Kocsiban és nyereg alatt

Kereken kétszáz évvel ezelőtt született Nonius Senior, a magyar nóniusz lófajta őse. A napóleoni háborúk során zsákmányolt mén leszármazottait másfél évszázadig katonai célra használták, majd a lovak kiváló munkabírásuknál fogva a mezőgazdaságba kerültek. Mára onnan is kikoptak, így a tenyésztőknek a génmegőrzés mellett új tenyésztési célokat kell keresniük.

Babó Levente
2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

LOVAS NEMZET A MAGYAR. E címmel tartottak nemrég konferenciát a Parlamentben Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke vezetésével. A találkozón az Új nemzeti lovas programot vitatták meg, amelynek célja, hogy néhány éven belül újra régi fényében ragyogjon a magyar lótenyésztés. A fórumon felszólalt többek között Kövér László, az Országgyűlés elnöke, V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke, valamint Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója. A szakma képviseletében Dallos Gyula mesteredző, örökös díjlovaglóbajnok és Lázár Vilmos hétszeres fogathajtó-világbajnok adott átfogó képet a lótenyésztés és a lovassport helyzetéről, kiemelve a követendő irányt, amelyet több száz oldalas programként nyújtanak be a parlamentnek. Egyértelmű céljuk, hogy a lovas ágazat a kormányprogram részévé váljon, sőt annak egyik alappillére legyen, a ló szerepe és megbecsülése pedig újra a megfelelő helyre kerüljön Magyarországon.


