Szigorúan ellenőrzött szabad strandok

NDK-turisták fagylaltoznak egy Balaton-parti grillbüfében. Napoznak. Cseverésznek. Nyaralnak, miközben fogalmuk sincs: legapróbb rezdüléseik is operatív szempontból fontos, észlelhető események. A Stasi figyeli őket. A berlini Collegium Hungaricum által létrehozott, Német egység a Balatonnál című kiállítás átélhetővé teszi, amit talán még azok sem éreztek át megrendítő mélységében, akik részesei voltak a huszadik század sötét évtizedeinek. Sorsmozaikokból szőtt személyes történelem a Vaszary Villában, videoinstallációkban elbeszélve.

Klementisz Réka
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen mozdulat, évszám, adat. 1989. június 26. Horn Gyula külügyminiszter és osztrák kollégája, Alois Mock átvágják Sopronnál a határ drótkerítését, a vasfüggönyt. Sorsok tízezrei torlódnak abban az egyetlen pillanatban.
Például Rainer Lieboldé, aki ugyan 1989 augusztusában, a páneurópai piknik idején is a keserédes magyar paradicsomban, a Balatonnál nyaralt családjával, és ki tudja, még hány keletnémet állampolgárral, de kicsi gyerekei miatt nem jutott el a menekülésig. Lutz Hildisché, akit 1961 és a berlini fal nemcsak fél Németországtól, de Nyugaton maradt apjától is elválasztott. Catrin Lorié, egy keletnémet titkosszolgálati tiszt lányáé, aki pechére beleszeret egy nyugatnémet – ráadásul házas – üzletemberbe, és hát kommunista diktatúra, pártfunkcionárius apa ide vagy oda, győzött a szerelem; „csak” az életével játszott, amikor egy közös balatoni nyaralás után a férfi kocsijának csomagtartójában fokhagymás kolbászok között megbújva átszökött az osztrák határon 1984-ben. És csak a Stasi-iratok meséltek eddig a nyugatnémet Manfred Schotte krisztusi missziójáról is, aki egy evangélikus gyülekezet munkatársaként a hetvenes évektől egészen 1989-ig szervezett keresztény szellemiségű találkozókat a Balatonnál kelet- és nyugatnémet fiataloknak. Tudta, hogy a Stasi Balaton-brigádnak nevezett egysége a nyomukban liheg, tettével mégis éveken át megelőlegezte az éppen húsz éve, 1990. október 3-án ténylegesen is megvalósult német egységet.
A Collegium Hungaricum vezetője, Can Togay János, Forgács Péter és Hámos Gusztáv médiaművészek által közösen megálmodott kiállítás legfontosabb eredménye talán ez; egy-egy sorstöredék kiemelésével, kortanúk beszámolói, privát film- és fotóanyagok, archív híradók, keletnémet és magyar titkosszolgálati iratok segítségével megszemélyesíti a történelmet. Átélhetővé teszi a hidegháború suttogó évtizedeit, a tényt, hogy miután a fal felépült, évtizedekig a Balaton partján találkoztak a nyugati mercisek és a keletnémet Trabi-karavánok. Az alkotók gondolatát idézve: „… az évről évre várt Balaton-parti ellazulás is a privát és a nyilvános történelem feszültségének gazdag emberi tájképévé vált.” Erről a tájképről szemezget a tárlat hajszálpontos arányérzékkel, mégpedig azon a formanyelven, amelyet a médiakor embere a leginkább ért; a klipszerű vizualitás nyelvén.
– Az ötlet Can Togay Jánostól származott, mi pedig megvalósítottuk – meséli Forgács Péter, aki az aprólékos munkával szerkesztett kinematográfiai krónikát csak barangoló installációnak nevezi. Aki akar, órákat is elidőzhet a kivetített interjúrészletek előtt, a cél azonban nem ez, hangsúlyozza a médiaművész. Sokkal inkább a mozaikszerű múltidézés, a látogató bevonása, a gondolatébresztés.
A balatoni nyarak német–német találkozásainak kortanúit kutató két évvel ezelőtti felhívásra közel hetvenen jelentkeztek fotókkal, filmrészletekkel. Negyvenen el is mesélték a maguk töredékét, összesen tizenöt órányi tömény történelmet, folytatja Forgács. Két évig tartó kutatómunka után közülük került ki az a nyolc, akik arcukkal meg is jelennek a videókon. Egy-egy sors, más-más aspektus.
Mert mást látott a gulyáskommunizmus diszkrét bája alatt leselkedő világból a rendszerszkeptikus keletnémet avantgárd filmes, aki szuper 8-asokon örökítette meg a balatoni nyarak szabadságát. Klaus Bobachot nem hogy nem hatotta meg Kádár és Honecker forró csókja, folyamatosan törte a fejét a „menni vagy maradni” dilemmán. És mást látott a rockturista, akinek a Német Szocialista Egységpárt „rocktilalma” elleni lázadást jelentette minden egyes magyarországi utazás, amikor balatoni nyaralás ürügyén beszerezte betevő beatlemezadagját.
Akinek pedig más küldetése sem volt, csak a megfigyelés: dr. G. A kortanúk között – arc nélkül ugyan – megszólal az egykori Stasi-ügynök is, aki a nagy testvér szemével vizslatta a Balatonnál szabadságukat töltő keletnémet állampolgárok nyugatnémet turistákhoz fűződő kapcsolatait. Az ő alakjával, a kiállítás Stasi-technikákat bemutató szobájával kerekedik ki a kép. Dr. G. elbeszéléséből kiderül többek között az is, hogy néha csak a Balaton-brigád tagjainak puszta szimpátiáján múlt, jóindulattal jelentenek-e a megfigyelt személyről, esetleg leírják-e az egymondatos szemhunyást; „az objektum ellenőrizhetetlenné vált”.
A rendszer meg végül tarthatatlanná. „Azt hiszem, az, hogy a fal leomlott, egy kicsit a Balaton csillogásának is köszönhető” – fogalmaz az egyik tanú. Az interjúk végére válik világossá; ebben egy csepp nosztalgikus múltszépítés sincs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.