OÉT: ajánlat minimálbér-emelésre

Legalább 4,5 százalékos minimálbér-emelést, a versenyszférában pedig az inflációt meghaladó, legalább ötszázalékos béremelést ajánl a kormány jövőre – jelentette be Matolcsy György tegnap az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. A nemzetgazdasági miniszter szerint a 2013–2015 közötti időszakra évi ezermilliárd forinttal nőhet az államháztartás bevétele, kiadási oldala 600-800 milliárd forinttal csökkenhet, 2015-ig pedig négyszázezer új munkahely jöhet létre.

Bákonyi Ádám
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pont a kérdőjel helyén. A 2013–2015 közötti időszakra évi ezermilliárd forinttal nőhet az államháztartás bevétele, míg kiadási oldala 600-800 milliárd forinttal csökkenhet – jelentette be az OÉT-ban Matolcsy György. A miniszter szerint a bevételi oldal alapvetően a foglalkoztatás bővítésének köszönhetően emelkedhet, a kormány 2015-ig ugyanis négyszázezer új adózó munkahely létrejöttével számol. A kiadási oldal többek között az adósságszolgálat, a PPP programokkal (a magántőke bevonásával készülő beruházásokkal) kapcsolatos kiadások és az állam működési költségeinek zsugorodása következtében csökkenhet. Matolcsy szerint „óriási veszélyt jelentett” az Alkotmánybíróság 98 százalékos különadóval kapcsolatos döntése, a testület ugyanis e logika mentén alkotmányellenesnek ítélhette volna a válságadókat is, ami felborította volna a költségvetést, a kormány gazdaságpolitikáját. „Ez azonban múltbeli veszély, a kérdőjel helyén már pont van” – fogalmazott. Matolcsy szerint az államháztartás egyensúlytalanságát alapvetően a nyugdíjalap és az egészségügyi alap masszív hiánya okozza. Mint mondta, ezek nem szüntethetők meg a költségvetési tételek átrendezésével, csak a beruházások és a foglalkoztatás általános bővítésével. Az MSZP egyébként tegnap azért szólította fel lemondásra Bencsik Jánost, a nemzetgazdasági tárca államtitkárát, mert szerintük az ország tekintélyét rombolta, amikor korábban kijelentette: „veszélyezteti az Alkotmánybíróság a kormány mozgásterét, ha alkotmányellenesnek ítéli a szükséghelyzetben hozott gazdasági intézkedéseket.”
Tegnap kiderült, a Transparency International Magyarország több civil szervezettel együtt levélben kérte az Európa Tanács velencei bizottságának állásfoglalását az Alkotmánybíróság jogkörét érintő, általuk a demokráciára veszélyesnek tartott alkotmánymódosításról. Tették ezt annak ellenére, hogy tudják, civil szervezetek nem fordulhatnak közvetlenül a testülethez. A velencei bizottság akkor véleményezhetne, ha valamely nemzeti hatóság erre kéri, avagy az Európa Tanács parlamentje ezt kezdeményezi.


A korábbi bejelentéseknek megfelelően legalább 4,5 százalékos minimálbér-emelésre, a középfokú végzettséget igénylő munkakörben dolgozók garantált bérminimuma esetében pedig legalább 3,4 százalékos emelésre tett javaslatot az Országos Érdekegyzetető Tanácsban (OÉT) tegnap Matolcsy György. A legkisebb bér tehát havi 76 800, a szakmunkás-bérminimum pedig 92 500 forintra emelkedhet 2011-ben. A nemzetgazdasági miniszter a versenyszférának az inflációt meghaladó, legalább ötszázalékos bruttó béremelést ajánlott jövőre. A 4,5 százalékos minimálbér-emeléssel és az arányos, egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer bevezetésével nem ér senkit sem veszteség – közölte Matolcsy György, hangsúlyozva, hogy a megnevezett bérszámok azok minimális szintjeit jelentik. A bérajánlásoknál a kormány a jövő évre tervezett 3,5 százalékos inflációval, az arányos egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer bevezetésével, valamint a bruttó hazai termék (GDP) háromszázalékos növekedésével számolt.
A szakszervezeti oldal elégtelennek tartotta a kormány bérajánlatát, mondván, hogy az csak az adórendszer változásainak hatását kompenzálja, azaz csupán a bérek nettó értékének megőrzésére elegendő, ám a tervezett inflációt már nem ellensúlyozza. A munkavállalói képviseletek azt is kifogásolták, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum nem arányosan emelkedik, szerintük annak változatlannak kellene maradnia.
A munkaadói szervezetek viszont reálisnak és megállapodás közelinek nevezték a kormány ajánlatát, és azt javasolták, hogy a jövő héten kezdődjenek háromoldalú, informális tárgyalások. A felvetést a kormány és a szakszervezetek is támogatták, konkrét időpontban egyelőre nem állapodtak meg. A felek abban is egyetértettek, hogy a bértárgyalásokat lehetőleg november végéig szeretnék befejezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.