Felmentették Vass Lajos főigazgatót

Október 21-én, csütörtökön a nemzeti erőforrás minisztere, Réthelyi Miklós péntekre találkozót kért az Operaház főigazgatójától, Vass Lajostól, valamint a gazdasági igazgatótól, Szabó Attilától. Még aznap este iratokat daráltak az igazgatóság irodájában. Másnap a tárcavezető, egyetértésben Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárral, azonnali hatállyal visszavonta az operaházi vezetők megbízatását.

Tölgyesi Gábor
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 21-én este az Operaház szeptember elsején kinevezett miniszteri biztosa, Horváth Ádám egyik munkatársa arra lett figyelmes, hogy a főigazgatói irodából gépzaj hallatszik ki. Mint kiderült, Vass Lajos titkárnője iratokat semmisített meg. Mikor erről Horváth Ádám is megbizonyosodott, felszólították a távozásra. A titkárnő a férjével az irodát több dobozzal – állítólag személyes holmikkal – hagyta el. Néhány órával korábban, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, Réthelyi Miklós másnapra találkozót kért a főigazgatótól és a gazdasági igazgatótól.
Az iratdarálási procedúrának több olvasata van. Az egyik verzió szerint a titkárnő olyan iratokat semmisített meg, amelyeket az intézményt átvilágító, jogi, gazdasági és műszaki szakértőkből álló bizottságnak látnia kellett volna, ráadásul mindezt főigazgatói utasításra tette. Más forrás viszont állítja, a felmentett főigazgató nem adott ilyen utasítást, a megsemmisített iratok nem voltak hivatalos jellegűek. Egy harmadik verzió szerint politikai dokumentumokat tüntettek el: Vass Lajos még az Operaház miniszteri biztosaként 2006-ban MSZP-s színekben a szolnoki polgármesterségre aspirált, s a kampányt az irodájából vezényelte.
Horváth Ádám még csütörtök este lecseréltette a zárat, a főigazgatói irodát péntek délelőtt az intézményt átvilágító bizottság elnöke, Hardy F. Gábor ügyvéd és Meleghegyi Tamás József informatikai szakértő, bizottsági tag jelenlétében nyittatta fel. Kapkodós, mindent eltüntető munkára utalt a látvány, néhány óra alatt három szemeteszsáknyi iratot daráltak le. A tárcavezető pedig, egyetértésben Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárral, azonnali hatállyal visszavonta a főigazgató és a gazdasági igazgató megbízatását.
Bármilyen iratokat is tüntettek el, az átvilágító bizottság alig egy hónap alatt számtalan olyan szabálytalanságot tárt fel, amely nemcsak Vass Lajos és Szabó Attila felmentését, hanem estleges feljelentését is indokolhatja. (Az ötvenoldalas jelentés három további vezető felelősségét is valószínűsíti.) Szabó Attila egyébként 2007 nyarán, Vass főigazgatói kinevezésével lett először az Operaház megbízott, majd rendes gazdasági igazgatója. Fizetésképtelenség, százmilliós nagyságrendű tartozás, tanácsadói szerződések: ezt hagyta maga után a Nemzeti Filharmonikusoknál.
A bizottság szerint pazarló gazdálkodás folyt az Operaházban, több milliárd forintot költöttek el szabálytalanul. Kiderült, nem a korábban feltételezett háromszázmilliós hiánnyal kell megküzdenie az intézménynek, a főigazgató és a gazdasági igazgató október közepéig több mint 1,3 milliárdos hiányt halmozott fel. A jövő évi uniós elnökség ünnepségsorozatára kapott kilencvenmillió forintot már elköltötték, míg szeptember elején az intézmény még mintegy 325 millió forinttal tartozott a magyar vendégművészeknek, 30,3 millióval a külföldi vendégművészeknek. A 2010. évi premierekre, várható produkciós költségekre 75 millió forintos a mínusz. A hiány legnagyobb része a kötelezettségvállalás állományából fakad: ez az összeg 781,8 millió forint.
A vizsgálati jelentés a volt intézményi vezetők rovására írja az iratok nem megfelelő kezelését, az Operaház szabálytalan működtetését is: a korábban miniszteri biztosként működő Vass Lajos főigazgató kinevezése óta nem a kultusztárca által elfogadott szervezeti és működési szabályzat szerint, hanem főigazgatói utasításokkal irányította az intézményt, amelynek gazdálkodását egyszer sem fogadta el a fenntartó minisztérium, sőt azt elmarasztalta az Állami Számvevőszék is. Nem volt rendjén való az sem, hogy évi százhúsz-százharminc millió forintért a Budapesti Operabarát Alapítvány épített és bontott díszleteket az Operaházban – alapítvány lévén vállalkozói tevékenységet nem végezhetett volna. Az alapítvány elnöke egyébként a havi hatszázezer forintért a most felmentett főigazgatónak tanácsokat adó Kóti Márton, az MSZP szolnoki szervezetének alelnöke, aki 2006-ban Vass Lajos szolnoki MSZP-s polgármester-jelöltsége idején a kampányfőnöke volt.
A volt főigazgató, Vass Lajos a bizottság vizsgálati anyagának megismerése után kíván nyilatkozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.