Szabadulnak a bányászok

Ma véget érhet a chilei San José arany- és rézbányájában rekedt harminchárom vájár rabsága, a különleges mentőkabinban sorra a felszínre hozzák őket. Szabadulásukat a világ minden tájáról összesereglett ezer újságíró várja majd, előbb azonban több mint két hónapja nem látott szeretteikkel találkoznak.

MN-összeállítás
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újságírók hada gyűlt össze a chilei San José arany- és rézbányájának bejáratánál, hogy ma tanúja lehessen az omlás miatt mélyben rekedt harminchárom bányász több mint két hónapja várt szabadulásának. Az elkészült mentőalagúton egyenként hozzák fel őket a haditengerészet üzemében gyártott acélborítású kabinban. A szerencsésebbeket még ma, néhány embert pedig csak holnap, egy-egy forduló ugyanis egy órát is igénybe vehet.
„Remélem, hogy a bányászok hamarosan újra megláthatják a napfényt, és átölelhetik szeretteiket” – nyilatkozta hétfőn a CNN-nek Sebastian Pinera chilei elnök, aki akkor valószínűnek tartotta, hogy többen már kedd reggel kijuthatnak a 622 méteres mélységből. A remélt időpontban azonban még nem bocsáthatták le a mentőkabint. Előbb a járat felső, ötvenhat méter hosszú szakaszát kibélelték a további omlást megakadályozó fémcsővel.
A mentőkabin emelőberendezését is betonba kellett ágyazni, s megvárni, amíg a kötőanyag eléggé megszilárdul. Ezután próbaútra indult a Főnix névre keresztelt kabin, amely jól vizsgázott. Kiderült, hogy a mentőjáratban jól elfér, s törmeléket sem horzsolt le annak faláról. A Főnixet 612 méterre eresztették le, s már csak tizenkét méter választotta el a bányászok szintjétől, amikor visszahúzták. A mentés irányítói ezt azzal indokolták, el akarták kerülni, hogy valamelyik türelmét vesztett ember máris beszálljon.
Ettől azonban aligha kell tartani. A lent lévők között olyan erős bajtársi szövetség kovácsolódott a megpróbáltatás heteiben, hogy mindegyik utolsó akar lenni, s maga elé engedné a társait. A felszínre azt az üzenetet juttatták el, kissé nyugtalanítja őket az utazás, de félelem nélkül várják.
Jó fizikai és lelki állapotuk annak is köszönhető, hogy a fentiek mindennel ellátták őket, amire szükségük lehet. Gondosan összeállított étrend, az ellátójáraton leküldött gyógyszerek, tiszta ruha és gyakorlati tanácsok segítették őket, hogy elviselhessék a velük történteket. Most „úti ruhát” – a nevükkel kihímzett kezeslábast – is kaptak, meg tiszta fehérneműt, amelyet a nedvességnek ellenálló anyagokból készítettek. A felszerelést egy különleges öv egészíti ki, amely felszíni számítógéphez kapcsolt orvosi műszereket rejt, így az orvosok folyamatosan figyelemmel kísérhetik a kabin utasának életfunkcióit. A beszállás előtt folyadékokból, vitaminokból és nyomelemekből összeállított diétára fogták őket, a szakemberek szerint ezzel tudják a legjobban átvészelni a rendkívül megterhelő utazást a felszínig.
Fent már csak az újságírók rohamát kell állniuk, bár a mentés irányítói mindent megtesznek majd, hogy az első néhány órát régen látott családjuk körében tölthessék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.