Vissza a régi erősségekhez

A magyar oktatási rendszer évszázados erősségeire alapozva kell a jelenlegi rendszert megerősíteni – jelentette ki Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a XVI. Polgári Gondola rendezvényen szombaton. A politikus szerint az érettségin kötelezővé kell tenni egy természettudományos tantárgyat is.

Munkatársunktól
2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma már senki nem lehet büszke a magyar iskolára Hoffmann Rózsa szerint, miközben az ezer évvel ezelőtt és egy vesztes világháború után, az 1920-as években is képes volt fejlődni. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára úgy véli, a mára az iskolarendszerben kialakult egyre erősödő problémákat csak úgy lehet megoldani, ha a rendszer évszázados erősségei újra felélednek. Ide sorolta többek között az oktatási rendszer pedagógiai kultúráját, de – mint megjegyezte – ma már nem a tanár vagy a tanító irányítja a nevelési folyamatot, mivel az elmúlt években piacszemléletű oktatáspolitika vált uralkodóvá hazánkban.
– Vissza kell állítani a tanárok pedagógia hagyományait – szögezte le Hoffmann Rózsa, hozzátéve, hogy mindez nem valósulhat meg a pedagógusok társadalmi és anyagi megbecsülésének helyreállítása nélkül. Az államtitkár szerint a magyar oktatás régi erőssége a gyermekek alapműveltsége is, amelyről ma már szintén nem beszélhetünk. – Az elmúlt nyolc év oktatáspolitikája ezt tönkre-tette, mert olyan nemzeti alaptantervet adtak ki, amely lerombolta ezt a tudást és csak a gyakorlati képzést erősítette – vélekedett.
A politikus kitért arra is, hogy elengedhetetlen változtatni az érettségi rendszerén, amelynek egyik eleme, hogy egy természettudományos tárgy is bekerül majd a kötelező érettségi tantárgyak közé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.