Ismét egy „nagyhal” Budai hálójában?

Egészen Gráf József korábbi agrárminiszterig vezethetnek a szálak az úgynevezett intervenciós terményraktározás kivizsgálásakor – vélte Budai Gyula elszámoltatásért felelős kormánybiztos.

Dénes Zoltán
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivizsgálás célpontja lett az uniós intervenciós gabonaraktározás is. Budai Gyula, az elszámoltatásért és a korrupció elleni harcért felelős kormánybiztos tájékoztatása szerint ellenőrizni kívánja az uniós gabonaintervenciós felvásárlások visszásságait. Az Agromonitor.hu információit megerősítő fideszes képviselő elmondta: adatokat kért be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH), mivel az előző szocialista kormányok idején jelentős mennyiségű gabona tűnt el az intervenciós raktárakból. Véleménye szerint azon ügyeken kívül, amelyekben az MVH már feljelentést tett, újabb visszaélésekre derülhet fény, és a vizsgálatok Gráf József korábbi szocialista agrárminiszter felelősségét is felvethetik. A portál információi szerint az MVH ellenőrei a 2004-es uniós csatlakozás óta 340 ezer tonna gabona eltűnését tárták fel, amelynek értéke mintegy 13 milliárd forint volt. Az ügyekben 290 cég érintett, de közülük 243 már visszafizette a tartozását. Az MVH követelése így ma 6,7 milliárd forintra tehető, ami 47 társasággal szemben áll fenn. A termények eltűnése részben minőségromlásból, részben eltulajdonításból fakadt.
Lapunk úgy tudja, hogy nemcsak a szocialista körökhöz kapcsolható intervenciós raktárak körül voltak gyanús esetek, hanem a raktárakkal sokszor párhuzamosan épített, az előző kormány által erősen preferált egyes bioetanol-üzemek előkészítésekor is bőven akadtak megkérdőjelezhető cselekmények. Köztisztviselők arról számoltak be, hogy az érintett bioetanolgyárak területének biztosítását – vagyis a termőföld ipari területté minősítését – oldották meg gyanús módszerekkel, és akadtak visszásságok a beruházások támogatása körül is. Ezenkívül többször érthetetlen módon szállították át a terményt az egyik raktárból a másikba – feltehetően bizonyos cégérdekek kiszolgálása miatt, a társaságok ugyanis csak a raktározott terménymennyiség után juthattak uniós forráshoz. Feltételezhető, hogy ezen esetek sem maradnak ki a vizsgálatból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.