Szűrőnap látássérülteknek

<p>Ingyenes szűrőnapot tartanak október 28-án a Semmelweis Egyetem (SE) Szemészeti Klinikáján, többek között itt választják majd ki azokat a látóideghártya-betegség miatt megvakult pácienseket, akik egy különleges műtéti eljárással részlegesen visszanyerhetik látásukat. Ezt a beavatkozást hazánkon kívül csak az Egyesült Államokban és Németországban alkalmazzák.</p>

Munkatársunktól
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fényből elektromos jel. A retina vagy látóideghártya a gerincesek szemének fényérzékeny rétege. A szem optikai rendszere egy képet vetít a retinára, ahol a fény különféle kémiai és elektromos reakciókat indít be. Végül elektromos jel keletkezik, amely a szemidegen keresztül az agyba jut, ami feldolgozza. A retina betegségei a vakság vezető okainak tekinthetők.

Az Egyesült Államok és Németország után jövőre Magyarországon is elérhető lesz egy új műtéti eljárás, az úgynevezett szubretinális implantátum beültetése, amellyel részlegesen helyreállítható a retina betegsége miatt megvakult páciensek látása – adta hírül a napokban az SE. Németh János professzor, az SE Szemészeti Klinikájának igazgatója elmondta: világszerte eddig 15 beavatkozást végeztek, az eredmények biztatók. A páciensek képessé váltak a fény érzékelésére, például felismerik és használni tudják az étkészletet, közlekedhetnek az utcán, egyes esetekben 4-6 centiméteres betűket is elolvasnak. Magyarországon eddig nem volt lehetőség ilyen műtétek elvégzésére, de most csatlakoztunk az élvonalba tartozó kutatásokhoz, s jövőre – a betegeknek ingyenesen – már az operációt is elvégezhetik – mondta a professzor. Jelenleg Magyarországon két-háromezer családot érint ez az örökletes betegség – tette hozzá. A műtéti eljárás lényege, hogy egy pici implantátumot ültetnek a látóideghártya alá, a hozzákapcsolódó kábelt, illetve a tápegységet pedig a bőr alá helyezik. Hajszálvékony elektronikai lapocskáról van szó: vastagsága 100 mikrométer (1 mikrométer = 1 ezredmilliméter), mérete mindössze 3-szor 3 milliméter. Az implantátum „lelke” az 1520 fotocellából álló csip. A fotocellák átalakítják a fényt elektromos impulzusokká, és egészen apró elektródák segítségével továbbítják azokat a retina épen maradt sejtjeinek. A csip úgy működik, mint korábban az érzékelősejtek a retinában.
Személyes tapasztalatairól számolt be az egyik műtött beteg, Miika Terho, akinek a beavatkozás utáni első élménye, hogy képes volt fókuszálni a tárgyakra. Mint mondta, újra meg kellett tanulnia látni, olyan volt, mint amikor két évtizedes kihagyás után valaki ismét teniszezni kezd, és nehezen találja el a labdát. A tárgyak kontúrja kezdetben elmosódott volt, olyannak tűnt, mintha az úszómedence fenekén lettek volna. A legnehezebb az volt, hogy újra kellett tanulnia a szem és a kéz koordinációjának folyamatát – fűzte hozzá.
Kusnyerik Ákos szemész, a program koordinátora elmondta, hogy már megkezdődtek azok a szűrések, amelyeken kiválasztják az első pácienseket. Az első ingyenes műtétekhez év végéig várják a jelentkezőket. Október 28-án, 14 órától az egyetem szemészeti klinikáján szűrőnapot is tartanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.