Földrengés pusztított Szerbiában

Halálos áldozatokat is követelt a szerbiai Kraljevo térségében a tegnap hajnali földrengés. Ketten vesztették életüket Grdicában, a sérültek száma ötvenre tehető. Sok ház megrongálódott a kraljevói járás falvaiban, a lakhatatlanná vált épületekből átmeneti szállásra költöztették az embereket.

Sebestyén Imre
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közepes erősségű – a Richter-skála szerint 5,4-es fokozatú – földrengés rázta meg szerda hajnalban, négy perccel két óra előtt Közép-Szerbiát. A földmozgás epicentruma Kraljevótól 10 kilométerre volt északra, 27 kilométeres mélységben. Két ember – egy grdicai középkorú házaspár – életét vesztette, félszázra tehető a sérültek száma. Kraljevo térségében rendkívüli állapotot hirdettek.
A mentőalakulatok már a kora reggeli órákban a földrengéstől leginkább sújtott településekre érkeztek, de mentésre senki sem szorult. A földlökések ugyanis nagy pusztítást nem végeztek. Csak a régi, az előírásoknak nem megfelelően épített házak dőltek össze vagy rongálódtak meg, főleg a kraljevói járás falvaiban. Vitanovac faluban, amely szinte az epicentrumon fekszik, a háztetők 70 százaléka tönkrement. Ideiglenes szállást adnak azoknak, akiknek a háza lakhatatlanná vált.
Kraljevóban nincs áram és víz. A vezetékes telefonnal nincs gond, csak a mobiltelefon-szolgáltatásban voltak rövidebb kiesések. A középületek közül leginkább a kórház rongálódott meg, de az ott ápoltaknak nem esett komolyabb bajuk.
A szeizmológusok figyelmeztettek, hogy újabb földlökések fordulhatnak elő. Jóslatukat mindjárt igazolta is egy kisebb földrengés a délelőtti órákban. Ez azonban már csak megbillent kéményeket döntött le, vagy a már megrongálódott épületekben tett újabb károkat.
A földrengést egész Szerbiában érezték. Belgrádban a földlökés felriasztotta az embereket álmukból, nyugtalanságot azonban csak a toronyházak lakóinál okozott, mivel ezekben az épületekben – a nagyobb kilengés miatt – jobban érezték a földrengést. Az újvidékiek egy részét is felébresztette a mozgás, de sem ott, sem máshol a Vajdaságban károkat nem okozott. A tartományban élők nagyobbik része, főleg azok, akik északabbra laknak, csak másnap értesültek a médiumok híradásaiból a szerbiai földrengésről. A földmozgást észlelték a szomszédos Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban is.
A legrégibb jegyzett földrengés Szerbiában 1456-ban volt, a 10 fokos Mercalli-skála szerint. Hasonló földlökések voltak 1739-ban, 1740-ben és 1755-ben. Lazarevacot 1922-ben sújtotta földrengés, ez volt az eddigi legerősebb, a Richter-skála szerint 6 fokos. A következő 1927-ben volt, a Richter szerint 5,9 fokos. Rengett a föld Kopaonik és Brus térségében 1978-ban, két évvel később is, majd 1983-ban, 1984-ben és a legutóbbi Mionicánál 1998-ban. Erősségük 5,5-5,7-es volt a Richter-skála szerint. Szerbia középső része szeizmológiailag aktívnak nevezhető térség.

Törökországi pánik. Közepes erejű, 5,3-es földrengés rázta meg Törökország északnyugati részét tegnap hajnalban, pánikot okozva az érintettek körében – jelentette a távirati iroda. A földmozgás az Égei-tengert és a Márvány-tengert összekötő Dardanellák térségében történt. A tengerszoros partján lévő Canakkale város lakói fejvesztve menekültek ki a házakból, és sokan az éjszaka hátralévő részét az utcákon töltötték parázstartó fémüstök mellett melegedve. A város polgármestere közölte, hogy a hatóságokat nem tájékoztatták sem áldozatokról, sem anyagi károkról. A rengést a 150 kilométerre keletebbre lévő Isztambulban is érezték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.