Ausztria síparadicsom. Azt szeretnénk, ha Magyarország pedig lovas paradicsom lenne, hiszen minden feltételünk, lehetőségünk adott hozzá – mondta Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke. Két évvel ezelőtt Dallos Gyula mesteredző, egyetemi lovastanár, valamint Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke segítségével hozták létre azt a munkacsoportot, amely összeállította a nemzeti lovas ágazati stratégiát. Ennek elsődleges célja a hazánkban található lovak számának megkétszerezése, hisz jelenlegi 65 ezer lovunk pontosan a fele az unió népességarányos átlagának. Lázár szerint ráadásul 120 ezer ló öt év alatt 40 ezer munkahelyet tud biztosítani.
E kitűzött irányvonalba remekül illeszkedhet az őshonos magyar fajták tenyésztése és versenyképessé tétele. A kisbéri, a gidrán, a lipicai, a furioso-north star (mezőhegyesi félvér), a nóniusz egyaránt őshonos magyar fajta, és egyikre sem mondható, hogy tenyésztésének fénykorát éli. A felsoroltak közül a nóniusz az egyik legjellegzetesebb őshonos magyar ló, történelme kétszáz évre nyúlik vissza.
Sportcélú tenyésztés
Az 1810-es évek elején fogalmazódott meg az igény: hiába vannak remek hátaslovai a katonaságnak, hámos lova, amely az ágyúkat húzhatná, nehéz terheket mozgathatna meg, nincs megfelelő. Ekkor került Mezőhegyesre a napóleoni háborúk során az osztrák császári hadak zsákmányaként a fiatal francia Nonius (később Nonius Senior) nevű anglonorman mén. 1816-tól 17 éven keresztül állt tenyésztésben, ez idő alatt 368 kancát fedezett, 201 ivadéka született. A két legnagyobb tenyészeti központ Hortobágy és Mezőhegyes volt, ami máig is így van. Kialakult a kor követelményeinek megfelelő katonai hátas, de még inkább hámos típus, amelyet a hadsereg igényelt. Ám a nóniusz katonai felhasználása a második világháború után megszűnt, ekkortól főként igáslóként alkalmazták. A mezőgazdasági gépek számának növekedésével aztán jelentősége a földművelésben is egyre inkább visszaszorult. A Nóniusz Lótenyésztő Országos Egyesület 1989-es megalakulásától a fajtiszta tenyésztés és a génmegőrzés a fő tenyészcél.
Mindez csupán arra elég, hogy a fajta ne tűnjön el a köztudatból, ahhoz, hogy a tenyésztés új erőre kapjon, új célokat kell találni. Ezt Zilahy István, az egyesület elnöke is a következő évek fő kihívásának látja: „Kettős a feladatunk. Elsődleges, hogy megőrizzük a fajta génkészletét, másodlagos, hogy minőséget állítsunk elő. Ez nem egyszerű, hiszen a kettő nem segíti egymást. A nóniusz mezőgazdasági felhasználásának csökkenésével döntően sportra kell tenyésztenünk a lovat. Azonban, amíg a világ lovassportja több százezres egyedszám génkészletéből válogat, addig nekünk a sokkal kisebb fajtalétszámból kell előállítanunk versenyképes lovakat.”
– A két ménesünkben 100 nóniusz kanca található, míg további 250-300 magántenyésztőknél van. A fedezőmének száma 80, ezek fele az államé, másik fele magánszemélyeké – mondja az egyesület mellett a hortobágyi ménest is vezető Zilahy István.
Külföldre kerültek
Valóban túlzás azt állítani, hogy a világ lovassportja hemzseg a nóniusz sikereitől, ám mivel kétszáz éve nem is e célból kezdték tenyészteni, jól hangzik, hogy neves magyar fogathajtók, Szentmihályi Sándor és Pásztor György is nóniuszfogatokkal versenyeztek. Kiemelkedő díjlovasunk, Dallos Gyula nóniuszszármazású lóval, Bordallal volt először Világkupa-döntős Hannoverben, és szintén vele jutott ki az 1988-as szöuli olimpiára.
A világháborúkat követően, ahogyan az országot, a nóniuszt is jelentős veszteség érte; 1918 után sok ló került román kézre, majd 1945 után nyugatra. Zilahy elmondása szerint a románok legalább annyit megtettek, hogy tisztán tenyésztették tovább, így ha nehezen is, de együtt lehet velük működni a tenyésztés érdekében. Az elnök nem borúlátó: „Mindent összevetve a nóniusztenyésztés nincs rossz helyzetben hazánkban, sőt a magyar fajták közül a legjobbnak mondható. Azonban nem szabad belerévednünk abba, hogy a nóniusz múzeumba való. Versenyképessé kell tennünk a modern kor lovas igényeinek megfelelően, úgy, hogy a génkészlet ne sérüljön. Remek tulajdonságai miatt – nyugodtság, emberszeretet, remek munkabírás, kezelhetőség – a sport mellett tökéletesen alkalmas családok számára hobbilónak, lovas turizmusra vagy iskoláknak beteg gyerekek mellé terápiás lónak. Tenyésztésében meghatározó cél lehetne a hagyományőrzés; ha már a huszárok ruháját és fegyverzetét rekonstruálják, a katonák se üljenek mindenféle színű és származású lovakon. Itt a nóniusz, amelyet százötven évig használtak erre a célra.”
Véleményével egybehangzóan nyilatkozik Pap István Tibor, a Mezőhegyesi Állami Ménes ügyvezető igazgatója: „A magyar fajták közül a legjobb helyzetben a nóniusz van. Nagyon jó munkát végeztek elődeink, ám most ránk hárul az újabb feladat, hogy megtaláljuk a nóniusz új tenyésztési célját, illetve annak irányvonalát. Már nem kell ágyútalp vagy eke elé fogni a nóniuszt, most a jelen kor lovas igényeinek megfelelve sportlovat, hobbilovat kell belőle tenyésztenünk. Arra azonban vigyáznunk kell, hogy ne egy irányba haladjon a magyar fajták tenyésztése, mert akkor elmosódnak a határvonalak. A nóniusz lényege pont a markáns jellege. Bízom benne, ha megvalósul a nemzeti lovas stratégia, abban a magyar fajták központi szerephez jutnak, és ezek legkarakteresebbje a nóniusz lehet.” Pap István Tibor szerint az állami beavatkozás mellett az emberek szemléletének változása is jótékony hatással lehet a tenyésztésre: „Mezőhegyesen sok potenciális lóvásárló fordul meg, és azt veszem észre, egyre több emberben ébred fel a nemzeti öntudat, egyre többen keresik a magyar fajtákat. Óriási kincs, nemzeti érték van a kezünkben, ami kétszáz éves múltra vezethető vissza. Nem hivatalból mondom, hiszem, hogy van jövője a nóniusztenyésztésnek, a magyar fajta tenyésztésének.”
Komoly érték lehetne a nóniusz
Ebben bizakodik Bognár Ferenc kiskunlacházi nóniusztenyésztő is, aki évekkel ezelőtt szeretetből vágott bele a lótartásba, mára pedig egy magántenyészet tulajdonosának mondhatja magát: „Már gyerekkoromban is kijártunk lovagolni a közeli apaji tsz-be, ahol megszerettem a lovakat. Előbb csak hobbiból tartottam őket, ám nincs menekvés, az ember egyre jobban belekeveredik; mára a nóniusztenyésztők között tartanak számon, két kétéves és két pár hónapos nóniuszcsikó is nálam született. Nagyon jó volna, ha újra komoly érték lehetne a nóniusz – és nem csupán a kupecek számára, természetesen áron alul. A nóniusz a sport mellett szinte mindenre alkalmas; csodálatos társ lehet családok mellett, hiszen kocsiban és nyereg alatt is megfelelően használható. Szerintem tökéletes megoldás lehetne rendőrlóként, amire évtizedekkel korábban volt már példa, oda is eljut, ahová még a terepjáró sem. Alkalmazható a gyerekek lovasoktatásában, de akár az iskolákban is. Pedagógus feleségem olykor elhívja a tanítványait is lovagolni, és előfordult, hogy az egyik dadogós diákja a lovon ülve olyan folyékonyan beszélt, hogy szinte rá sem ismertek. Ahhoz, hogy kiaknázhassuk a nóniuszban rejlő lehetőségeket, szükség lenne állami támogatásra, de nem pénzre gondolok. Ismét értékké kellene tennünk a lovat hazánkban, hogy újra legyen értelme tenyészteni.”
A nóniusztenyésztők egybehangzóan állítják, megvan köztük az egyetértés és bennük az elhatározás a fajta tenyésztésének újbóli fellendítéséhez, ám szükségük lenne segítségre, ami a nemzeti lovas stratégia képében meg is érkezhet. Addig sem tétlenkednek: a hagyományoknak megfelelően a közelmúltban is Mezőhegyesen gyűltek össze, ahol a szokásos évi tenyészszemle mellett felavatták a kétszáz évvel ezelőtt született Noniusz Senior emléktábláját, majd filmvetítéssel emlékeztek a fajta ősének számító ménre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.