NAC: négy esztendő egy évszázad sodrában

A szóbeszéd több észak-erdélyi temetőbe is odaképzelte már a sírfeliratot: „Élt négy évet”. E négy esztendő természetesen a második bécsi döntést követő időszak, amikor a visszacsatolt 43 ezer négyzetkilométernyi területen – akkori és helyi kifejezéssel élve – újra „magyar világ” volt. Így Nagyváradon is, ahol idén ünneplik a város emblematikus futballcsapata, a NAC megalapításának centenáriumát. Az alábbiakban mi is elsősorban az 1940–44 közötti periódust idézzük az évszázados históriából, hiszen a Nagyváradi AC a magyar labdarúgás első vidéki bajnoka.

Ballai Attila
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint azt Demjén László sporttörténeti műve idézi, a Nagyvárad című napilap már 1902 áprilisi számában Labdarúgók Nagyváradon címmel közölt cikket, és a város Niessner Aladár építészmérnök (ezért egyébként MAFC-sportoló) személyében már 1903-ban adott játékost a válogatottba. A NAC később, 1910-ben alakult meg, és ahhoz, hogy felvételt nyerjen az országos futballszövetségbe, oda-visszavágós meccset kellett vívnia egy MLSZ-tag egylettel. Adódott a Kolozsvári Vasutas, a napjainkban éppen a BL-ben szereplő CFR Cluj elődje, és a
2-1-es vereséget követő 5-1-es győzelem megfelelő ajánlólevélnek bizonyult. A kiteljesedést azonban meggátolta az első világháborút követő békediktátum; 1920-tól két évtizeden át Erdély szülte meg, majd nevelte fel a román labdarúgást. Jellemző adalékként az 1930-as évtized második felében az is megesett, hogy a román válogatottnak mind az öt csatára nagyváradi volt.
A sors és a történelem különleges, de sajnos csupán átmeneti igazságszolgáltatásaként aztán 1941 novemberében, Zürichben már négyen piros-fehér-zöld dresszt húzhattak, Bodola Gyula, Sárvári-Spielmann Ferenc és Tóth III Mátyás a magyar nemzeti ötös fogatból is kihagyhatatlanná vált. Utóbbi, a balszélső minden idők talán legfurább szituációjába keveredett, amikor a bolgárok feletti, 1943-as 4-2-es szófiai siker alkalmával az üres kapu felé guruló labdáját az alapvonalon túlról a pályára futó bolgár kiskatona a mezőnybe bikázta, így fosztván meg őt a góltól. De rúgtak ezek a tündökletes tehetségek annyi gólt, hogy ez a veszteség belefért.
Amikor 1940 augusztusa végén a második bécsi döntés – az egyetlen, legalább közelítőleg etnikai alapú határmegállapítás – következtében Nagyvárad is visszatért, az egyedi hangulatú város, az akkor már négy évtizedes futballkultúra és a „magyar világ” ígérete Bukaresttől Ploiesti-n át Resitáig mindenkit hazacsábított. Jött Bodola, Sárvári, Juhász Gusztáv, Kovács I Miklós és Kovács II János is, a Testnevelés Országos Tanácsa pedig a régiót védendő úgy határozott: erdélyi labdarúgó nem igazolhat Budapestre.
Hamarosan nem is nagyon akart. A kőszegi születésű Lóránt Gyula, az Aranycsapat későbbi középhátvédje viszont rögtön az érettségijét követően, 1943-ban Váradra szerződött, ahol első NB I-es meccsét balösszekötőként játszotta. A NAC addigra bombaerős csapattá vált. Amikor a revíziót követően az MLSZ kiírta az erdélyi osztályozót, a bihariak százszázalékos teljesítménnyel, 58-6-os gólkülönbséggel zártak, a playoffban már nem is kellett részt venniük, szeretettel és tisztelettel várta őket a magyar nemzeti bajnokság.
No meg némi riadalommal. Ezt tökéletesen példázza a Ferencváros későbbi klasszisa, a napjainkban nyolcvankilenc esztendősen is bámulatos szellemi és fizikai frissességnek örvendő Rudas Ferenc alábbi története, amelyet a múlt héten osztott meg velünk: „A NAC-cal kapcsolatos pályafutásom egyik legszörnyűbb élménye. 1941 novemberében, egy pénteki edzés után közölték velem, hogy vasárnap, a Nagyvárad ellen játszhatom életem első felnőtt bajnoki mérkőzését, én leszek a jobb bekk. Azt hittem, rám szakad az ég: ilyen csatárok ellen, mint Bodola, Sárvári, Kovács I, Kovács II bemutatkozni? Ha nagyon kikapunk, senki se mossa le rólam, hogy rajtam ment el a meccs! Ezért azt feleltem, uraim, tudom, óriási megtiszteltetés, és egy húszéves taknyos gyerek ilyet nem mondhat, de ha életemben többet nem futballozhatok a Ferencvárosban, én ezt a mérkőzést akkor sem vállalom. Utólag bebizonyosodott, hogy igazam lett, mert az Üllői úton simán kikaptunk 4-1-re, én pedig két héttel később a Salgótarján ellen debütálhattam.”
A NAC-tól kapott leckét aztán sem Rudas, sem a többi futballista és csapat nem úszta meg. Pedig iszonyatosan nehéz volt az akkori magyar labdarúgás erőviszonyait átalakítani; ne feledjük, válogatottunk 1938-ban világbajnoki döntőt vívott, és pár év választott csak el az aranycsapat diadalmenetének kezdetétől. Rónai Ferenc tréner azonban nem ismert lehetetlent. Bodoláék előtt ő volt a város első számú bálványa, akkorát lőtt, hogy amikor egyszer közelről telibe találta labdával a helyi rivális Törekvés kapusát, az pár nap múltán belehalt a sérüléseibe. Rónai edzőként is többet dolgozott a játékosainál, nagyban köszönhető neki is, hogy az 1941/42-es bajnokságot még az ötödik, az 1942/43-ast már – a Csepel mögött és a Ferencváros előtt – a második helyen zárta a NAC.
Aztán következett a történelmi szezon: a vidék első bajnoki címe 1944 tavaszán, 13 pontos előnnyel a Fradi előtt! A dobogó harmadik fokán Kolozsvár állt, a hatodik helyen Újvidék, de méltassuk még a NAC-ot. Azaz méltassa Rudas Ferenc, aki 1944. május 21-én már menthetetlenül tagja volt annak a Ferencvárosnak, amely Lakattal és Sárosival együtt is tízezer néző előtt 5-1-es verésbe futott bele Váradon: „Csodálatos csapata volt a NAC-nak, minden poszton klasszis futballozott. Ehhez társult a lelkesedésük, a Magyarország és a magyar futball iránti szeretetük, ami még inkább hajtotta őket. Ilyen óriási fölénnyel is megérdemelten nyerték meg a bajnokságot, az akkori 5-1-es vereségünk azért is szomorú emlék, mert a vonatot, amelyen utaztunk, bombatámadás érte, Szolnok környékén szaladgáltunk a szántóföldeken.”
Bizony, a bajnoki címet történelmi okokból már nem lehetett megvédeni – legfeljebb Romániában. De ami igaz Erdélyre, az igaz a nagyváradi futballra is: a magyar múlt része, megváltoztathatatlanul és kitörölhetetlenül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.