Sting ma este szimfonikus zenekarral mutatja be új lemeze anyagát a sportarénában

Szimfonikusokkal csomagoltatja újra saját régi slágereit az értelmiség Bonója, Sting. A jól nevelt, jól fésült angol úriember tovább fényezi életművét, és még mindig tiszteletre méltó az, amit csinál.

Rajcsányi Gellért
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs ugyanis nála kiegyensúlyozottabb és teljesebb életet élő popsztár. A bosszantóan normális Sting 1951. október 2-án született Gordon Matthew Thomas Sumner néven Észak-Angliában, egy mérnökember és egy fodrásznő fiaként. A kispolgári léttől egy Kanadába emigrált nagybácsi spanyolgitárja és a kölyökként Newcastle-ben látott Cream- és Jimi Hendrix-koncertek térítették el. Amíg az iskolapadot elhagyva buszvezetőként, építőmunkásként, kishivatalnokként dolgozgatott nappal, addig az éjszakában különböző zenekarok tagjaként próbált szerencsét. Művésznevét (Sting = Fullánk) egy állandóan a színpadon viselt, fekete-sárga csíkos pulóvere miatt kapta társaitól. Végül mégis elment diplomát szerezni: becsülettel elvégzett egy tanárképzőt, mielőtt az egész világot kezdte volna, nem középiskolás fokon a szeretetre és a szolidaritásra nevelni.
Messze nem volt tinédzser, mire befutott: 27 évesen, már Londonban élve hozta össze Stewart Copelanddel és Andy Summersszel a Police-t. A punkból, reggae-ből és popból táplálkozó újhullámos zenekar a világhírig menetelt, és máig meghatározó monolitja a nyolcvanas évek eleji popzenének – és örököseinek Sting egyre nagyobbra növő szíve – és egója – azonban lassan kinőtte a Police kereteit, hogy a nyolcvanas évek közepétől szólóban küzdjön a világbékéért. Valószínűleg nincs perc a világon, amikor egy rádió ne játszaná le az Englishman In New Yorkot vagy a Shape Of My Heartot.
Sting a mainstream popzene részévé vált, és 25 éve kirobbanthatatlan onnan. De ki is akarna kirobbantani egy ilyen jó embert? Sting a nyolcvanas-kilencvenes évek progresszív, idealista értelmiségének egyik popzenész kedvence lett: erőszakmentességről, világbékéről és emberi jogokról énekelt, olyannyira, hogy csatlakozott az ENSZ Human Rights Now koncertsorozatához. Ennek apropóján 1988-ban Bruce Springsteennel, Hobóval, Bródyval, Peter Gabriellel együtt lépett fel, még az (kettővel) ezelőtti rendszerben Budapesten. Azóta is eltelt azonban 22 év, és a fülbemászó, rádióbarát popzenéje mellett egyre sötétebbek lettek szövegei. A ’91-es Soul Cages-lemez apja halála utáni gyászáról, szorongásáról szól, de későbbi lemezein is – a kötelező slágereken túl – egyre rezignáltabban írja krónikáit egy javulni nem akaró nagyvilágról.
A maga világát már amúgy is megteremtette: földbirtokai vannak Angliában, villája Toscanában, zenésztársa szerint öt kontinensen is otthon van Sting. A kétezres években már egyre kellemesebb elefántcsonttornyába zárkózik a művész, aki megengedheti magának, hogy olyan lemezeket adjon ki, amilyeneket csak szeretne: 2006-ban egy I. Erzsébet-korabeli zeneszerző, John Dowland dalait dolgozta fel, tavaly pedig angolszász karácsonyi népdalokat és balladákat énekelt fel új lemezére, mindkét esetben értetlenkedést okozva popszakértő körökben. Pedig nincs ezen mit nem érteni: Sting rég rátalált saját világára, és ráér azzal foglalkozni, ami csak számára fontos. Mondhatnánk: szinkronban van saját életével. A hatvanadik évéhez közeledő Sting a rá jellemző műgonddal és eleganciával rakosgatja egymásra életműve építőkockáit.
Erre utal legújabb, idei lemeze, a Police-dal Synchronicityre rímelő Symphonicities is. A szójáték mögött Sting maga végzi el önnön klasszicizálását: a Royal Philharmonic Concert Orchestra klasszikus zenei kíséretével adja elő saját kedvenc dalait. Az új lemez turnéjával ma érkezik Budapestre. Az előzetes werkfilmek hangulata alapján igazi örömzenélésre számíthatunk, és a kásás hangú idegen úriember dalaira talán mi magunk is szinkronba kerülhetünk saját életünkkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.