Visszaveszik az extra végkielégítéseket

Bár előre lefutott meccsnek tűnhetett, tegnap mégsem volt eseménytelen a Lázár János Fidesz-frakcióvezető nevével fémjelzett, a 98 százalékos különadó kivetéséhez kapcsolódó jogszabálycsomag elfogadása. A politikus még tegnap is módosító javaslatokkal finomította saját indítványait, amelyek azonban – ahogy várható volt – nem győzték meg az ellenzéket. A Ház végül minden tervezetet elfogadott.

Bodacz Balázs
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pró és kontra. Alkotmányellenesnek tartjuk a 98 százalékos különadót. Fenntartjuk, hogy a törvények, kollektív megállapodások alapján a jogviszony megszűnésekor a munkavállalónak járó juttatásokra nem vonatkozhat különadó – mondta Varga László. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke személyes véleményeként úgy fogalmazott, sokkal veszélyesebbnek tartja a különadóval kapcsolatos, az alkotmányról szóló törvények módosítását. – Üdvözöljük, hogy megvalósult a Munkástanácsokkal közösen megfogalmazott javaslatunk, miszerint a különadó értékhatárát 2 millióról 3,5 millióra emeljék fel – mondta Mendrey László. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke számítása szerint ez azt jelenti, hogy a közalkalmazottak túlnyomó többségét nem érinti a szabályozás. Az ügy alkotmányossági vonatkozásában a szakszervezetnek nincsen hivatalos állásfoglalása (B. Á.)


Állami Feladat. Állami feladat lesz a nemzeti adatvagyon kezelése, a magáncégektől a jövő év végéig kell állami kezelésbe venni az adatokat – ismertette Fellegi Tamás a parlament előtt lévő javaslatot. A nemzeti fejlesztési miniszter a nyugdíjadatokat is a kiemelt, állami kezelésű körbe sorolta, de jelezte, csak később dől el, hogy a magán-nyugdíjpénztári adatok is bekerülnek-e e körbe. Fellegi jelezte: legutóbb az agrártámogatások kapcsán vetődött fel az a probléma, hogy fontos adatokat magáncégek kezelnek. A javaslat szerint a nemzeti adatvagyonba tartozó adatokat csak az állam vagy kizárólagos állami tulajdonban lévő társaság kezelhetné. Példaként felsorolt néhány adatfajtát, amelyek kizárólagos állami kezelésbe kerülnek. Itt említette a személyi és lakcímadatokat, az úti okmányok, a közlekedési okmányok adatait, az egészségügyi, a bűnügyi és a szabálysértési adatokat is. (MTI)


