Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fraknfurter Allgemeine
Teljesen helytelennek nevezte az egész testet eltakaró mozlim női öltözet, a burka viselését a német szövetségi belügyminiszter. Thomas de Maiziere a konzervatív napilapnak nyilatkozva elmondta: „Az arcot látni, a szemekbe nézni, kezet nyújtani – ez a civilizáció három fontos vívmánya.” A belügyminiszter szerint a burka viselésével ezek az emberi érintkezések nem lehetségesek. Arra a kérdésre, hogy Franciaországhoz hasonlóan Németországban is betilthatják-e a mozlimok öltözetének viselését, Thomas de Maiziere azt mondta, a kérdést óvatosan kell megközelíteni, egy ilyen lépésnek arányosnak és a gyakorlatban megvalósíthatónak kell lennie.


Daily Mail
Százezer dolláros pénzbüntetésre kötelezte a floridai Gainesville város vezetése Terry Jones lelkipásztort, aki lemondott arról a tervéről, hogy a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek kilencedik évfordulóján nyilvánosan elégeti a Korán több száz példányát. A nemzetközi diplomáciai vitát gerjesztő és számos mozlim állam lakosságát felháborító Terry Jonesnak most ki kellene fizetnie a Korán-égetés miatt a város vezetése által foganatosított biztonsági intézkedéseket, a lelkipásztor floridai templomához ugyanis több mint kétszáz rendőrt vezényeltek ki szeptember 11-én – írta a brit konzervatív bulvárlap. A pénzbüntetés, amelyet Jones nem hajlandó kifizetni, csődbe viheti a lelkipásztort és egyházát, amelynek negyven tagja van.


Herald Tribune
Szörnyű időket él most át sok ember az Egyesült Államokban. A gazdasági visszaesés miatt egyre nagyobb a szegénység, több millió ember vesztette el otthonát. A fiatalok nem tudnak elhelyezkedni; az ötvenes korosztály tagjai, akiket elbocsátottak munkahelyükről, attól tartanak, sosem fognak többé dolgozni. Ha azonban valódi politikai felháborodást keresünk – olyat, amely arra készteti az embereket, hogy Obama elnököt Hitlerhez hasonlítsák, vagy hazaárulással vádolják –, akkor azt nem a szenvedő amerikaiak között fogjuk megtalálni. Ehelyett a nagyon kiváltságosok körében, olyan emberek körében, akiknek nem kell aggódniuk állásuk, otthonuk vagy betegbiztosításuk elvesztése miatt, akik attól a gondolattól vannak felháborodva, hogy valamivel több adót kell fizetniük – írja a The New York Times globális kiadásában megjelent véleménycikkében Paul Krugman. A szerző szerint a gazdagok dühöngése azóta tart, amióta Barack Obama elnök lett. Először a Wall Street bankárai háborodtak fel azon, hogy korlátozzák év végi juttatásaikat, noha a bankoknak az adófizetők dobtak mentőövet. Stephen Schwartzman milliárdos pedig odáig ment el, hogy egy neki nem kedvező Obama-adójavaslatot Lengyelország nácik általi megszállásához hasonlította.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.