Az öngyilkossági lista élén

Hazánkban 2006-tól kezdődően megnövekedett az öngyilkosságok, illetve a mentők által regisztrált öngyilkossági kísérletek száma. A Semmelweis Egyetem professzora szerint ennek oka, hogy a szocialista–szabad demokrata kormányok intézkedései nyomán az akut pszichiátriai ágyak száma 25 százalékkal csökkent. A szakemberek szerint azonnal vissza kell állítani legalább a régi ágyszámot, és elengedhetetlen az ambuláns pszichiátriai ellátóhelyek számának és finanszírozásának növelése.

Mizsei Bernadett
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1990-es évek elejéig a magyarok vezették az öngyilkossági világstatisztikát. Az utóbbi harminc évben jelentősen javult ugyan a helyzet, de még mindig magas ez az arány – nyilatkozta lapunknak a Semmelweis Egyetem professzora. Rihmer Zoltán elmondta, a negatív életesemények elsősorban depressziós betegeknél játszanak közre az öngyilkos magatartásban. A depresszió első jeleit a szakember a hangulat tartósan negatív irányba fordulásában, a fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenésében, az álmatlanságban, az étvágytalanságban, valamint a gyakran társuló szorongásokban határozta meg. Az utóbbi 30 évben hazánkban csaknem ötven százalékkal csökkent az öngyilkossági halálozás, amely elsősorban, de nem kizárólag a pszichiátriai betegek korszerűbb kezelésének – főként a kiterjedtebb és hatékonyabb gyógyszeres kezelésnek, valamint a terjedő pszichoterápiás eljárásoknak és a lelki elsősegély-szolgálatoknak – köszönhető. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy bár csökkenő öngyilkossági statisztika jellemzi az országot, az öngyilkosságok, illetve a mentők által regisztrált öngyilkossági kísérletek száma 2006-tól emelkedett. A professzor ennek okaként azt jelölte meg, hogy ekkor a szocialista–szabad demokrata kormány erőteljesen visszaszorította a pszichiátriai ellátást, 25 százalékkal csökkentették az akut pszichiátriai ágyak számát. – Minimum a régi ágyszámot kellene visszaállítani, de növelni kellene az ambuláns pszichiátriai ellátóhelyek számát és finanszírozását is – szögezte le. Mint mondta, ma a leépítés következményeként hamarabb küldik haza a betegeket, mivel kevesebb a rendelkezésre álló kórházi ágy. Ez azonban növeli a visszaesés esélyét. – Ma átlagosan 40-50 beteget lát el egy-egy orvos a pszichiátriai gondozókban, amely aránytalanul magas szám – mutatott rá.

A férfiak vezetik a listát
Az Európai Unióban 2008-ban 58 ezren vetettek véget önkezűleg az életüknek. Közülük 2400-an hazánkban lettek öngyilkosok. A szuicídiumot, vagyis öngyilkosságot végrehajtók mintegy háromnegyede férfi, amelynek oka, hogy ők gyakrabban választanak drasztikus, biztos halált okozó módszert. – Az elsődleges okok között említhetjük a nem kezelt depressziót, a munkanélküliséget, a valamely, családot ért tragédiát, az érzelmi csalódást. Fontos azonban megjegyezni, hogy mindig összetett problémakör vezet el odáig, hogy valaki véget vessen az életének – mondta Rihmer Zoltán. A szakember egy nemrégiben tartott konferencián az öngyilkosság-megelőzés témakörében előadást is tartott, és itt arra hívta fel a figyelmet, hogy a háziorvosoknak kiemelt szerepük van az öngyilkossági hajlam kiszűrésében. Munkájuk azért is elengedhetetlen, mert a kétségbeesett, öngyilkosságra készülő páciensek utolsó segélykiáltásként nagy százalékban jelentkeznek háziorvosuknál valamiféle megoldást, támogatást keresve. Szilágyi Simon, a Péterfy Sándor utcai kórház pszichiátere is azon az állásponton van, hogy az öngyilkossági kísérlet előtt a páciensek gyakran adnak jelzést a környezetük felé. Kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy figyelembe vegyük a „segélykiáltást”. – Ezeket komolyan kell vennünk, hiszen a próbálkozók körében magas a befejezett öngyilkosságok száma – hangsúlyozta.

