Református erődtemplom Vilonyán

R E J T Ő Z K Ö D Ő  M A G Y A R O R S Z Á G

Ludwig Emil
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszprém királynéi vára, az ispánsági székváros és a Szent István alapította püspökség környékén már a XI. században falvak hálózata alakult ki. A legtöbb közülük egyházas hellyé fejlődött a XIII. századig, a tatárjárás és a török hódoltság pusztítását azonban csupán néhányuk középkori temploma élte túl. Főként a Veszprémből érkező, majd a Sárvíz felé továbbhaladó Séd folyócska mentén. Árpád-kori a sólyi, berhidai és vilonyai, részben a papkeszi műemlék templom, s egy pompás – a XIX. században befalazott – román stílusú díszkaput is találtak, restauráltak 1962 és 1968 között Litér református templomának déli oldalán. Az említett öt település egyházai közül négy a protestáns híveket szolgálja lassan fél évezrede: Luther Márton vallása már az 1530-as években megérkezett, és gyökeret vert a Balaton északkeleti partvidékén. Berhida régi egyháza a katolikusoké maradt, a protestánsok számára 1768-ban épített másikat a földesúr Boronkai család, a Séd-völgy többségében református lakossága II. József császár türelmi rendeletével (1781) jogosulttá vált új istenházákat emelni. Sajnos néhány középkori eredetű épületet lebontottak, mint például a XI. századi alapítású királyszentistváni parokiális templomot az 1830-as években.
A kőfallal kerített vilonyai református templom esetében szerencsésen és szépen keverednek egymással a középkori épületrészek és -részletek a későbbi népies barokk ízlésű díszítőelemekkel, valamint a nemes arányú, kora klasszicista stílusú harangtoronynyal. Vilonya a Szent István király által Fehérváron alapított Szűz Mária-prépostság birtoka volt, ezért egyháza nem szerepel a pápai tizedjegyzékben; a település nevével is szokatlanul későn, egy 1481. évi öszszeírásban találkozhatunk először, Wynyola alakban. 1499 és 1522 között a községről nem, csak a plébániájáról és papjairól találhatók adatok egyházi forrásokban. Az 1500-as évek közepétől Palota végvárához tartozott a település, 1650-ben azzal együtt került a Zichy család tulajdonába. Régi temploma a hódoltság idején tönkrement. A török kiűzését követően – 1720-ban – a középkori hajóból és szentélyből megmaradt falak felhasználásával újjáépítette a helyi protestáns gyülekezet.
A hatszáz lelkes Vilonya főutcájának nyugati végén, a települést határoló Séd közelében található az öreg templom. Hófehér dolomitkövekből gondosan rakott kerítőfala – a műemlék kutatója, Koppány Tibor szerint – a XV. század végéről származik. Ekkor alakították át a késő román kori épületet is: az 1200-as évek második felében készült egyenes szentélyzáródású templom hajóját északon mellékkápolnával bővítették. Ez utóbbit 1721 után lebontották, csúcsíves boltozatának nyomvonala a külső falon látható; ugyancsak ebben az időszakban „tűnt el” a szentély északi oldalához kapcsolódó középkori sekrestye. 1728-ban kazettás deszkafödémet ácsoltak a hajó fölé. Az 51 díszes fatáblából álló mennyezetet Bicskai Földes Mihály festő- és asztalosmester készítette Ballag nevű segédjével. Az 1929. évi renováláskor lebontották – de szerencsére megóvták, és elszállították a budapesti Néprajzi Múzeumba, most is ott látható. 1747-ben zsindely borította a szentélyt, a század derekán a cinteremben álló fa haranglábról tesz említést egy levél.
Két és fél évszázadon át, 1541 után csak romladozott a templom, mire végül jóra fordult a sora. 1781 után hozzáfogtak a renoválásához, megmagasították a szentély végfalát, nyugati irányba meghosszabbították a hajót, előcsarnokot kapott a déli bejárat. A háromemeletes, párkányzatos harangtorony 1793-ra készült el. Az épület műemléki felújítására az 1970-es évek végén került sor. A régészeti feltárás tisztázta az építési – és bontási – periódusok egymásutániságát, a helyreállítás során ezeket bemutatták, mint például a keleti végfal megmagasításának határvonalát, az ablakok eredeti formáját és az említett északi kápolna kettős boltívét. A napvilágra került maradványokból rekonstruálták az előcsarnok sarokéleinek XVIII. századi díszítőfestését; a vörös-fekete színű, gyémántmintás, szalagos színezés és a többi vakolatdísz nagyban emeli az épület hatását.
A régészeti kutatást vezető Koppány Tibor felfigyelt a kerítőfaltól nyugatra található paplakra. Kiderült, hogy a jellegtelen külsejű, 1911 után több ízben is átalakított épület szintén középkori. Három egy sorban álló helyisége és az alatta lévő dongaboltozatú pince a XV. századból való, a ház oromfalán – a padlásablak kőkeretébe vésve – megtalálták az 1481-es évszámot is. 1978-ban helyreállították, félöles vastagságú kőfalai eredeti állapotukban őrzik egy Mátyás korabeli kisnemesi kúria formáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.