Német kiállítás nyílt Hitlerről

Első alkalommal nyílt kiállítás tegnap a II. világháborút követően Németországban Adolf Hitlerrel kapcsolatban. A berlini tárlat – tematikáját tekintve – először dokumentálja a propaganda és a bűntett összefüggését..

Stefan Lázár
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hitler és a németek – Népközösség és bűntett címmel a berlini Történeti Múzeumban megtekinthető tárlat mintegy ezer négyzetméterén hatszáz eredeti, valamilyen formában a Führert ábrázoló használati tárgy és négyszáz fénykép, plakát igyekszik választ adni arra a kérdésre, hogyan eshetett áldozatul egy egész nép a diktátornak, akit Hans Ottomeyer, a múzeum igazgatója söpredékből kiemelkedett bűnözőnek nevezett. A február elejéig látogatható kiállítás nem Adolf Hitler személyét helyezi előtérbe, hanem diktatúrájának struktúráját igyekszik átvilágítani, magyarázattal szolgálni, miként sikerült milliókat bűvöletbe ejtenie. A tárlat arra is rámutat, hogy a diktátor nem démonként telepedett rá a németekre és ragadta magához a hatalmat, hanem hosszú időn keresztül sokkal inkább a bűvölet hulláma sodorta magával az embereket. „Hitler meglehetősen fakó figura volt, de megszemélyesítette azokat az elvárásokat, amelyek az 1920-as években népszerűek voltak. Megígérte a németeknek azt, amire sokan vártak: jólétet, utazásokat, autókat. Ő volt a megváltó” – hangoztatja a kiállítás kurátora. Az interaktív tárlat bejáratánál kivetített életképek fogadják a látogatókat, akik számtalan – mindeddig a múzeum raktáraiban porosodó – tárgyat és dokumentumot megtekinthetnek, így a Mein Kampf nyolc különböző nyelvre lefordított kötetét. Az átfogó Führer-kultuszt rengeteg használati tárgy bizonyítja: a diktátor képmásával ellátott söröskorsók, a gyerekek hozzá intézett hálálkodó levelei, a horogkereszttel díszített lampionok, a kiskereskedő büszkeségét kifejező felirat „végre kizárólag árja húsvéti tojásokat árulunk”, az evangélikus nőegylet adományozta, kereszt formájában hímzett, a Hitlerjugend és az SA alakulatait ábrázoló falikárpit, a Bajorországban létesített nyaralója iránt érdeklődők hosszú sora.
Az egyik teremben egy-egy kivetítőn Hitler szónoklatait hasonlítják össze az őt nagyszerűen parodizáló Charlie Chaplinnel, aki a Nagy diktátor című filmjében éppen olyan grimaszokat vágott, forgatta szemeit és ropogtatta a hosszúra nyújtott „r” betűket, mint Hitler. Érdekes darabjai a kiállításnak az Egyesült Államokban készült körözési plakátokon a diktátort hatféleképpen ábrázolták, így például körszakállal, szemüveggel, kopaszon vagy lezselézett frizurával. A Der Spiegel hetilap kiállított darabjai azt is bizonyítják, hogy Hitler vonzereje a háború után sem csökkent, a lap negyvenötször jelent meg címlapján a képével, és minden alkalommal magas példányszám kelt el belőlük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.