Kehi-vizsgálat az Educatiónál

Munkatársunktól
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soron kívüli ellenőrzés megindítására kérte fel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) elnökét a kabinet az Educatio Kft. gazdálkodásával összefüggésben. A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározatból kiderül, hogy a vizsgálat eredményéről készült jelentést a Kehinek a kormány elé kell terjesztenie. A határozat szerint a kormány 2,635 milliárd forint átcsoportosítását rendelte el az idei költségvetés általános tartaléka terhére, hogy így rendezze az Educatio Kft. tőkehelyzetét. Ezenfelül a kormány elrendelte az Educatio Kft. tevékenységi körének és feladatainak felülvizsgálatát, és ez alapján új struktúra kialakítását, hogy biztosítsa az európai uniós projektek megvalósíthatóságát és fenntarthatóságát.
Emlékezetes, Papcsák Ferenc volt elszámoltatási kormánybiztos még október végén fordult a Kehihez az Educatio jelentős vagyonvesztése miatt. A Magyar Hírlap beszámolója szerint Papcsák azt kérte, vizsgálják ki a vagyonvesztés okát és azt, hogy kit terhel mindezért felelősség. Például kérdéses, hogy a cég mire használta a felvételizők által a felvételi eljárásnál befizetett pénzeket, és hogy a megrendelt szolgáltatások ellenértéke ki lett-e egyenlítve. Ismert, az Educatio vagyonkezelési jogát 2008-ban Hiller István (MSZP) akkori oktatási miniszter kapta meg. Azóta a cég gyakorlatilag a teljes vagyonát elveszítette és veszteséges lett, mintegy 1,2 milliárd forintnyi vagyon tűnt el szőrén-szálán. A 2000-ben létrehozott Educatio többek között a diákigazolványok kiadásáért, illetve a köz- és felsőoktatási statisztikák informatikai hátteréért felelős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.