Alkotmányos zászlóválasztás

Még a kormánypártokon belül is megoszlanak a vélemények arról, miként szabályozzák az új alkotmányban az állami zászlót. Szájer József európai parlamenti képviselő a címer nélküli változat mellett van, a közzétett tervezetben viszont a szent koronás címeres megoldás szerepel. Bertényi Iván lapunknak úgy nyilatkozott: a háromsávos a klasszikus, ám a címeres variáns szintén megfelel ezeréves államiságunknak és a nemzetközi heraldikai szabályoknak. Akár együtt is szerepelhetnének az alaptörvényben. Az egyetemi tanár felhívta a figyelmet: a magyar trikolór időben megelőzte a franciát, mivel már Mátyás király óta használatos volt.

2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar előkép. A francia trikolórnál nemcsak a magyar régebbi keletű, hanem a holland is, amely a tizenhatodik századi szabadságharctól kezdve, Orániai Vilmos dinasztikus színéhez igazodóan először narancssárga-fehér-kék volt. Csak a XVII. században nyerte el mai vörös-fehér-kék formáját. I. Péter cár ifjúkorában Hollandiában tanulta ki a hajóácsmesterséget, onnan hozta az orosz zászló színmintáját. Immár a fehér-kék-vörös trikolórt. A kisebb szláv államok ezt a mintát vették át a nagy testvértől. Ennek köszönhető, hogy a legtöbb szláv népnek e három szín kombinációjából áll a nemzeti lobogója. Bertényi Iván megemlítette: Szlovákia címere magyar előképre épül. Ladislav Vrtel, északi szomszédunk címerének tervezője bevallottan Nagy Lajos királyunk egyik XIV. századi pecsétjének a címerét vette alapul.


