Választási győzelem és történelmi lehetőség

Tóth Gy. László
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közismertek a 2010. október 3-án megtartott önkormányzati választások eredményei: a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség megsemmisítő győzelmet aratott politikai ellenfelei fölött. A 46,14 százalékos választási részvétel ugyan nem túl magas, de arra pont elegendő, hogy a győztes legitimációja megkérdőjelezhetetlen legyen.
Annak ellenére, hogy a tét óriási volt, nagy küzdelemről ezúttal sem beszélhetünk. A tavaszszal győztes kormánypártok erősek és nyugodtak voltak, az ellenzékiek viszont felkészületlenek és erőtlenek. Úgy tűnik, már a tavaszi országgyűlési választásokon eldőlt minden. Vasárnap a győztesek a már korábban megszerzett előnyös pozícióik megerősödésére törekedtek, az ellenzékiek pedig csak túl akartak esni az újabb – elkerülhetetlen – fordulón. A politikai osztályon belül a képviselők számának csökkenése miatt néhány helyen elszabadultak az indulatok, hiszen a megélhetési politikusok egy részének az egzisztenciája került veszélybe.
A két új parlamenti párt közül az LMP lényegében már a választás előtt megbukott, miután a kopogtatócédulák hiánya miatt jelöltjei nagy része nem is indulhatott a választásokon. A társadalmi beágyazottság nyilvánvaló hiánya könnyen kétségessé teheti a Budapestre koncentráló rövidnadrágos, alternatív, ökoszociális, liberális párt jövőjét. Az SZDSZ-es politikusok nélküli SZDSZ-re – megfelelő befektető hiányában – pillanatnyilag egyre kevesebb a vevő a politika piacán. Önmagért beszél, hogy az LMP a megyei közgyűlésekben összesen két fővel lesz jelen.
A Jobbik eredményei igazolták a párt szervezettségének fontosságát: minden megyében állítottak listát, és 16 megyei jogú városban volt polgármesterjelöltjük is. A Jobbik több mint négyezer jelölttel indult a választásokon, de az MSZP 3700 jelöltjének kedvező területi elosztása mégis sokat segített a szocialisták egyébként katasztrofális helyzetén. A baloldal erkölcsi mélypontjának ékes bizonyítéka, hogy az MSZP jelöltjeinek többsége egyszerűen szégyellte bevallani szocialista voltát. Szórólapok és plakátok ezrein csak hosszas kutakodás után lelhető fel az MSZP elrejtett logója. A választók megtévesztésére irányuló képmutató magatartásnak az egyik magyarázata nyilvánvalóan az a cinikus felismerés, hogy a baloldali jelöltek pontosan tudták: az MSZP színeiben szinte lehetetlen nyerni. De nyilván akadtak olyanok is, akik utólag már nem tartják vállalhatónak az MSZP– SZDSZ-kormányok két cikluson át tartó, szégyenletes, színvonaltalan tevékenységét.
Az MSZP újabb nagyarányú választási veresége megkérdőjelezi a párt létének jövőjét. A szocialistáknak továbbra sincs kommunikálható programja, koherens társadalom- és jövőképe. Nem tudjuk, melyik társadalmi csoport képviseletében kívánnak fellépni, elképzeléseik miben különböznek például az LMP által hangoztatott közhelyektől. Szanyi Tibor szerint a szocialistáknak három sérülékeny csoportra kell figyelniük: a nőkre, a fiatalokra és a cigányokra. Ezenkívül biztosítani kell az intim együttlétekhez szükséges időt is (Népszava, 2010. október 2.). Korábban óvott attól, hogy megijedjünk magunktól, mert minket eredmény nélkül „próbáltak megnyargalni” máskor is. „Mindenünk van: föld, víz, nap… és szorgalmunk, tudásunk” (Vasárnapi Hírek, 2010. szeptember 26.). Talán nem túlzás azt állítani: ezek a gondolatok baloldali bomlástermékek, ezekre csak légvárak építhetők.
