Török kori kincsek a Drávában

Urbán Péter
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajdasági és anyaországi magyarok, valamint szerb kutatók és civilek együttműködési nyilatkozatot írtak alá a napokban Zentán, amelynek célja a Dráva medrében található, jelentős menynyiségű török kori lelet feltárása és megőrzése – tudtuk meg Tóth J. Attilától, a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat szakemberétől. Az egyezmény megkötése után a magyar búvárrégészek rögvest munkához is láttak, víz alatti radarral (szonárral) átnézik a folyómedret, hogy nagyjából felderítsék a zentai szakaszt. Azért itt vizsgálódnak, mert 1697-ben jelentős csata zajlott a folyónál, a török birodalom itt szenvedte el a maga Mohácsát, amikor hetven-nyolcvanezer fős seregüket az átkelésnél kettévágta és részben megsemmisítette a Savoyai Jenő vezette osztrák–magyar sereg. Az ütközetben a vízen átívelő hajóhíd volt a támadók fő célpontja, rengeteg holttest, fegyver, ágyú, a korábbi csatákban zsákmányolt személyes holmi került ekkor hullámsírba. A magyar és szerb kutatók most ezeket a tárgyi emlékeket szeretnék felkutatni és megóvni, a Vajdasági Kutatók Szövetsége, az Aqua et Archeologia projekt résztvevői és mások nyújtanak segítséget a munkához, de a szerbiai Unesco Bizottság is érdeklődik a kezdeményezés iránt. Tóth beszélt arról is, hogy a vörösiszap-katasztrófa megmutatta, milyen fontos feladat víz alatti emlékeink feltérképezése, hiszen tudatában sem vagyunk az esetlegesen ott rejtőző értékeinknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.