Beleroppanhatnak a cégek az utódlásba

Hatalmas veszélyt jelent a magyar vállalati szektor eredményességére, hogy a cégek jelentős része utódlás előtt áll – hangzott el a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület tegnapi rendezvényén. A cégek kétharmada ilyenkor megtorpan vagy összezuhan.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi tapasztalatok szerint utódláskor a családi vállalatok kétharmada csődbe megy vagy jelentős krízisen esik át – erről beszélt Rudas László, a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület elnöke a szervezet tegnapi konferenciáján. Hazánkban ez a helyzet halmozottan fog jelentkezni, ugyanis a rendszerváltáskor a harmincas-negyvenes éveikben járó cégalapítók lassan abba a korba kerülnek, amikor át kell adniuk a helyüket más vezetőnek.
– Merjem-e terhelni a gyermekemet azzal az önpusztító életmóddal, amelyet én folytattam? Mi legyen, ha az utódjelölt nem alkalmas a feladatra? Alkalmazottként épüljön be a cégbe, vagy kapjon tulajdont is? – Rudas szerint e problémák foglalkoztatják a visszavonulás előtt álló cégvezetőket.
– Számtalan meghatározás létezik a családi vállalatra. Az európai uniós normák szerint azon cégek tartoznak e körbe, amelyekben 25 + 1 százalék tulajdon maradt a rokonok körében, s a tulajdonoson kívül még legalább egy fő részt vesz a társaság életében – mutatott rá Kürti Tamás, az egyesület alelnöke, a Kürt Rt. igazgatótanácsának a tagja. Szerinte az alapító és az utódja közötti helyzetre jellemző, hogy a szülők a maximumot várják el a gyerekeiktől minimumként. Gelléri Péter, a Családi Vállalat Akadémia elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a család és a vállalat ezer szállal összekapcsolódik, figyelni kell arra, hogy az egyik ne mehessen a másik rovására. A kutató szakember számos olyan torz példát ismer, ahol az üzlet a család boldogságra telepedett, a vállalat eredményesen működik, de például a gyerekek nem beszélnek egymással. Gelléri szerint noha sok cégvezető úgy érzi, hogy a tanácsadó nem tud okosabb lenni nála, szükség van a családi vállalatoknál olyan komplex tudású szakemberre, aki jogi és pszichológiai kérdésekben egyaránt felkészült. A konferencián a Hauser Magyarország Kft.-t közösen vezető Purnhauser Dénes és Purnhauser Pál elmondta, tanulmányaik befejezése után leszámoltak a gyerekkori rivalizálással, s egymás erősségeire építve képesek összehangolni munkájukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.