Áram: spórolhatunk a piacon?

Akár 10 százalékot is spórolhatunk a villanyszámlán, ha találunk olyan szabadpiaci energiakereskedőt, aki ellát lakossági fogyasztókat – jelenleg legalábbis körülbelül ennyivel kedvezőbb a piaci ár a hatóságilag megszabott egyetemes tarifánál. A kisebb energiakereskedők fogadóképességét ugyanakkor korlátozza, hogy a lakossági ügyfelek kezelése meglehetősen nagy költséggel jár. Ezen a szabályozás enyhítésével lehetne segíteni.

Dékány Lóránt
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, már van értelme piaci versenyről beszélni a lakossági áramfogyasztók körében, noha bizonyos korlátok miatt még nehézkes a szolgáltatóválasztás. Ha csak az árakat nézzük, érdemes lehet szabadpiaci ajánlatot kérni az energiakereskedőktől, mivel már lehet találni köztük olyat, amelyik kérés esetén egyénre szabott megoldást tud kínálni a lakossági fogyasztóknak is.
– Nem tudni, hogy a lakosságra vonatkozó egyetemes szolgáltatásban az ár hogyan változik jövőre, de ha a felhasználó talál olyan kereskedőt, mely lakossági fogyasztókat is ellát, akkor jelenleg nagyságrendileg kilowattóránként 20,4 forinton tud szerződni – mondta lapunk megkeresésére ifj. Chikán Attila, a tőzsdén jegyzett energiakereskedő, az Alteo vezérigazgatója. A szakértő rámutatott, ez a budapesti fogyasztóknak mintegy 10 százalékos megtakarítást jelentene, mivel az Elmű ellátási területén a tarifa jelenleg kilowattóránként 22,37 forint – nem számítva a rendszerhasználati díjakat és az áfát, melyek minden esetben azonos költséget jelentenek. A háztartások a szabadpiacon éves szinten akár 5–8 ezer forintot is meg tudnának takarítani. Ez azonban csak a legfeljebb évi 2500 kilowattóra, vagy az e menynyiség körüli áramot elfogyasztó háztartásokra érvényes. – A teljes képhez az is hozzátartozik: a lakossági fogyasztók versenypiacra lépését akadályozza, hogy nehéz az egyetemes szolgáltatókon kívül olyan kereskedőt találni, aki hajlandó a nagyon kicsi éves fogyasztással rendelkező lakosságot ellátni, hiszen ez komoly adminisztrációs, ügyfélkezelési terhet jelent – tette hozzá ifj. Chikán Attila. Emellett kiemelte, megjósolhatatlan, hogy meddig tart a versenypiac árelőnye, hiszen az egyetemes szolgáltatás pontosan a lakossági fogyasztókat támogatja, védi a versenypiac hirtelen változó áraitól. – Ezzel együtt az is látszik, hogy lehet tere a liberalizációnak, különösen, ha a szabályozás ezt megkönnyíti – mutatott rá.
Van olyan egyetemes áramszolgáltató, amely szabadpiaci lakossági ajánlattal is rendelkezik. Az E.ON üzletszabályzatában ez „bázis” tarifaként szerepel, és külön veszik az évente 1320 kilowattóra alatti és feletti fogyasztást. Azonban mindkét ár jelenleg kedvezőbb, mint az Elmű ellátási területén – vagyis Budapesten – a hatósági áras díjszabás. Az E.ON 1320 kilowattóra alatt fogyasztási egységenként 19,84 forintot számlázna ki, míg e fölött kilowattóránként 22,29 forintért adná versenypiaci ajánlatában az áramot.

Orosz társaságban. Oroszország vezető energetikai csoportja, az Orosz Gáztársaság december 9-én felvette tagjai közé a nemrég Magyarországon bejegyzett Gas.hu Gázkereskedő Zrt.-t – közölte a hazai cég. A Gas.hu Zrt. múlt héten kért gázkereskedői engedélyt a Magyar Energia Hivataltól. A társaságról egyelőre nem sokat tudni, csupán annyit, hogy bár a hazai gázpiac ötödét lefedő EMFESZ Kft. 2007-ben Gas.hu néven indította el lakossági szolgáltatását, a pár hete bejegyzett cég tulajdonosa nem az EMFESZ, hanem egy ciprusi társaság.
Az Orosz Gáztársaságot egyébként 2001-ben azért hozták létre, hogy hatékony együttműködést biztosítson a földgázzal foglalkozó vállalatok és szervezetek, az orosz törvényhozó és végrehajtó hatóságok, valamint a nemzetközi szervezetek között. A Gas.hu Zrt. az első magyarországi cég, amely bekerült a befolyásos oroszországi társaságba. A csoport elnöke Valerij Jazev, az orosz duma alelnöke, egyik alelnöke pedig Valerij Golubjev, aki az orosz gázipari óriás, a Gazprom ügyvezető bizottságának is alelnöke. – A Gas.hu Zrt.-nek az Orosz Gáztársaságba való felvétele hűen tükrözi azt a bizalmat, amelyet a csoport a Gas.hu hamarosan induló magyarországi és esetleges európai gázkereskedelmi tevékenységével kapcsolatosan táplál – derül ki a közleményből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.