Eltérők az álláspontok az új alkotmány tervezete kapcsán, miként kodifikálják a végső szövegben az állami zászlót. A parlament honlapján mindenki számára hozzáférhetővé tett koncepcióban úgy szerepel az általános rendelkezések között: „Magyarország jelképei a nemzeti zászlaja, a nemzeti lobogója és a himnusz. (…) Az állami lobogó a nemzeti zászló három, egyenlő szélességű piros, fehér és zöld színű vízszintes sávja, fehér sávjában a címerrel.” (Zárójelben megjegyezzük, hogy a címertan és a zászlótan a „piros” helyett a „vörös” megnevezést használja. Nemzeti tudatunkban azonban annyira meggyökeresedett a „piros-fehér-zöld” megnevezés, hogy nemzeti lobogónk leírásánál a „vörös” szakszó helyett inkább ezt alkalmazzuk.)
Vannak azonban a kormánypártokon belül is, akik más véleményen vannak. Szájer József, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője úgy nyilatkozott: nem híve annak, hogy a magyar zászlóban megjelenjen a címer. Szerinte olyan lobogónk van, ami a legegyszerűbb heraldikai elemekkel büszkélkedhet. Vannak, akik az EP-képviselő álláspontját osztják. Azzal érvelnek: csak a fiatal államok, például Szlovákia szorulnak arra, hogy lobogójukban a címert is feltüntessék. Nézetük szerint ha mi is szerepeltetnénk a koronás magyar címert, olyan hatást keltenénk, mintha még északi szomszédainknál is ifjabb államalakulat lennénk. Van, aki azt is szóvá teszi, hogy így esetleg kevesebb gyerek választaná külföldi iskolákban a mi lobogónkat, ha zászlót kell rajzolni, mert bonyolultabb lenne a címert is hozzáapplikálni. Mások viszont úgy látják: éppen a megkülönböztethetőség miatt lehetne előnyben részesíteni a koronás címeres megoldást. Kétségtelen, hogy olyan gazdag hagyományú államokban, mint Olaszország, Franciaország vagy Belgium, nincsen a hivatalos trikolórban az állami címer. Ám Spanyolország vagy Portugália sem igazán nevezhető holmi fiatalkorú államalakulatnak, nemzeti lobogójukon mégis ott büszkélkedik a régi, történelmi embléma. Van tehát példa bőséggel erre is, arra is. A címer szerepeltetése mellett szól az összekeverhetőség elkerülésének érve is. Nem igényel külön bizonyítást, hányszor cserélik össze a magyar és az olasz nemzeti lobogót – főként sportversenyeken –, hiába helyezkednek el egészen másként, egyiken széltében, másikon hosszában a piros, fehér és zöld színek. Részben hasonló a helyzet a luxemburgi, az indiai, a holland, az iráni, sőt még a francia trikolórokkal is. Ha kicsit félrekeverik a színeket, a tájékozatlanabbak máris összetéveszthetik ezeket a mi nemzeti lobogónkkal.
Bertényi Iván egyetemi tanár lapunknak megerősítette: Szájer Józsefé a klaszszikus álláspont, hiszen a piros, fehér és zöld színösszeállítás valójában az ősi címer színeinek leképezése. Ez a tizenkilencedik századtól elfogadott nemzeti zászlónk. Pár évvel ezelőtt viszont érvként felmerült a címeres változat alkalmazása mellett, hogy a határon túl élő nemzettársaink így gond nélkül használhatnák a magyar színeket. Ha kifogásolnák a többséghez tartozók a zászlót, joggal mondhatnák: ez végül is nem a Magyar Köztársaság állami szimbóluma. Bertényi Iván rámutatott: ha viszont beteszik a nemzeti zászlóba a címert, szintén két változat lehetséges. A szabályosabb szerint a címer a tartórúdhoz közelebb esik, a fehér sáv egyharmadánál található. A második verzió ellen sem lehet kifogást emelni heraldikai szempontból, amikor középen helyezkedik el a címer, hiszen sok lobogóban így szerepel.
A nemzetközi hírű szakember hangsúlyozta: közhiedelem, hogy a magyar zászló a francia forradalmi trikolór utánzata, ez azonban nem igaz. Valójában megelőztük Franciaországot, mivel mi századokkal régebben használtuk együtt nemzeti színeinket. Már a XV. században, Mátyás király idején is piros-fehér-zöld sodratokat használtak a királyi adománylevelek pecsétjeinek az oklevél aljához erősítésére. Egy 1557-es lovagi tornát ábrázoló képen katona látható, akinek a csákója és a kezében tartott dob borítója is a nemzeti trikolórral van díszítve. A következő dokumentum 1608-ból származik. II. Mátyás pozsonyi koronázásakor azt a fahidat, amely összekötötte a koronázási templomot a ferences rendházzal, a nemzeti zászló színeivel ékesítették. A negyedik bizonyíték I. Lipót uralkodásának idejéből maradt ránk. Amikor a király harmadik feleségét, Eleonórát magyar hagyományok szerint szintén megkoronázták 1681-ben, piros-fehér-zöld szőnyeget terítettek elé a templom lépcsőjére. Latinul „pannonicus tricolor pannus”, vagyis pannon trikolór szövetként jegyezték fel. Tehát már akkor trikolórként határozták meg a magyar színeket, a francia forradalom előtt több mint száz évvel. Az akadémiai doktor szerint nem lehet kétséges: a magyar trikolór a források tanúsága szerint megelőzi a XVIII. század végi franciát – természetesen még nem olyan tudattartalommal.
Megkérdeztük a történészprofesszort, irreális lenne-e, ha a címeres és az egyszerű zászló is hivatalossá válna? Hiszen az állami és a nemzeti lobogó pontos leírásának nem kell feltétlenül egybeesnie. Bertényi úgy válaszolt: rugalmas megoldással is élhetne a T. Ház. Dönthetnének úgy, hogy az alaptörvényben nem foglalkoznak a kérdéssel, mert elegendő a törvényi szintű szabályozás. Az sem lenne szakmaiatlan, ha mindkét zászlónak meglenne a szerepe. Akár olyan formában, hogy a címeres variáns volna a hivatalos állami és a háromosztatú a nemzeti, nem hivatalos lobogó. Erről meg lehetne emlékezni az új alkotmányban, ám ha mégsem történne rá utalás, az sem jelentené egyik vagy másik változat presztízsveszteségét. Ennek előképe a két világháború közötti korszakban megvolt. Trianon után kétfajta címer is forgalomban volt. Az úgynevezett kis címer, amelyen csak a koronás címert tüntették föl, s a középcímer. Ez utóbbin a régi társországok is szerepeltek, vagyis a kiscímer pajzsa körül Horvátország, Dalmácia, Szlavónia, Erdély, Fiume (1890-től) és Bosznia címere, amely 1915 óta lett feltüntetve. Egy 1895-ös miniszterelnöki rendelet nyomán két angyal tartotta a címert. E pajzstartók helyett lehetett alkalmazni a pajzsot alulról és oldalról övező cserfa-, valamint olajágat.
A professzor kiemelte: az alkotmánykoncepcióban a tradíciókhoz kellene igazítani a címer leírását. Az tudniillik úgy szól: „A címer hegyes talpú, hasított, tölgyfalombokkal övezett pajzs, első mezeje vörössel és ezüsttel hétszer vágott, második, vörös mezejében zöld hármas halomnak aranykoronás kiemelkedő középső részén ezüst kettős kereszt, a pajzson a magyar Szent Korona nyugszik.” Bertényi Iván észrevétele: a tölgyfalombok említése helyett a történetileg hiteles a „cserfaággal és olajággal övezett” lenne. Hozzáfűzte: fontos tudatosítani a zászló és lobogó közti különbséget. A zászlót ugyanis a rúdhoz rögzítik, a lobogó viszont zsineg segítségével vonható fel a tartóoszlopra, őrfára.
Megjegyzendő: miután szent koronás címerünk ezeréves államiságunkat jelképezi, talán nem lenne szerencsés kihasználatlanul hagyni azt a lehetőséget, hogy a zászlón is hangsúlyozzuk. Másik szempont: a Kádár-rendszer alatt végig a címer nélküli zászló volt hivatalos. Ha tehát az Országgyűlés a címertelen változat mellett teszi le a garast, e tekintetben a pártállammal vállal folytonosságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.