A média ösztönző hatása
Az utánzásra késztető magatartás óhatatlanul összefügg az öngyilkosságokról szóló tudósítások hírértékével és a hír ismétlésének gyakoriságával – véli Schönstein Mónika. A klinikai szakpszichológus emlékeztetett arra, hogy 1986-ban, Molnár Csilla Andrea szépségkirálynő öngyilkossága után megnövekedett azon fiatal nők száma, akik a gyors ismeretségre szert tett szépségkirálynőhöz hasonlóan Lidocain tablettával vetettek véget életüknek. Akkor ugyanis számos tudósítás számolt be a tragédiáról, ráadásul könyv, dal és film is született Molnár Csilla történetéről. A fiatal lányra való „túlzott emlékezés” – veszélyeket hordozva magában – még ma is él, az egyik közösségi portálon saját profilt is készítettek számára „rajongói”.
Hasonló öngyilkossági hullámot indított el 1936-ban a Szomorú vasárnap című dal megszületése vagy 1774-ben a német író-költő, Johann Wolfgang von Goethe Az ifjú Werther szenvedései című művének elterjedése. Schönstein Mónika szerint az utánzásos öngyilkosság lelki hátterében állhat a hirtelen keletkezett és tartósan fennálló lelki feszültség, a negatív érzelmek, a biztonság és a bizalom megszűnése, a beszűkült tudatállapot vagy a problémák megoldására való képtelenség.
Osváth Péter pszichiáter úgy látja, nemcsak személyekhez, hanem különböző helyszínekhez is köthető a szuicídium végrehajtása. Mint fogalmazott, az úgynevezett modellhelyek hajlamosítanak az öngyilkosságra. Példaként a San Franciscó-i Golden Gate hidat említette, ahol – annak 1937-es átadása óta – 2008-ig megközelítően kétezren vetettek véget életüknek. Ma már védőhálók és az építményre felszerelt lelkisegélyt nyújtó telefonok védik a kilátástalan helyzetbe került embereket. Hazánkban hasonló helyszín József Attila halála nyomán a szárszói vasútállomás. A segédeszközök beszüntetésével nem lehet csökkenteni az öngyilkosságok számát, ugyanis a legtöbbet alkalmazott módszer – a férfiak körében hatvan százalék – az önakasztás. A lőfegyver – amelynek használatát korlátozni lehetne – csak a negyedik helyen szerepel. Kalmár Sándor pszichiáter felmérése szerint az önakasztást a mérgezés, a vízbe fulladás, a lőfegyver általi halál, majd a szúró és a vágó eszközökkel elkövetett öngyilkosság követi a sorban. Ritka ugyanakkor a leugrásos befejezett szuicídiumok száma vagy az elgázosítás. Mint mondta, hazánkban Békés megyében a legmagasabb az öngyilkossági ráta.
Az idősek mellett – akik esetében a kétségbeesésből kialakuló depresszió komoly veszélyeket hordoz – különös figyelmet kell fordítanunk a gyermekekre, hiszen közülük ötszázezer veszélyeztetettnek mondható. – A legsúlyosabb probléma az oktatás, illetve az oktatási-nevelési gyakorlat csődje – szögezte le Kalmár Sándor. Monostoriné Vass Anikó, az Országos Rendőr-főkapitányság nyomozója arra hívta fel a figyelmet, hogy felmérések szerint a szülők csak napi 8-10 perc aktív figyelmet szánnak gyermekeikre, holott a minimális foglalkozási időnek el kellene érnie a fél órát. A kamaszkori krízishelyzetek indokainak az önértékelési és a teljesítménybeli válságot, a szülőkkel kapcsolatos gondokat, a baráti és partnerkapcsolatok nehézségeit, a társadalmi normák megszegését, a csavargást és a családon belüli erőszakot nevezte.

Nincs hajlamosító gén
Az öröklés mítosza az egyik legveszedelmesebb mítosz – mutatott rá Koltai Mária. A pszichiáter-családterapeuta szerint nehéz harcolni a médiában folyton megjelenő azon hírek ellen, amelyek szerint megtalálták az öngyilkosság génjét. A szakember úgy látja, a családban végrehajtott öngyilkosságok abban az esetben lehetnek hatással az utódokra, ha igyekeznek gyorsan elfeledni a tragédiát, soha nem beszélnek róla, vagyis „nem végzik el a gyászmunkát”. Papp Miklós görögkeleti lelkész úgy látja, a családokban elhal a kommunikáció, vagyis a problémákat mindenki magában tartja, és az emberek nem tudják kezelni a konfliktusokat. Rámutatott, nem így van ez a cigány társadalom esetében, amely bánatát, örömét kibeszéli, és tagjai minden esetben kiállnak egymás mellett. Körükben igen kevés az öngyilkosság. A lelkész veszélyt lát abban a francia felvilágosodás korában elterjedt liberális szemléletben, miszerint jogunk van dönteni saját életünkről. Papp Miklós leszögezte, az egyház szerint az életet a szenvedésekkel együtt kell fogadni, és aki tiszta elmével öngyilkosságot hajt végre, az sérti a felebaráti és az istenszeretetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.