Belső fenyegetés Iránban

Súlyos merénylet történt tegnap Iránban, az első hírek szerint vallási indítékból. Bár a különböző belső feszültségek miatt az iszlám köztársaságban időről időre lesújt a terror, az utóbbi időben emelkedő tendencia mögött nemzetközi tényezők is állhatnak.

Zord Gábor László
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább harmincnyolc embert megölt és több mint százat megsebesített egy öngyilkos merénylet tegnap Sáhbahár városában, az ország délkeleti részén. A támadást Asúra ünnepén, egy síita megemlékezésen követték el Huszein imám – Mohamed próféta unokája – mecsetjénél. A merénylet áldozatai között nők és gyermekek is vannak. Az al-Arabíja hírtelevízió szerint az akciót a Dzsundallah (Isten Katonái) nevű szunnita szervezet vállalta magára, amely az Afganisztánnal és Pakisztánnal határos Szisztán-Beludzsisztán tartományban aktív. Ezt ugyan nem erősítették meg, de Sáhbahár kormányzója azt állította, hogy a merénylet fő elkövetőjét már kézre is kerítették. Ez egybecseng azzal, hogy egy támadónak sikerült felrobbantani önmagát, egy társának a robbanószerkezete nem lépett működésbe, míg a harmadik merénylőt elfogták.
A merényletet szokatlan módon késedelem nélkül elítélte az Egyesült Államok. Maga Barack Obama elnök illette súlyos szavakkal a támadókat, felhíva a figyelmet arra, hogy a terrorizmus nem tisztel sem vallási, sem politikai, sem nemzeti határokat. Hasonlóképpen megdöbbenését fejezte ki az Asúra-ünnepen elkövetett támadás miatt Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár is.
Ami a Dzsundallahot illeti, az a szunnita beludzsok hátrányos megkülönböztetése elleni harcot tűzte zászlajára, és mindössze a múlt hónapban került fel arra a listára, amelyet az Egyesült Államok az általa terroristának tartott fegyveres csoportokról vezet. Nem volt rajta ezen a felsoroláson akkor, amikor tavaly októberben ugyancsak öngyilkos akcióval, ugyanebben a régióban 31 embert ölt meg, köztük az iráni Forradalmi Gárda több vezetőjét. Miután vezérét, Abdolmalek Rigit az iráni hatóságok kivégezték júniusban, a Dzsundallah július 27-én újabb merényletet követett el Szisztán-Beludzsisztán fővárosában, Zahedánban, szintén egy síita mecsetnél.
A Nyugattal és Izraellel folytatott harcias hangvételű szóváltásaiban Teherán sokszor vádaskodik azzal, hogy ilyen szélsőséges csoportokat használnak az ország stabilitásának aláásására. Bár egyértelmű bizonyítékokkal rendszerint adósok maradnak, az tényként kezelhető – erre több WikiLeaks-dokumentum is rávilágított –, hogy a politikai ellenzéktől kezdve a radikális csoportokon át az etnikai kisebbségekig sokan kapnak külső támogatást Iránban, feltéve, hogy szembeszállnak a teheráni vezetéssel. Nem kizárt, hogy a regionális középhatalmiságot építő, és nukleáris ambíciókat dédelgető iszlám rezsimmel szembeni stratégia gerincét nem egy kockázatos kimenetelű amerikai vagy izraeli támadás adja, hanem titkosszolgálati úton támogatott, lassú hatásmechanizmusú belső akciók sorozata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.