A szocialisták köreiben egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, dühkitörések és képtelen állítások hangzanak el. Török Zsolt szerint az állampolgárok félnek a kormánytól, Szanyi Tibor a szocialistákat büszke, bátor, tiszta embereknek tartja. Gyurcsány Ferenc az új baloldalról sző merész álmokat, Szili Katalin szerint az MSZP-nek már vége, ezért ki is lépett a szervezetből, és megalapította a Szociális Unió nevű formációt, miközben a Szövetség a Jövőért Mozgalomtól sem búcsúzott el. Mesterházy Attila pártelnök kétségbeesve igyekszik fenntartani az egységes párt látszatát, de a törésvonalak egyre nyilvánvalóbbak.
Érdekes jelenség, hogy azokon a kistelepüléseken, ahol többnyire független jelöltek indultak, magasabb volt a választási részvétel, mint a nagyobb településeken, ahol inkább a pártpreferenciák érvényesültek. Ez lehet a pártpolitika elutasításának egyik első jele is, de ebből önmagában nem vonható le végérvényes következtetés.
Az SZDSZ néhány egykori politikusa liberálisnak vagy szabadelvűnek mondott civil szervezetek mögé bújva próbálkozott meg a túléléssel. Közülük Wittinghoff Tamás, a Budaörs Fejlődéséért Egyesület színeiben polgármester lett, míg Hankó Faragó Miklós ugyanezzel a trükkel Szombathelyen megbukott.
A választások nagy győztese a Fidesz–KDNP-pártszövetség. Fölényére jellemző: a megyei közgyűlésekben mindenütt a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség adja a többséget, de még ennél is jelentősebb tény, hogy a jobboldali polgármesterek szinte mindenütt jobboldali többségű önkormányzati testületekben tevékenykedhetnek, tehát az önkormányzati szinteken korábban meglévő politikai ellentétek ezzel lényegében megszűntek.
A siker részben annak köszönhető, hogy most még a kritikusabb és türelmetlenebb jobboldali választók sem fordultak a kormánykoalíció ellen, egyrészt mert összességében reménytelinek tartották az eddigi intézkedéseket, másrészt meg fontosnak gondolták a teljes felhatalmazás megadását, és Budapest megszabadítását az SZDSZ-hez és az MSZP-hez köthető politikai és gazdasági bűnszövetkezetek húsz éves uralma alól.
A választások kétségkívül egyik legnagyobb eredménye, hogy a főváros megszabadult a Demszky–Hagyó–Horváth-féle liberális „szabadságharcosok” ijesztő mosolyok mögé bújtatott dilettantizmusától. Ugyanakkor a Fidesz téved, ha azt hiszi, nem kell változtatni vagy korrigálni a kormányzat eddigi működésén, mert néhány területen már eddig is sok volt az esetlegesség, a következetlenség.
A Fidesz–KDNP mostani sikereiben kétségkívül jelentős szerepet játszott az is, hogy a kormány, illetve a parlament a választások utáni első hónapokban elsősorban a nemzet szempontjából fontos szimbolikus ügyek megoldására koncentrált. A komoly gazdasági döntések elhalasztásával senki sem szenvedett érdeksérelmet. De Orbán Viktor beszédében már nem titkolta, hogy a neheze még hátra van: úgy kell elkészíteni a jövő évi költségvetést, hogy közben az EU elvárásainak is meg kell felelni. Gyakorlatilag újabb források bevonása nélkül kell megindítani a gazdasági növekedést, és biztosítani az állam működését.
A miniszterelnök a választások éjszakáján kijelentette: „Egy ország számára az legnagyobb siker, ha nemzeti összefogás valósul meg valami mellett.” Hogy ez az optimizmus indokolt-e, és egyáltalán, létezik-e a sokat emlegetett nemzeti összefogás, arra csak a következő néhány évben kapunk választ.
A Fidesz–KDNP-pártszövetség fennállása óta a legnagyobb kihívása elé néz. Ilyen választási eredmények, ekkora társadalmi támogatottság mellett nincs mire hivatkozni: az Orbán-kormány megkapta a kért felhatalmazást, ezért cserébe a polgárok a választási ígéretek betartását és a kormányprogram végrehajtását várják. Nincs mentség és nincs magyarázat: a társadalmi szerződés megköttetett. A politikai jobboldal szabad kezet kapott. Ha az Orbán-kabinet hibázik, akkor a Fidesz könnyen az MSZP és az SZDSZ sorsára jut, Magyarország pedig sodródik tovább délkeleti irányba.
Mert baloldali alternatíva továbbra sem létezik.

A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.