Vége a fűnyírásnak

Az előttünk álló időszak nagy feladata az, hogy bele kell vágni a szükséges szerkezetátalakításokba – mondta a lapunknak adott interjúban Kovács Árpád. Az Állami Számvevőszék volt elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke nem tartja valószínűnek, hogy az önkormányzati választások utánra időzítette volna a rossz hírek közlését a kormány, de tudomásul kell venni: a működés ésszerűsítése egy befektetés, amely előbb pénzbe kerül, s aztán hoz hasznot.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túl vagyunk az önkormányzati választásokon. Most jön akkor a feketeleves, ahogy az ellenzék állította?
– Nem hiszek abban, hogy az önkormányzati választások után derülnek ki a „dolgok”. Semmi értelme nem lett volna a jövő évi költségvetést sietve összerakni csak azért, hogy a választások előtt kész legyen. Az államháztartási törvény határozza meg az ütemet, s ahogy telik az idő, egyre több olyan információ lát napvilágot, amely segíti pontosabban megtervezni a bevételi számokat, a vállalt feladatokat és kiadásokat.
– A 2009-es büdzsében százmilliárd forintos többlethiányt talált múlt héten a kormány. Mennyire veszélyezteti ez és a hasonló meglepetések az idei évi tervezést?
– Mindez ismereteim szerint nem más, mint olyan kiadások összessége, amelyeket 2010-re és 2011-re kívánt „elkönyveltetni” a korábbi kormány. Ezek a tételek most oda kerülnek, ahol keletkeztek, és ez így van rendjén. Mindez az idei évi költségvetésen könnyít, mert nem kell ezeknek a tavaly keletkezett költségeknek a terhét elviselnie. De egyben nehezebb helyzetet is teremt, ugyanis a 2010-es kiindulás ennyivel roszszabb.
– Szembe kell nézni a vártnál alacsonyabb adóbevételekkel, amit – úgy tűnik – a bankadó egyedül nem képes ellensúlyozni, a Mol bányajáradéki befizetésére és egyéb forrásokra is szükség lehet. Tartható lesz a 3,8 százalékos idei hiánycél?
– Nem a centi a lényeg, hanem a nagyságrend. Az ismert áldozatokkal várhatóan teljesíteni tudja az új kormány a vállalását. Nem másokért, hanem önmagunkért. Előfordulhat, hogy az egyensúly érdekében további, állami pénzfelhasználást érintő megtakarításokra lesz szükség, ez most még nem látszik világosan. A lényeg az, hogy elindultak a pozitív folyamatok, ebből kell erőt meríteni a további teendőkhöz.
– Optimistának tűnik. A súlyos eladósodottság, a munkanélküliség miatt sokan reményüket vesztették az utóbbi években…
– Ne lássuk a horizontot még komorabbnak, mint amilyen, hiszen így sem derűs. A közelmúltban lényeges változások történtek, a lakosság megtakarításai lassacskán fedezik az államháztartás folyó hiányát, csak az eladósodottság öngerjesztő hatásai miatt szorulunk külföldi pénzforrásokra, és igen jelentősek a valutatartalékok. Esélyt ad a jelenlegi kormány történelmi mértékű felhatalmazása is: látszik, hogy a lakosság egyre jobban érti a problémákat, és készen áll a változtatásokra.
– Mekkora a mozgásterünk?
– Nagyon szűk. A gazdaság mesterséges élénkítésének egyszerűen nincsenek forrásai. Mára olyan kopaszok lettünk, hogy nincs mit üstökön ragadnunk, nem úgy, mint Münchhausen báró, aki a mesében a saját hajánál fogva húzta ki magát a mocsárból. A magyar gazdaságból 1500-2000 milliárd forint tartósan hiányzik, ezeket a lyukakat valahogy be kell tömni. Nehéz út előtt állunk.
– Mibe lehet mégis kapaszkodni?
– Ma már nem működik a korábban alkalmazott fűnyíróelv-politika. Nincs ugyanis miből elvenni, feléltük a vagyonunkat, hitelünket. Az új kormány csak azt az utat járhatja, hogy egyedi kiadásokat mérlegel, tételenként dönt arról: mi az, amire költhetünk, és hol kell zárolni vagy akár elvonni a pénzeket. Hozzá kell látni az erőforrások hatékonyabb kezeléséhez. A gazdaság szereplői számára testre szabott megoldásokat kell kidolgozni, s nemcsak az államszervezet működési költségeire, méretére, de annak minőségére is oda kell figyelni. A korábbi kormányok eladósodással próbálták kiegyenlíteni a gazdasági, államháztartási szerkezet súlyos működési zavarait, ezenkívül a rosszul levezényelt privatizációkkal elherdáltuk a vagyonunkat. Nem az a baj, hogy hitelt vettünk fel és magánosítottunk, hanem az, hogy nem használtuk fel jól a bejövő pénzeket, vagyis előre feléltük a majdani remélt adóbevételeket.
– S mikor juthatunk el oda, hogy végre ne kelljen kölcsönt felvennünk hiteleink törlesztésére?
– Az is nagy eredmény volna, ha már csak a kölcsönök megújítására és nem a folyó államháztartási hiány fedezésére kellene hitelt felvenni. Már mostanra is tettünk fontos lépéseket ebbe az irányba, de eddig még a források hiánya miatt nem tudtunk a szükséges szerkezetátalakításokba belefogni. Ezek a reformok hatékonyabb és takarékosabb rendszereket eredményeznek, de átmenetileg pénzbe kerülnek. Miből és hogyan hajtsuk az átalakításokat végre? – erre a súlyos dilemmára kell mielőbb megoldást találni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.