Vádemelés Szilvásyék ellen

A Központi Nyomozó Főügyészség heteken belül vádat emel az úgynevezett lehallgatási botrányban meggyanúsított Szilvásy György egykori titokminiszter, Dávid Ibolya volt MDF-elnök, Herényi Károly korábbi frakcióvezető, valamint Tóth Károly egykori szocialista honatya ellen – értesült lapunk. Az ügyészség szerint Dávid és Herényi egy, a titkosszolgálat által rögzített, majd kiszivárogtatott hangfelvétel segítségével elkövette a kényszerítés bűntettét.

Swendt Pál
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejezte a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a CD-ügyként is ismert büntetőeljárás érdemi nyomozását – tudta meg a Magyar Nemzet. Fazekas Géza, a nyomozó hatóság szóvivője kérdéseinkre közölte, a nyomozás lezárása után a gyanúsítottakkal és védőikkel ismertetik az eljárás iratait, majd az ügy a vádelőkészítés szakaszába lép. Tájékoztatása szerint az ügyben sem a terheltek száma, sem a velük közölt gyanú nem változott, ezzel együtt a KNYF az eljárás során keletkezett információk birtokában februárban és márciusban a Budapesti Katonai Ügyészséghez (BKÜ) fordult, mert olyan személy került a látókörükbe, akinek ügyében a katonai vádhatóság járhat el.
A szóvivő nem kívánta részletezni, hogy mit tartalmazott az átirat, azonban lapunk más forrásból úgy értesült, a KNYF bizonyítottan a titkosszolgálatok által rögzített beszélgetés törvénytelen nyilvánosságra kerülése kapcsán a felelősség megállapítására hívta fel a katonai ügyészséget.

*

Az eljárásban elsőként Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kabinet titokminiszterét hallgatták ki hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett, különleges személyes adattal való visszaéléssel gyanújával. Az ügyészség szerint a volt miniszter jogtalanul sokszorosította és osztotta szét a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak az UD Zrt. ügyvezetőjének Demeter Ervin és Kövér László fideszes politikusokkal folytatott telefonbeszélgetéseit. Ahogyan ezt a hanghordozót, úgy azt a CD-t is a vonalkihajtás módszerével rögzíthették máig ismeretlen személyek, amelyet Dávid Ibolya, az MDF elnöke a párt 2008-as elnökválasztása idején újságírók előtt mutatott be. Az ügyészségnek az az álláspontja, hogy a kiszivárogtatott felvétellel kényszerítette Dávid és Herényi visszalépésre az ugyancsak pártelnöki babérokra törő Almássy Kornélt. A KNYF az ügyben kényszerítéssel és személyes adattal viszszaéléssel gyanúsította meg Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt, az MDF egykori frakcióvezetőjét. A terheltek között van Tóth Károly volt MSZP-s képviselő, a nemzetbiztonsági bizottság akkori alelnöke is. Őt hivatalos személy által elkövetett személyes adattal viszszaéléssel gyanúsította meg a vádhatóság.
A vonalkihajtás a lehallgatásra jogosult Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) megkerülésével teszi lehetővé, hogy a megfigyelt telefonvonalakon folytatott beszélgetéseket egy külső helyszínen, akár a szolgálatok ellenőrzésén kívül álló személyek hallgassák, és tetszés szerint rögzítsék. Hétköznapi esetekben a szakszolgálat úgy jár el, hogy a megfigyelt beszélgetésről kódolt jegyzőkönyvet készít, a dokumentumhoz csatolt hanghordozó pedig jelszóval védve kerül a titkosszolgálati műveletet követő nyílt büntetőeljárásba. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen mennyiségben végeztek lehallgatásokat kerülő úton, de nemzetbiztonsági forrásaink nem csodálkoznának azon, ha a világhálón különböző hanganyagokat tennének közzé.
Gulyás József, aki a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok hivatali ideje alatt az SZDSZ nemzetbiztonsági bizottsági delegáltja volt, lapunknak azt mondta: mandátuma alatt nem volt tudomása arról, hogy ilyen megoldással lehallgattak vagy rögzítettek volna beszélgetéseket, de a parlament folyosóin gyakori beszédtéma volt, hogy egyesek olyan eszközök és hozzáférések birtokában vannak, amelyekkel a titkosszolgálathoz hasonlóan akár telefonbeszélgetéseket is lehallgathatnak. A vonalkihajtásról a volt képviselő úgy fogalmazott: nem lehet legitim egy olyan technikai megoldás, amely minden kontroll nélkül, nem ellenőrzött helyen képes lehallgatni beszélgetéseket, és ha ez így történt, akkor annak következményei lesznek.
Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság előző ciklusbeli és jelenlegi MSZP-s tagja, a titkosszolgálatoknál az elmúlt nyolc évben tapasztalt anomáliák feltárására alakult ellenőrzési albizottság szocialista delegáltja lapunknak a vonalkihajtás kapcsán azt mondta: hallott erről a technikáról, de a gyakorlatban nem találkozott vele. A képviselő elismerte, az elmúlt négy esztendő során a bizottság kapott tájékoztatást az aggályos megoldásról, amikor egy alkalommal a testület tagjaként a Nemzetbiztonság Szakszolgálatnál tett látogatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.