Bizalom a jövőben

Vasvári Éva
2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta köztudott, hogy kevesebben vagyunk, mint lehetnénk – és mint kellene –, de mégiscsak riasztó szembesülni a statisztikusok jelentésével, amely szerint hazánkban az év első tíz hónapjában közel hét százalékkal kevesebb gyermek született, mint a tavalyi hasonló időszakban. A népességfogyásról szóló számsorok arra intenek: ha minden így marad, feladjuk a jövőt. A magunk mögött hagyott nyolc év tévelygése nyomán a családtámogatás rendszere szétesett, az otthonteremtési program leállt. A mindent eluraló hamis és haszonelvű szemlélet pusztán költségtényezőként tekint a gyermekre. S ebben az összefüggésben még az sem vigasztaló, hogy nyugatabbra sincs ez másként, hiszen Európa fejlettebb fele is fogy és öregszik. Ám az azért mégiscsak mellbevágó, hogy a népességgyarapodás tekintetében sereghajtók lettünk az OECD tagállamai között.
Nem volt ez mindig így. Igényes tanulmányok sora világít rá, hogy a családtámogatási rendszer és a születésszám között egyenes az összefüggés. Ezt egyébként még az „ősidőkben” is felismerték, ezért emelték meg jelentősebben – 1965-ben – a családi pótlékot, majd vezették be 1967-ben a gyermekgondozási segélyt (gyes) és 1985-ben a gyermekgondozási díjat (gyed). Ha mindez homályba is vész, arra azonban már sokan emlékezhetnek, hogy 1995-ben Bokros Lajos pénzügyminiszter mágusi mutatványokkal miként verte szét a szociális viszonyokat. Csomagja akkora támadást indított a jóléti rendszer ellen, hogy azóta sincs olyan társadalmi réteg, amely ne emlékezne az okozott károkra és veszteségekre. Ez a rossz emlékű időszak a gyermekvállalást is visszavetette, hiszen a családi pótlék reálértékének és a reálkeresetek mélyrepülésének, valamint a gyed megszüntetésének nyomán általános bizonytalanság és kilátástalanság lett úrrá az embereken. Bár a polgári kormány – 1998-tól – hozzálátott a kármentéshez (például visszaállította a gyedet, bevezette a családi adókedvezményt), azonban újbóli színrelépésükkel a szocialisták ismét porrá zúztak mindent. Az egyik emlékezetes támadás akkor érte a családpolitikát, amikor a gyes hároméves időtartamát két évre csökkentették. És akkor nem beszéltünk az elmúlt nyolc év „járulékos” problémáiról: a fiatalokat fenyegető munkanélküliségről, az egzisztenciális bizonytalanságról; ilyen körülmények között a napi túléléssel voltak elfoglalva, s aligha tervezhettek nagy családot.
Most úgy tűnik, ismét változik valami. Mielőtt azonban bárkit elragadna a túlzott optimizmus azért, mert a kormányváltással új szelek fújnak a családtámogatás terén is, nem árt hangsúlyozni: a kedvező – a születések számának emelkedésében megmutatkozó – folyamatok hosszabb távon érnek be. Az azonban biztató, hogy megvan a szándék, s ezt tettek követik. Ebbe a sorba illeszkedik a jövő évtől hatályos új, gyermekkedvezményre jogosító családbarát adótörvény vagy a minapi kormánydöntés a gyes időtartamának viszszaállításáról három évre. Ez jó üzenet, s hosszú távon ösztönzést jelenthet a gyermekvállalásra. Akik eddig elodázták a nagy döntéseket, mert bizonytalannak ítélték a család kilátásait, újra átgondolhatják, hogy miként tovább.
A most kirajzolódó fokozatos, a korábbi elvonásokkal ellentétes családtámogató lépéseknek messze ható hozadékuk van. Közgazdászok a megmondhatói, mit jelent az optimista vagy a pesszimista várakozás az infláció, a vásárlási kedv és sok egyéb piaci viselkedés alakításában. E nehezen megragadható mechanizmus az élet minden színterén munkálkodik, a családi jövő megtervezésekor is. Egyszerűbben úgy nevezik: bizalom a jövőben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.