Szavakból font koszorúk

SPORTTÖRTÉNET

Kő András
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit News of the World című bulvárlap közli: „Az olajfa leveléből készült, Olümpiában szedett koszorút kap minden bajnok a 2012-es londoni olimpián is.”
A görög s a nekik megfelelő római isteneket a következő növényekből készített koszorúk koronázták: Zeuszt tölgylomb, Apollónt babérlevél, Démétért búzakalász, Dionüszoszt szőlőlevél, Héraklészt pedig a fehér nyárfa levelei. Győztes hadvezéreket, sportembereket, költőket is megkoszorúztak, Szapphó szerint az istenek elfordultak attól, aki az istentiszteletek alatt nem viselt koszorút. A Bibliában a koszorú az istennek szentelt élet díja, s ezt a koszorút Szent Pál a győztes atlétáknak adottakkal hasonlítja össze. Koszorú és sport tehát szoros kapcsolatban áll egymással. De hogyan vélekednek a különböző foglalkozású emberek a brit lap híréről?
A kerttörténész: – A görög sportversenyeken több növényfaj ágával is díjazhatták a győzteseket. Ma a köztudatban az olajág él, pedig a fenyő, a babér, a mirtusz, sőt a zeller is lehetett koszorúnövény. Iphitosz éliszi király Kr. e. 776-ban újjászervezte az olimpiai versenyeket, és 752-ben a delphoi jóshely tanácsára a győzteseket olajkoszorúval tüntették ki. Attikában külön törvények gondoskodtak az olajfa zavartalan termesztéséről. Évente két fánál töbet senki sem vághatott ki. (Surányi Dezső: Kerti növényeink regénye.)
A virágárus: – Újra divatba jön a koszorú? … Tudvalévő, hogy a virágot az ókorban minden alkalomra koszorúba fonták. Sem Görögországban, sem Rómában nem ismerték a vázába szánt virágot. A fejre koszorút volt szokás helyezni, és az volt a szokásos ajándék is.
Az orvos: – Állítólag már az ókori orvosok megállapították, hogy melyik koszorú van rossz és melyik jó hatással az agy működésére. Viszont aki aranyérmet nyer az olimpián, és koszorút illesztenek a fejére, valószínűleg nem foglalkozik ezzel a kérdéssel.
A sportoló (némelyik): – Koszorú? … Aranyból? … („Aranykoszorút viselni különösen előkelő dolog volt. Szíriában, egy ünnepi menetben – Kr. e. 200-ban – háromezer könnyű fegyveres, kétezer bíborruhás lovas és nyolcszáz ifjú vett részt; mindnyájan aranykoszorút viseltek.” – Gabriele Tergit: A virágok regénye.)
A nyelvész: – Megköti (elköti vagy beköti) a koszorúját – használjuk a szólást, és rendszerint fenyegetésként, amikor valaki kíméletlenül elbánik valakivel… A sportra vonatkozatva mondhatjuk azt, hogy elbánik a ringben nagyszájú ellenfelével. Vagy: mit emelgeti a koszorúját? – mondják a legényre, ha olyan lánynak próbál udvarolni, aki bizonyára nem fog feleségül menni hozzá. Lásd Mikszáth: A Noszty fiú esete Tóth Marival. Nota bene a díj – merthogy a koszorú is az – szavunk 1875-ben jelent meg először a hazai sportnyelvben. (Viator: Gyalogolási Kalauz.)
Az irodalomtanár: – Aiszóposz egyik meséje a fák és az olajfa vetélkedéséről szól. A fák egyszer elhatározták, hogy kézfelemeléssel királyt választanak, ki uralkodjék rajtuk, és így szóltak az olajfához: „Uralkodj rajtunk!” Az olajfa azonban ezt válaszolta nekik: „Mondjak le a zsíros folyadékról, melyet bennem az isten és az emberek oly nagyon becsülnek, és menjek uralkodni a fákon?” A fák ekkor a fügének szóltak: „Jer, uralkodj felettünk!” A füge azonban így szólt: „Mondjak le nemes gyümölcsömről, és menjek uralkodni a fákon?” A fák ekkor szóltak a tövisnek: „Jer, uralkodjál rajtunk!” A tövis így szólt a fákhoz: „Ha valóban királlyá kentek magatok fölé, jöjjetek és hódoljatok nekem; ha nem, tűz csap fel a tövisből és elhamvasztja Libanon cédrusait.” (Fodor András fordítása.) Hát így maradt meg az olajfa az emberek örömére olajfának, ágai pedig a sportolók számára koszorúnak.
A sporttörténész: – Az első újkori olimpiai játékokon, 1896-ban Athénban már olajfakoszorú övezte a bajnokok homlokát, és 2004-ben is ezzel kedveskedtek az érmeseknek. Vajon meddig lehet elböjtölni egy ilyen elismerésen?
A humorista: – Bocsánat, és mit kap a vesztes? Olajfamagot?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.