A demokráciát erősíti, ha a kormány betartja a szimbolikus ígéreteit – fogalmazott Lázár János röviddel azután, hogy az Országgyűlés elfogadta a 98 százalékos különadó kivetését lehetővé tévő jogszabálycsomagot. Mint mondta, a kormányoldal tartja magát ahhoz a vállaláshoz, hogy visszaveszi a pofátlanul magas végkielégítéseket, és megakadályozza, hogy a későbbiekben ilyen kifizetésekre sor kerülhessen. Lázár jelezte: az elmúlt időben számos érvet meghallgatott a javaslatok kapcsán, ezek egy része meg is jelent a tervezetekben. Közülük a legjelentősebb, hogy a beosztott munkavállalók esetében a 3,5 millió forint feletti kifizetések után kell megfizetni a 98 százalékos különadót, és az összeghatárba nem számít bele a szabadságmegváltás; a vezető beosztású állami alkalmazottakra viszont a kétmilliós határ vonatkozik, és ebben a keretben – a szabadságmegváltás mellett – a jubileumi jutalmat is figyelembe kell venni. Ezek a változtatások, mondta Lázár, a Munkástanácsok és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ajánlásai nyomán kerültek be a törvénybe. Az eredeti elképzeléshez képest újdonság, hogy a sarc nem örökölhető, az elhunyt magánszemély örököseit nem terheli. A különadót öt évre visszamenőleg szedheti be az állam. Az MSZP azt szerette volna, ha 2002-ig visszamenőleg kellene fizetni, de ez technikailag lehetetlen, mert az adózással kapcsolatos általános elévülési idő öt év. A Ház végül 304 igen és 58 nem szavazattal – a Fidesz, a KDNP és a Jobbik támogatásával – fogadta el az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló indítványt. A tegnap reggel beterjesztett módosítások nemcsak a különadó kivetését lehetővé tévő rendelkezést, hanem az alkotmányt és az Alkotmánybíróságról szóló törvényt is érintették. A módosítás rögzíti: a bírói testület a költségvetésről, annak végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket csak akkor vizsgálhatja felül, ha az erre irányuló indítvány az alkotmányellenesség okaként kizárólag a korábban már felsorolt alapjogok sérelmét jelöli meg, és nem tartalmaz egyéb okot. A felsorolt alapjogok között az élethez és emberi méltósághoz való jogok, a személyes adatok védelméhez való jogok, a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához kapcsolódó és a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogok szerepelnek.
A szavazás előtti vitában az MSZP-s Lamperth Mónika, nagy derültséget kiváltva, azt ígérte, ha pártja többségbe kerül, visszaállítják az Alkotmánybíróság (AB) teljes jog- és hatáskörét. Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András szerint van valami báj abban, hogy pontosan 92 évvel azután tárgyalja a Ház a „jogállamiságot megcsonkító törvénycsomagot”, hogy kikiáltották az első köztársaságot a Kossuth téren. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes erre így reagált: – Bebizonyítjuk a választópolgároknak, hogy Magyarországon becsületesen jobban megéri élni, mint huncutkodni. Az alkotmány módosításáról a Fidesz és az MSZP frakciója is név szerinti voksolást kért; a tervezet végül elnyerte a kétharmados támogatást. Az AB-ről szóló törvény módosítása is megkapta a szükséges támogatást.
Az LMP szerint a törvénycsomag alapvetően rendezi át az alkotmányos berendezkedést, Schiffer András a voksolás után úgy fogalmazott: a kormány ezzel figyelmeztető lövést adott le. Úgy vélte, az AB már nem lesz képes olyan határozatokat meghozni, amelyeket az elmúlt húsz évben megtett, úgy, hogy azokkal sok esetben elnyerte a Fidesz tetszését is. Ennek illusztrálására a sajtótájékoztatón az LMP-sek papírlapokat tartottak fel, amelyeken vörössel áthúzva szerepelt például a Bokros-csomag és a családi pótlék megadóztatása felirat.
– Az MSZP szerint az AB-t érintő javaslat nem szól másról, mint hogy az állam hogyan tudja a magánnyugdíjpénztárakban lévő pénzeket eltulajdonítani – mondta Bárándy Gergely. Úgy véli, az állam „intézményesített állami sikkasztást valósít meg”. Az MSZP közölte, az AB-n támadja meg az Országos Választási Bizottság döntését, amely nem adott zöld jelzést a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseinek.

Tiltakozás. A Jobbik kilépett az alkotmány-előkészítő eseti bizottságból, mert a kormánypárti többség javaslataik kilencven százalékát leszavazta. A Jobbik ezért este – Horthy Miklós Budapestre vonulásának évfordulóján – tiltakozást szervezett a Károlyi-szoborhoz. Itt Vona Gábor pártelnök bejelentette: újra tüntetésekre készülnek, egyebek között azért, mert a Fidesz „elsikkasztotta az alkotmányozást”. A tüntetésen Vona azt mondta: „Jelenleg nincs demokrácia az országban.” – Az utca a miénk volt és a miénk is marad – hangoztatta, hozzátéve: Orbán Viktor kormányfőnek nem a Magyar Nemzeti Gárdát kellene üldöznie, hanem Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt börtönbe juttatnia. A felszólalók egyébként kinyilvánították: követelik Károlyi szobrának eltávolítását, és nehezményezték, hogy Horthynak nincs szobra. A tüntetés előtt a helyszínen megjelent egy középkorú nő, aki egy gyertyát próbált meggyújtani a szobornál, de a tömeg ezt megakadályozta. A szoborra a résztvevők egy táblát akasztottak azzal a szöveggel, hogy „Én felelek Trianonért!”, később pedig egy kipát tettek a fejére. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.