Végképp nincs ok a kamatemelésre

Szakmai vélemények és a tegnapi friss adatok szerint szépen közeledünk a jegybank által meghatározott háromszázalékos inflációs cél teljesülése felé, ezért meglehetősen alaptalan volt a hét végén nemzetközi elismeréssel illetett Simor András jegybankelnök augusztusi javaslata az alapkamat emelésére.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajszálnyival kisebb volt a pénzromlás üteme az elemzők által vártnál szeptemberben, így szakmai vélemények szerint tovább csökkent a kamatemelés veszélye. Az egy évre visszatekintő árdrágulás mértéke 3,8 százalékon állt meg az előző hónapban. – Már augusztusban érezhető volt, hogy kezdtünk közeledni a jegybanki inflációs cél felé, és ezt a szeptemberi adat sem írta felül. Továbbra is ehhez hasonló eredményeket várunk, s az sem kizárt, hogy 2011 végére elérjük a Magyar Nemzeti Bank (MNB) háromszázalékos inflációs célját – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Gerőcs Tamás, az Equilor elemzője. A szakember szerint a külső környezet továbbra sem gyakorol inflációs nyomást hazánkra, sőt a fejlett gazdaságokban inkább az ellenkezőjétől, deflációtól tartanak a közgazdászok.
Ezzel szemben a jegybank berkeiben még mindig az inflációs nyomás miatt aggódnak. Király Júlia alelnök épp egy tegnapi sajtótájékoztatóján fejtette ki, hogy a globális piacon, különösen az élelmiszerek és a nyersanyagok terén erőteljes áremelkedés figyelhető meg, amit némileg ellensúlyoz Magyarországon az alacsony belföldi kereslet. Az árdrágulás ütemének várható romlása miatt Simor András jegybankelnök és Bihari Péter monetáristanács-tag az augusztusi kamatdöntő ülésen már a kulcs emelésére szavazott, pedig ez szakértők szerint a nemzetgazdaságnak igen ártalmas lett volna. (Szeptemberben az MNB „két héjája” le is tett erről a szándékáról és a monetáris tanácsban már senki nem terjesztett elő javaslatot a ráta növelésére.)
– Nem véletlen, hogy Simor Andrást választotta az Euromoney című szaklap az idén az év jegybankárának a felzárkózó európai régióban. Az MNB vezére ugyanis köztudottan a kamatemelés pártján van, ez pedig a külföldi pénzügyi köröknek igen szimpatikus álláspont, a magas kamat bizonyos befektetőknek ideális – így kommentálta lapunknak a jegybank egyik vezető beosztásában lévő alkalmazottja a kitüntetéssel kapcsolatos hétvégi hírt. A díjat érdekes módon a jegybankelnök az árstabilitás elérése és a pénzügyi rendszer biztonságának megőrzése érdekében kifejtett munkájáért nyerte el, miközben ezen feltételek egyike sem teljesül Magyarországon. Jegybanki nyilatkozónk szerint nincs ebben semmi ellentmondás. Ha azt nézzük, hogy a felzárkózó országok központi bankjainak elnökei közül ki az, aki leginkább ragaszkodik a kamatemeléshez és az inflációs célkövető rendszerhez, akkor Simor nyilvánvalóan az élvonalban helyezkedik el. – Más kérdés, hogy értelmes dolog-e ezt a fajta jegybanki politikát folytatni. Mert szerintem nem az, ugyanis nem szolgálja a nemzetgazdaság érdekeit – hangsúlyozta a szakértő.
Kormányzati körökben egyébként úgy vélik, hogy a külföldi lap kitüntetése egyfajta üzenet a jegybankelnök fizetését kétmillió forintra csökkentő Orbán-kabinetnek. A díj ugyanis külföldi közgazdászok, elemzők és bankárok véleményét tükrözi, akik ezen keresztül Simor András munkája iránti elismerésüket hangsúlyozzák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.