Ukrajnában buktak a magyar pártok

A vasárnapi ukrajnai helyhatósági választás a GMK Ukraine intézet exit poll felmérése szerint az elnöki politikai erő, a Régiók Pártja fölényes győzelmét s a korábbi kormányfő, Julija Timosenko pártjának súlyos vereségét hozta. Bukott a két magyar párt is, Kárpátalján Viktor Baloga szervezete tarolt.

Székely Gergely
2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazán nagy meglepetést az elnöki választáson még harmadik helyen végző Szerhij Tihipko Erős Ukrajna nevű pártjának meglehetősen dicstelen szereplése, valamint az ultranacionalista Szvoboda Összukrajnai Egyesülés előretörése, három nyugat-ukrajnai, nevezetesen a lembergi (Lviv), ivano-frankivszki és ternopili megyében megszerzett győzelme szolgáltatott. Az előbbi rossz eredményét elemzők azzal magyarázzák, hogy a választók így álltak bosszút a kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő Tihipkón a hatalommal való lepaktálásáért, míg Oleg Tyahnibok nacionalistáinak sikerében a választók erőteljes radikalizálódásának veszélyét látják.
Ugyancsak a negatív előjelű meglepetések sorát gyarapította a választási versenyfutás két magyar szereplője, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ). A kárpátaljai szavazás végeredményét illetően ugyan még nagyon sok a bizonytalansági tényező, ellenben az, hogy a választás a kárpátaljai 150 ezres magyar közösség számára megalázó hideg zuhanyt jelent, már most leszögezhető. Az exit poll felmérés s maguk az érintettek is azt valószínűsítik, hogy a két magyar szervezet közül egyik sem kerül be a megyei tanácsba. A KMKSZ-ben elmondták, hogy egyéni képviselő-jelöltjeik közül sem sikerült senkinek mandátumot szerezni a megyei közgyűlésben, míg az UMDSZ-ben erre négy jelöltjüknél látnak esélyt.
Bizonyosra vehető viszont, hogy Kárpátalján szinte minden szinten a megye korábbi kormányzója, az előző államfő kancelláriájának vezetője, Viktor Baloga Egységes Centrum (JeC) nevű pártja szerezte meg a legtöbb mandátumot, maga mögé utasítva a régiósokat is. A JeC által indított magyar jelöltek egyébként szinte mindenütt legyőzték a két magyar szervezet képviselőit is. Egyre biztosabbnak tűnik azt is, hogy Beregszászon Gajdos István UMDSZ-elnököt, Munkácson pedig a JeC színeiben indult Lengyel Zoltánt újraválasztották polgármesteri tisztségében. Ungváron Szerhij Ratusnyákot a régi-új városvezető, Viktor Pogorelov váltja.

Moszkva helyett Caracas. Minszkben írták alá azt a kétoldalú megállapodást, amely szerint Ukrajna jövőben az Odessza–Brodi tranzitvezetéken keresztül juttatja el a venezuelai kőolajat Fehéroroszországnak. Kijev azért döntött így, mivel Moszkva nem volt hajlandó garantálni a rendszer kellő kapacitással való üzemeltetését. (Sz. G.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.