A legnagyobb kényszer az MSZP-hagyaték

Munkatársunktól
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője lapzártakor tartott beszédében a költségvetés legnagyobb kényszerének az MSZP kormányzásának hagyatékát, az eladósodottságot nevezte. A számvevőszéki és költségvetési bizottságban, s mint kiderült, a plenáris ülésen az ellenzék – más-más okból, de egységesen – elutasította a költségvetési tervezet általános vitára bocsátását.


Fidesz: tükör
A jövő évi költségvetés tükrözi a 2011-es lehetőségeket és kényszereket – mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A kormánypárt vezérszónoka emlékeztetett arra, hogy Medgyessy Péter kormánya osztogatással kezdte működését, amelyből végül fosztogatás lett, Gyurcsány Ferenc pedig csak hazugságalapú költségvetést tudott az Országgyűlés elé terjeszteni. A fideszes politikus hangsúlyozta, ha az MSZP nem most, hanem az elmúlt nyolc évben nyújtott volna be alternatív költségvetést, akkor most nem itt tartanánk. A fideszes politikus a legnagyobb kényszernek az MSZP kormányzásának hagyatékát, az eladósodottságot nevezte, a növekedés beindítása és a nagy ellátórendszerek újjászervezése ugyanakkor lehetőségeket teremthet az országnak. A Fidesz-frakció másik vezérszónoka, Rogán Antal, arról beszélt, hat esztendő után most lesz először lehetőség arra, hogy a vállalt háromszázalékos maastrichti cél alatt maradjon a költségvetési hiány. Arra sem volt példa az elmúlt években, hogy az ország teljesíti a költségvetésben kitűzött hiánycélt; az idén ez sikerül.

MSZP: Lózungok
Mesterházy Attila (MSZP) szerint a kormánynak nincs átfogó gazdasági stratégiája. A költségvetési tervezet nem tartalmaz válaszokat, mindössze lózungokat. A szocialista pártelnök szerint az előző, vagyis a Bajnai-kormány érdeme az ország jelenlegi stabil helyzete. A magán-nyugdíjpénztári kötelező befizetések visszatartása a politikus szerint hosszú távon óriási fizetési gondokat jelent majd, ráadásul alkotmányellenes is. Szekeres Imre, az MSZP másik vezérszónoka úgy véli, a 2011-es büdzsé egyetlen célja az, hogy fedezetet biztosítson a magas jövedelemmel rendelkezők adócsökkentésére.

KDNP: hitelesség
Hargitai János (KDNP) az MSZP-s kritikákra válaszolva elmondta: a kormány nem kényszerült volna különadók kivetésére, ha az előző években felelős gazdálkodás folyt volna. Magyarország, tette hozzá, 2004 óta áll az Európai Unió túlzott deficiteljárása alatt, ez pedig példátlan. Ez vezetett a hitelesség elveszítéséhez, nem pedig a mostani kormány lépései, jelentette ki, hozzátéve: jövőre tartani lehet majd a hiánycélt.

Jobbik: Kevés
A jobbikos Hegedűs Tamás szerint a költségvetés – ellentétben a beharangozó retorikával – nem tükröz valódi paradigmaváltást, csupán technikai, pénzügyi javulást jelent. – Ez a gyökeres változásokhoz azonban kevés – tette hozzá.

LMP: Einstand
Scheiring Gábor, az LMP politikusa szerint felelőtlen a költségvetési tervezet, amely értékelhetetlenül keveset tesz a munkahelyteremtésért, és igazságtalan az adóátalakítási koncepció is. A képviselő trükkök százairól beszélt, külön említve a magán-nyugdíjpénztári vagyon „einstandolását”.

Bizottsági vélemények
A 2011-es év költségvetése szakít a megszorításokkal, és az ország eladósodásával – mondta Szijjártó Péter, az Országgyűlés költségvetési bizottságának alelnöke. A büdzsé, emelte ki, megteremti annak lehetőségét, hogy tíz év alatt létrejöjjön egymillió, ezen belül 2015-ig négyszázezer új munkahely. – A költségvetés megfelel a Fidesz választási programjának, így a választói akaratnak is – mondta Szijjártó. A fideszes politikus megerősítette, hogy 2012-ben megszűnnek a válságadók, és hangsúlyozta, hogy egy olyan európai költségvetést nyújtottak be, amely helyreállítja az ország iránti bizalmat.
A számvevőszéki és költségvetési bizottságban az ellenzék elutasította a költségvetési tervezet általános vitára bocsátását. Nyikos László (Jobbik) például azt kifogásolta, hogy az extraadók kivezetése után nem világos, mitől bővülne a bevételi oldal. Boldvai László (MSZP) szerint felelőtlen a büdzsé tervezete, ezért, mondta, nem alkalmas általános vitára. Az LMP-s Vágó Gábor vudu-gazdaságpolitikáról beszélt, szerinte az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer nem teremt munkahelyeket és nem generál gazdasági növekedést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.