A bíróságon folytatódhat az expósztori

Bár a hét végén véget ért a sanghaji világkiállítás, a magyar részvétel lebonyolításával még a Gyurcsány-kormány által megbízott Genexpo 2010 Hungary Kft. és számos alvállalkozója, valamint Huszty András korábbi kormánybiztos számára a bíróságon folytatódhat a történet.

Bodacz Péter
2010. 11. 13. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk információi szerint néhány napja büntető- feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelést gyanítva a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a Legfőbb Ügyészségen. A Genexpo elleni jogi lépés nem tekinthető egyedinek. A Kehi mellett ugyanis a rendőrség is munkához látott egy magánszemély feljelentése nyomán, amiben ugyancsak hűtlen kezelés a vád. Ennek kapcsán még augusztus közepén tartott házkutatást és foglalt le dokumentumokat a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a cég irodáiban. Az ügy további pikantériája, hogy – mint megtudtuk – nemrégiben bevonták Huszty András útlevelét a hatóságok. E korlátozó lépés a jogszabályok szerint csak azon személyek ellen tehető meg bírói döntést követően, akik ellen megalapozott gyanú áll fenn valamilyen büntetőügyben. Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője lapunkkal azt közölte, hogy újabb feljelentés nem érkezett az ügyben, ám ha lesz ilyen, az megalapozottsága esetén valószínűleg a már nyomozó BRFK-hoz kerülhet, ahol együtt kezelik a rendelkezésre álló adatokat.

*

Az útlevélbevonást illetően a rendőrséget kerestük, ahol mára ígértek tájékoztatást. A Kehi feljelentése alapjául szolgáló dokumentáció értesüléseink szerint a Genexpo és alvállalkozói megbízásait, a kifizetéseket és ellenszolgáltatásokat tárja fel, valamint a magyar pavilon kivitelezési, működési körülményeit vizsgálja. Úgy tudjuk, a hivatal több mint száz tagból álló, személyi öszszefonódásoktól sűrűn tűzdelt alvállalkozói hálózatot tárt fel, amelynek fel-felbukkanó érintettje a Genexpo egyik ügyvezetője, a III/1-es hírszerző tiszti múlttal rendelkező Dégen István. Egyebek között górcső alá vették a hazánkról szóló, a pavilonban vetített ismeretterjesztő kisfilmek szerződéseit, valamint hogy miként lett az eredetileg elképzelt kétszintes, kétezer négyzetméteres, színháztermet is magába foglaló kiállítótérből feleakkora, ráadásul nem az eredetileg kalkulált 2,6 milliárd forintért, hanem jóval többért. Komoly gondok akadtak az épületgépészeti berendezésekkel, amelyek elavult kínai termékek, igaz, a szerződött áron.
A magyar pavilonhoz kapcsolódó hír, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerződést bontott a jogelőd Miniszterelnöki Hivatal megbízásából ellenőrző feladatot ellátó, offshore hátterű Eastinfo Kft.-vel. A cég ügyvezető igazgatója az a Mohr Richárd, aki sokáig a pavilon főbiztos-helyettesi posztját is ellátta, ezenkívül a szocialista kormánytagok személyi tolmácsaként kereste kenyerét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.