Háború az elnök ellen

Zord Gábor László
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gazdasági válság, magas munkanélküliség, bedőlt ingatlanhitelek rekordmennyiségben, olajömlés a Mexikói-öbölben, vezetési válság az afganisztáni háborúban – ilyen és ehhez hasonló nehézségek és kudarcok kísérték Barack Obama elnöki periódusának első felét. Természetesen sikerült keresztülvinnie egy második gazdasági mentőcsomagot és az egészségbiztosítás rendszerének kiterjesztését is, ám most már nehezebb idők várnak rá.
Az amerikai törvényhozás fontosabbik fele jövő januári beiktatása után ellene fog dolgozni, hiszen a republikánusok legfontosabb célja, hogy elejét vegyék Obama újraválasztásának 2012-ben. A módszer a következő: bár az elnök továbbra is kezdeményezően léphet fel, programjaihoz pénzügyi támogatást csak a képviselőház költségvetési döntései alapján kaphat. Márpedig a republikánusok azt ígérték, hogy csak az első évben 100 milliárddal vágják meg a büdzsét. Ez persze nem a 400 milliárdos katonai költségvetésből származik majd, hiszen a „nemzetbiztonsági állam” elvének zászlóvivőjeként, a háborús politika szorgalmazójaként ők nyúlnának utoljára ehhez a szektorhoz, amelyben ráadásul hadiipari támogatóik is érdekeltek. Obama szociális és zöldprogramjai kiemelkedő célpontjai lesznek ennek a tevékenységnek, és az előrejelzések szerint felgyorsul az iskolabezárások és az oktatási intézmények állami támogatása csökkenésének trendje is.
Elemzők ugyanakkor arra is utalnak, hogy a gazdasági helyzet gyors javulásának elmaradásával – hosszadalmas kilábalás esetén – a felelősséget ugyanolyan türelmetlenséggel háríthatják át az új republikánus többségre, mint tették azt Obama esetében.
Az elkövetkező két év éles szembenállása megkötheti az elnök kezét a külpolitikai kérdésekben is, hiszen a republikánus többség – például újfent a költségvetési eszközeikkel élve – közvetve igenis befolyást gyakorolhat erre. Márpedig sem Irak, sem Afganisztán esetében, sem pedig a Közel-Keleten vagy éppen a stratégiai fegyverek korlátozását tekintve – a Bush-kormányzat precedense alapján – nem lehet jelentős együttműködésre számítani a részükről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.