A legszebb bokájú nő

Pethő Tibor
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem normális ez a Roland! Hát egy ilyen jó színész, és most mindenki, boldog-boldogtalan rendezni akar. Aztán az első olvasópróbán átöleltem, elmeséltem neki, hogy mit mondtam róla, és közöltem vele, boldog vagyok, hogy ő a rendező. Végiggondoltam, hogy tulajdonképpen az összes nagy mesterem mind színésznek készült – meséli Törőcsik Mari egy néhány napja adott interjúban.
Az eset a tavalyi szezonban, a Nemzetiben történt, Rába Roland George Tabori Mein Kampfját rendezte, s ebben lépett hosszú betegsége után először budapesti közönség elé. Emlékszem a megjelenésekor kitörő tapsra, s az arcán a pillanat töredéke alatt átsuhanó boldogságra. Semmi baj, itt vagyok veletek ismét – mondta tekintetével, aztán villámgyorsan megint a Tábori-bohózat alkotójává vált. Szerepe, a Halál asszony akár szimbolikus is lehet: magát a halált győzte le az intenzív osztályon.
Szerény keresetlenséggel azt mondta egyszer egy talán tíz-tizenöt évvel ezelőtti nyilatkozatában: furcsa dolog nemzeti intézménynek lenni, nem is tudja elképzelni magáról. Ha beülnénk az időgépbe, talán sikerülne elhitetni vele: fura vagy nem fura, Törőcsik Mari mégiscsak nemzeti intézmény. Először talán a színművészetin szállnánk ki, meglesve azokat a fiúnövendékeket, akik annak idején, ahogy Garas Dezső mesélte, őt, a legszebb bokájú kislányt bámulták a lépcsőfordulóban. Aztán elénk kerülne az újsághír talán a Színház és Moziból: Törőcsik Mária főiskolai hallgató a partnere Sós Imrének a Fábri Zoltán rendezte Körhintában. Feltűnnének sorban a régi ismerősök, Fábri mellett Sarkadi Imre, Pilinszky, Major Tamás, Várkonyi Zoltán, Apáthi Imre, Zsámbéki, s gyorsan vetítőgépbe kerülnének a nagy alakítások: az Édes Anna, a Szent Péter esernyője, a Szerelem, a Hangyaboly, a Macskajáték, A lőcsei fehér asszony, a Csapd le, csacsi. Hasonlóan, a teljesség igénye nélkül idéznénk fel a nagy színházi szerepeket, a Cseresznyéskert Ljubov Andrejevnáját, a Csirkefej Öregasszonyát, a Macskajáték Egérkéjét vagy épp a Kurázsi mamát.
Tegnap ünnepelte 75. születésnapját meghitt baráti körben itt és ekkor. A köszöntők után visszatér a gyönyörű fekvésű Vas megyei faluba, Velembe, ahol lassan három évtizede tölti az esztendő egy részét. Persze sok idő nem lesz a pihenésre. – Olyan csodálatos életem volt – emlékezik a születésnapján –, soha nem kellett megérnem, hogy nem kellek, vagy hogy nem kellek a legjobbaknak és a fiataloknak is.
– Bolond vagyok – mondja aztán, arra utalva, hogy most két előadást is próbál egyszerre: a „nem normális” Rába Rolanddal a népszerű Fejes Endre-mű, a Jó estét, nyár, jó estét, szerelem! Presser Gábor által megzenésített színpadi változatát a Nemzeti Színházban. Édest, illetve a Virágárusnőt fogja játszani. A Maladype Társulatnál pedig Marcellinát alakítja a Beumarchais-opusban, a Figaró házasságában.
Isten éltesse!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.