Tömegsír

K Ö N Y V E S H Á Z

Pethő Tibor
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisebb vonakodás után, a Monarchiával folytatott titkos, területi engedményeket kérő, eredménytelen tárgyalásokat követően Olaszország 1915. május 23-án az antant oldalán belépett az első világháborúba. Az olasz támadás kifulladása után Ausztria–Magyarország határán kialakult frontszakasz több éven keresztül a leggyilkosabb harcok helyszíne volt. 1917 tavaszáig tizenegy csata zajlott le a smaragdzöld, természeti kincsekben gazdag Isonzó folyó mentén. A tizenkettedikben, 1917 őszén német támogatással a közös hadsereg Caporettónál áttörte az arcvonalat, elfoglalta Veneto tartomány nagy részét, és száz kilométerre megközelítve Velencét a Piavéig nyomult előre. Az olasz hadsereg összeomlását csak az időközben beérkezett antantsegítség tudta megakadályozni. A már felbomlóban lévő osztrák–magyar hadakra aztán 1918 őszén a Vittorio Venetó-i csatában az olaszok mértek kiheverhetetlen vereséget.
A háborús mérleg „csupán” az emberveszteségeket tekintve is megdöbbentő. Olaszország 650 ezer, a Monarchia 450 ezer főt hagyott ott a fronton. (Más számítások szerint az adatok túlzók: ezek Ausztria–Magyarország esetében 200–300 ezer, az olaszokéban pedig 500 ezer halottal számolnak.)
Az Isonzó völgye, ahol egykor a fegyverek dörögtek, mára turistaparadicsommá vált. A gyönyörű tájról Boda László a motorosoknak írt útikönyvet, s való igaz: a Szlovénián át Olaszországig húzódó területet talán valóban érdemesebb bejárni motorral, mint autóval. Ez a föld különös mikrovilág, akár az éghajlat változatossága miatt is: a sokszor nyáron is fehéren, havasan tündöklő hegyormoktól nem messze már az Adria mediterrán klímája uralkodik.
A szerző által az egyik fejezetben ajánlott – és széles körben oly népszerű – isonzói raftingtúra ötlete számomra azonban túlzásnak tűnik, főleg, hogy Boda írásának visszatérő eleme a világháborúra és a hősi halottakra való emlékezés. Az Isonzó völgye az ott harcolók kései utódai számára kegyhely, vagy ha úgy tetszik, emlékhely, leginkább a jelenleg is élő emlékezet teszi azzá. A tízéves kortól ajánlott, szörfdeszkához hasonlító hydrospeeden űzhető extrém sport nem való az óriási temető mellé akkor sem, ha, mint a szerző fogalmaz, „áprilistól októberig minden vízállásnál megtalálja számítását a kezdő és a sokat tapasztalt raftos”.
A bedekker egyébként számos új információt nyújt, látszik, hogy Boda László kitűnően ismeri a terepet, az ottani viszonyokat. Elfelejt ugyanakkor térképet mellékelni munkájához, amelynek ez a legnagyobb hibája. Térképpel a kötet lapjain sem találkozhatunk, így azt, hogy a szerző éppen melyik térségbe kalauzol minket, sajnos csak sejteni lehet.
(Boda László: Az Isonzó [Soca] folyó mentén az Adriáig. B. K. L. Kiadó, Szombathely, 2010. Ára: 2400 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.