Tisztelt Szerkesztőség!

Olvasóinktól
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bolla Zoltánné (Budaörs): Budapest határában lakom, néhány kilométerre egy nagy bevásárlóközponttól. Én is azokhoz tartoztam, akik egész héten dolgoznak, szombaton kocsiba vágják magukat, és egyszerre megveszik, ami egész hétre szükséges, hét közben pedig a legközelebbi boltban beszereztem a családomnak legszükségesebbet, kenyeret, tejet, felvágottat. Most ez a bolt a közelünkben bezárt. A tulajdonos azt mondta, mindenki a bevásárlóközpontban hagyja a pénzét, ő nem tud megélni abból, hogy liter tejeket, hat kiflit vesznek nála. Azon túl, hogy sajnáltam őt, rosszkedvűvé tett, hogy magam is oka vagyok annak, hogy csökkent a forgalma, és nem bérli tovább az üzlethelyiséget. Mi lesz helyette? Bankfiók? „Ajándékshop”? Nem vagyunk szolidárisak a környezetünkben élő és dolgozó kereskedőkkel, és saját magunkkal tolunk ki, mert ha otthon csak egy zacskó pirospaprika hiányzik, nem tudom átküldeni a gyereket a boltba, mert az megszűnt, a bevásárlóközpont pedig csak autóval közelíthető meg. Arra jöttem rá, hogy sokszor észre sem vesszük, hogy mikor tolunk ki – saját magunkkal.

Kovács Lajos (Budapest): A minap bejelentett újabb válságadóktól hangos a média. A kormány három újabb adóval kívánja a még az előző kormány által összetákolt, hatalmas hiányokkal és lyukakkal elfogadott költségvetést befoltozni. A multicégek persze már verik a tamtamot, mondván, hogy ők aztán milyen sok munkahelyet teremtettek itt az évek alatt. Valóban teremtettek. De közben a nyugat-európaihoz képest valóságos éhbért fizetnek a magyar munkaerőnek, olykor törvényt szegve kizsigerelik, a jogos túlórapénzt nem fizetik ki. Gyakran átcímkézett, romlott, szennyezett, egészségre ártalmas élelmiszer-hulladékokat árulnak, megtévesztve, becsapva a magyar vásárlót. S mióta itt vannak, a hazai kiskereskedelmet elsorvasztották. A húsz év alatt összegyűjtött extraprofitjukból most gond nélkül befizethetnének egy töredéknyit a közösbe. Felháborodások helyett.

Kerti József (egyetemi tanár): Orbán Viktor miniszterelnök többször is emlékeztetett arra, hogy 2002-ben a Medgyessy-kormány politikai bűnt követett el az addig mindenki által betartott megállapodás felrúgásával, nevezetesen, hogy életszínvonal-növelő választási ígéreteinek látszólagos beváltását külföldi hitelekből állta. A tiszavirág-életű osztogatás fedezete egyrészt a polgári kormánytól örökölt mintegy 320 milliárdos forgótőke (ez mai vásárlóértékben legalább ezermilliárdot tesz ki), másrészt a jelentős hitelfelvétel volt. Ez utóbbival újraindult a hetvenes-nyolcvanas években kezdődő és azóta felgyorsuló eladósodás. A következmények alapján e kalandor gazdaságpolitikának kettős indítékát ismerhetjük fel: egyrészt a közelgő 2002. őszi önkormányzati választások megnyeréséhez szavazatok vásárlása, akár rövid életű népszerűségszerzés útján is, másrészt (ettől nem függetlenül) Medgyessy éppen akkor lelepleződő ügynökmúltjának ellensúlyozása és feledtetése. Átmenetileg mindkét számítás bevált. A 2002. tavaszi parlamenti választásokat az MSZP–SZDSZ-koalíció minimális előnnyel tudta csak megnyerni. Ezt a törékeny többséget akarták (és tudták) Medgyessyék stabilizálni az önkormányzati választásokon való nagyobb arányú (végül is kiütéses) győzelem kiharcolásával, elsősorban a népszerűség eladósítás árán való megvásárlása útján. Ez az eladósítás volt a Medgyessy-féle 100 napos program, amely történetesen éppen az őszi önkormányzati választásokig tartott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.