Cél az asszimiláció megállítása

Tárgyilagos, realista nemzetpolitika kialakítását sürgette tegnap Orbán Viktor a hatéves szünet után a Parlamentben összeülő Magyar Állandó Értekezleten. A miniszterelnök kiemelte, az idei országgyűlési választás válasz volt 2004. december 5-re. Orbán Viktor, világpolitikai kontextusba helyezve kormánya eddigi döntéseit, kijelentette, hogy a világban a Kelet irányába eltolódó hatalmi átrendeződés van folyamatban, a Nyugat elveszti vezető erejét, és aki nem számol az aktuális trendekkel, az hajótörést szenved.

Munkatársunktól
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdélyi tájékoztatás. A magyar állampolgárság igénylésével kapcsolatos információkról is tájékoztatja majd az érdeklődőket a „demokrácia-központok” hálózata, amelyet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) készül kiépíteni – nyilatkozta a Krónika című erdélyi napilapnak Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke. A főként információ- és ismeretcserére alapozott hálózatot úgy alakítanák ki, hogy az év végéig minden erdélyi megyében regionális központokat hoznának létre, ezeket részben saját forrásból, részben pályázati pénzekből működtetnék, a hálózat székhelye pedig Kolozsváron lenne. (MTI)


Orbán Viktor a Máért tanácskozásán kiemelte, szakítani kell a hamis realistákkal, akik azt állítják, Magyarország sorsa önmagán kívül dől el, ebben a gondolkodásmódban ugyanis nincs jövő. Mint mondta, tárgyilagos, realista nemzetpolitikára van szükség, amelynek kiindulópontja, hogy egy percre sem szabad elfelejteni: az „egységes magyar nemzet létezik” – mondta, hozzátéve, ez a garancia arra, hogy soha többet ne lehessen a nemzetpolitikában olyan hibákat elkövetni, mint amilyenek az elmúlt hat évben megnyomorították sok millió magyar ember életét.
A miniszterelnök szerint hazánk speciális küldetése egy közép-európai együttműködés kialakítása, amely szorosan követi az ország nemzetpolitikai érdekeit. Orbán elmondta, arról szó sem lehet, hogy a nemzetpolitikai szempontokat és nemzetstratégiai érdekeket a külpolitikai reláció érdekei alá rendeljék. Ugyanakkor az is világos, hogy a nemzetközi kapcsolatok rendszere radikálisan változóban van – tette hozzá. – A korábban nagyon gyakran ideológiamotivált kapcsolatrendszerek át fogják adni helyüket az ideológiamenteseknek. Nekünk semmi okunk nincs arra, hogy továbbra is ideológiai szempontokon alapuló kapcsolatrendszert építsünk ki olyan országokkal, amelyekkel egyébként mindenki pragmatika alapján építi kapcsolatrendszerét – fogalmazott a miniszterelnök.
Orbán Viktor világpolitikai dimenziókba helyezte kormánya döntéseit. A miniszterelnök szerint a világ hatalmas változáson megy most keresztül, az ipari forradalom idején kialakult eltolódások érvényüket vesztik, amit azt jelenti, hogy India és Kína, illetve más, feltörekvő térségek visszaszerzik azokat a világkereskedelmi pozícióikat, amelyeket a 19. század előtt is betöltöttek. Orbán emlékeztetett, hogy a technológiai ismeretek nyugati koncentrációja eltolta az arányokat, és a nyugati civilizáció hatalmas előnyre tett szert. A globalizáció azonban megnyitotta e tudást a világ többi része előtt is, és ezzel a Nyugat elveszti vezető erejét. „Nyugati zászló alatt hajózunk, de keleti szél fúj a világgazdaságban” – mondta a miniszterelnök. Vagyis Magyarországot továbbra is a nyugati civilizáció részének tekinti, ám aki nem számol az aktuális trendekkel, az hajótörést szenved. Orbán Viktor szerint a világ hatalmi átrendeződése egy nagy lehetőség Magyarország előtt, mert aki elég gyorsan reagál, az nyertese lehet az új rendszernek. – A pénzügyi és egyéb válságok azt üzenik, hogy az egyetlen kiút a dolgok bátor átalakítása – mondta. – Nem kell bevárnunk, amíg a többiek kipróbálják az új módszereket, mondta, utalva például a bankadóra, amiben Magyarországot követi most Nagy-Britannia és Ausztria is.
Semjén Zsolt kulcsfontosságúnak nevezte a határon túli magyarság megmaradása szempontjából az asszimiláció megállítását. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kiemelte: a magyar nemzet fennmaradását az anyaországban és a határon túl a demográfiai problémák, a határon túli magyarság esetében az elvándorlás és az asszimiláció fenyegeti.
Németh Zsolt, a külügyi tárca államtitkára emlékeztetett arra, hogy az első Máért a nemzeti összetartozást és az autonómiát tekintette a magyarság megmaradása legfontosabb zálogának. Szerinte ma sem fogalmazhatunk másként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.