Obama elégedett az iraki lépéssel

Az irakiak ismét jelét adták annak, hogy elkötelezettek Irak egyesítésében és az ország jövőjének felépítésében; ezek az impulzusok sokkal erősebbek azoknál, akik azt akarják, hogy Irak felekezeti háborúba süllyedjen – értékelte tegnap Barack Obama a hatalommegosztáson alapuló új iraki kormány megalakulását. Az amerikai elnök ezzel az utóbbi időben kiújult felekezeti összecsapásokra utalt.

Munkatársunktól
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iraki hatalommegosztásról született megállapodás fontos lépés, mérföldkő az ország modern történelmében, és az új iraki kormány oda fog figyelni népe akaratára – mondta tegnap Barack Obama amerikai elnök. „Minden jel arra utal, hogy az új kormány reprezentatív, (minden felet) átfogó és a legutóbbi választáson szavazó irakiak akaratát tükröző lesz” – jelentette ki Obama.
Az iraki vezetők a márciusi választásokat követő nyolc hónapi huzavona után jutottak egyezségre: a parlament csütörtökön ismét államfővé választotta a kurd Dzsalal Talabanit, ő pedig azonnal bejelentette, hogy a síita felekezetű Núri al-Máliki jelenlegi miniszterelnököt bízza meg az új kormány megalakításával. A parlament elnöke egy szunnita politikus lett, aki al-Máliki fő választási vetélytársa, Ijád Allávi korábbi kormányfő táborához tartozik. A parlamenti elnökké választott Oszama an-Nudzsajfi az egyetlen jelölt volt, és a 295 leadott szavazatból 227-et kapott meg. A parlamenti szavazás annak ellenére sikeres volt, hogy előtte kivonult Allávi pártjának, az Iraki Blokknak legtöbb képviselője – jelentette az MTI. Az Iraki Blokk tiltakozó kivonulása miatt kérdésessé vált, hogy milyen arányban tudja majd bevonni a hatalomba al-Máliki az Allávi mögött álló szunnitákat, akik máris a hatalommegosztási megállapodás megsértésével vádolták meg a síita többséget, amely visszadobta egy követelésüket. Azt akarták volna, hogy még az államfő megválasztása előtt töröljék azokat a döntéseket, amelyekkel a párt egyes tagjait eltiltották kormánypozíciók betöltésétől, mert tagjai voltak Szaddám Huszein rezsimje kormánypártjának, a Bász Pártnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.