(mi az örömhír )

Kristóf Attila
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, hogy az Evangélium (Örömhír) a világi hétköznapokban mekkora örömet jelent az embereknek. A hívők tudatában, számos elfoglaltságuk közben is, ott van talán mint valami távoli fény, de nem vigaszságot, hejehuját hoz, hanem reményt.
Az égi öröm földi mása legtöbbször magánéletében éri az embert, s gyökere mindig a szeretet. Van persze más öröm is, de annak semmi köze az égihez: sokan örülnek a pénznek, a sikernek, a szerencsének, az utazásnak, az élményeknek s más egyéb dolognak, ami úgymond az élethez tartozik. A káröröm is ezek közül való…
Az Evangélium, amely minden képzeletet felülmúló örömről, a feltámadás és az öröklét reményéről ad hírt, Jézus tanításait, csodatetteit, szenvedéstörténetét, halálát, feltámadását és mennybe menetelét tartalmazza. A feltámadásról és az Atyához való visszatérésről szóló szöveg csupán töredéke az üdvtörténetnek, a szenvedés és a halál mélységéből bontakozik ki és tör a magasba, hogy megerősítse a hitet és a reményt. Zsurnálhíreink általában nem adnak okot sok örömre, a „szent hírek” inkább rémületes, szerencsétlen, rossz dolgokról szólnak, s ezt a tendenciát követi a „szabad vélemény” is. A médiában elmélyedve az ember bízvást úgy érezheti, hogy örvendezésre kevés oka van. A „tényfeltárás” és az „oknyomozás” ugyancsak a rosszat próbálja tetten érni, a bulvár pedig a köznapi borzalmakat elegyíti a celebekről szóló cudar beszámolókkal. A címlapokon inplantált mellek hirdetik az élet örömét, a hátsó oldalakon pedig gyermekgyilkos anyák, anyagyilkos gyermekek és ámokfutók színesítik a hétköznapokat. Előfordul azonban bulvárörömhír is: édes vízilovacska született az állatkertben, vagy Bill Gates négymilliárd dollárral növelte vagyonát. A legkiválóbb szépirodalmi művek sem az örömről szólnak, de az a különös, hogy mondjuk Cervantes Don Quijotéjának vagy Dosztojevszkij Félkegyelműjének olvasása közben bensőnket mégis valami örömteli emelkedettség fogja el, aminek valami köze van a végső boldogsághoz.
Persze ha a nevetést örömnek tekintjük, akkor az úgynevezett szórakoztatást, többek közt a kabarét az icuri-picuri (barátainak) Teddyvel és társaival a boldogság egyik forrásának tekinthetjük. Persze a kabaré akkor jó, ha gonoszul szellemes, így öröme elsősorban káröröm. Különös módon úgy érzem, hogy világunkban a sport az egyik, ami – túl a szeretteinktől nyert örömön – derűt jelenthet számunkra, közösségi értelemben is. Adott esetben nemcsak a nemzeti büszkeség tódul fel bennünk, hanem egy-egy nagyszerű, a szemünk előtt végbemenő emberi teljesítmény is magával ragadhat, olyannyira, hogy bensőnket heves jó érzés tölti el.
A politika – bár ott mindig győztesekről és vesztesekről, tehát örömről és bánatról együtt van szó –, ahogy most történt, szintén megajándékozhat bennünket „jó kedvvel” és talán a „bőség” reményével is. Nagy és felemelő dolog másoknak örömet szerezni. Szeretteinkkel kapcsolatban természetesen erre törekszünk, hiszen ilyenkor önmagunkat boldogítjuk.
Mindez azért vetődött fel bennem, mert a jelenlegi politikai állapot, ami saját (nem önérdekű) reményeim valóra válhatóságának esélyét is jelentheti, új helyzet elé állított mint újságírót. Eddig úgy véltem, iróniával, gúnnyal, kritikával szerezhetek örömet a Magyar Nemzet olvasóinak, most viszont eljött az az idő, amikor a választások örömtüze után valami másra, többre is szükség van: szeretetre és szolidaritásra. Hogy ez kellő örömforrás lesz-e, én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.