Újabb bányaomlás Dél-Amerikában

<p>Napokkal a sikeres chilei mentés után, pénteken ismét bányaomlás történt Dél-Amerikában, ezúttal egy ecuadori üzemben. A Casa Negra-i aranybányászoknak nem volt olyan szerencséjük, mint chilei társaiknak: mind a négyen életüket vesztették.</p>

MN-összeállítás
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.


Chilében még mindig a mélyben rekedt bányászok felszínre hozatalát ünnepelték, amikor egy másik dél-amerikai országban, Ecuadorban helyi idő szerint péntek hajnalban bányaomlás történt. Az ország déli részén fekvő El Oro tartományban, a Portovelo térségében fekvő Casa Negra település kis aranybányájában, a föld felszíne alatt 50-60 méterrel omlott be egy járat, eltorlaszolva a kijáratot. A vájárok körülbelül 150 méteres mélységben rekedtek. A CNN híradása szerint ketten meghaltak, ketten eltűntek, a távirati iroda úgy tudja, volt ugyan elég oxigénjük, de egyik vájár sem élte túl a balesetet. Állítólag mind a négy bányász holttestét megtalálták a mentőegységek. Tűzoltók szerint a bányaomlást vízszivárgás és a bányászathoz használt robbanóanyag által keltett vibrálás okozta. Az aranybányát a Minesadco vállalat üzemelteti.
Időközben Chilében már majdnem az összes bányász elhagyhatta a kórházat. A hatóságok közlése szerint a San José-i réz- és aranybányában augusztus 5-én bekövetkezett omlás miatt 622 méteres mélységben föld alatt rekedt 33 munkás közül 31 távozhatott az egészségügyi intézményből. A kórházban rendkívüli orvosi ellenőrzésnek vetették alá őket. A 69 mélyben töltött nap után a többségüknek nem voltak panaszaik, egyikük tüdőgyulladás, mások szilikózis, szemproblémák, illetve lyukas fogak miatt szorultak kezelésre. Mint arról beszámoltunk, a bányászokat helyi idő szerint szerda éjfél előtt hozták a felszínre egy erre a célra épített mentőkapszulával. A munkások rendkívül jó fizikai, sőt pszichikai állapotban vészelték át a több mint két hónapos raboskodást. A két, még kórházban tartott bányászra is csak könnyebb kezelések várnak.
Ismeretes, a csapat tagjait 17 napig nem találták a bányamentők. Miközben ők a mélyben sínylődtek, a chilei kormány a szolidaritás példaképeinek állította be őket. Néhány munkás, így Richard Villaroel a kórházi ágyból nyilatkozva a Guardian munkatársainak elmondta, az igazság nem volt enynyire egyszerű. Az idő egy része sokkal inkább a halál várásáról, a reménytelenségről szólt – tette hozzá –, amikor mindennaposak voltak a kicsinyes civakodások és a kannibalizmustól való félelem.

Kínai sújtólégrobbanás. Huszonhatra emelkedett tegnapra a közép-kínai Honan tartományban még szombaton történt bányaomlás áldozatainak száma – közölték a helyi hatóságok. További 11, más források szerint pedig 17 munkás rekedt a föld alatt, hozzávetőleg 50-80 méterre a felszíntől. Pontos számok nem ismertek, néhány tucat vájárt állítólag sikerült kimenteni. A CNN úgy tudja, a Jucsou város melletti szénbányában sújtólégrobbanás történt. Sebastian Pinera chilei elnök segítséget ajánlott a föld alatt rekedt bányászok kimentéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.