Csakis a sportszerűség határain belül

D I Á K S P O R T<br /><br />Üdvrivalgás, körtánc az egyik, leszegett, könnyes tekintetek a másik oldalon – ahogy az egy komoly, nagy tétért kiírt torna döntőjéhez illik. A minden igényt kielégítő, izgalmas, színvonalas fináléban a felvidéki Gúta leány kézilabdacsapata 13-11-re győzte le az erdélyi Zetelakát. Így értek véget vasárnap a hatodik alkalommal kiírt Kárpát-medencei összmagyar nemzeti diákbajnokság „fedett pályás” versenyei.

2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezután a záróünnepséghez sorakoztak fel az egybegyűltek. Ugyancsak megadva a módját. A résztvevők először elénekelték a magyar himnuszt, majd többek között Duray Miklós, a felvidéki Magyar Koalíció Pártja tiszteletbeli elnöke, Huber László, a házigazda Kőszeg polgármestere, valamint Kű Lajos, az olimpiai ezüstérmes labdarúgó, a diákbajnokság szellemi atyja részvételével a díjátadó ünnepség következett. Először a műveltségi vetélkedő – a százötven éve elhunyt Széchenyi István, valamint a kétszáz éve született Erkel Ferenc életéből kellett kérdésekre felelni –, majd a sakk-, az asztalitenisz-, a birkózóverseny, végül a kézilabdatorna dobogós helyezettjei vehették át az érmeiket. Mire a kézilabdások kerültek sorra, már alaposan megfogyatkozott a létszám. Amikor az esemény lezárásaként a műsorvezető, Pócza Zoltán, a helyi művelődési igazgató megkérte a megjelenteket, hogy énekeljék el a székely himnuszt, már-már tényleg csak maroknyi székely és magyar állta a sarat. Többeknek ráadásul láthatóan ismeretlenül csengett az ének.
A háromnapos rendezvényt végig az ehhez hasonló kettősségek jellemezték. Nemes szándék, áldozatkész vendéglátók, színvonalas versenyek, lelkes résztvevők – ugyanakkor az esemény megálmodott rangjához képest fájó hiányosságok.
Kezdve azzal, felvetődik, a diákbajnokságnak miért nem a főváros vagy valamelyik nagyvárosunk ad otthont, miért a tizenkétezres Kőszeg? S itt véletlenül sem az Alpokalján megbúvó történelmi városka ellen szólunk. Kőszeget csakis őszinte elismerés és dicséret illeti azért, hogy immár harmadszor volt házigazda. Tehát nem először, a stafétabotot átvéve, s nem is egy új ötlet felkarolójaként, hanem már-már állandó befogadóként. Vas megye pedig a szélesebb otthon, korábban ugyanis Bük biztosította a szükséges hátteret. Máshol tán nem hallottak a diákbajnokságról, amely nélkülözve a politika olykor hamis szólamait, a kultúra és a sport erejével teremt természetes közösséget a Kárpát-medence legtávolabbi pontjáról érkező fiataloknak, akik vállalják és vallják, hogy magyarságtudatuk megtörni nem akaró kapocs?
Kőszeg és Vas megye kötelességének érezte, hogy a nemes ügy mellé álljon. Ennek okáról Huber László polgármester és Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke beszélt. „Kőszeg kicsiben ugyanazt elszenvedte, amit az ország nagyban. Trianon a járás kétharmadát levágta a városról, amely a mai napig nem heverte ki a csonkítás következményeit” – emelte ki Huber László. Hasonló szellemben érvelt Kovács Ferenc is: „Vas megye magyar kulturális intézményt támogat Alsólendván és Burgenlandban is többfelé. Kőszegen a magyar mellett a mai napig német, osztrák, horvát és szlovén nemzetiség él egymás mellett a legnagyobb békességben és egyetértésben. Mi pontosan tudjuk, mit jelent a kisebbségi sors, kötelességünk, hogy határon túli testvéreinket támogassuk.”
A Kárpát-medencei összmagyar nemzeti diákbajnokság nem egyszerű sportverseny, több annál. Elegendő a felsőőri kisgimnazisták állandó részvételét felemlegetni. Nem vehetik fel a versenyt a sportiskolai vagy egyesületi formában működő többi kézilabdacsapattal, nem lehet hálás szerep évről évre vereségekkel hazautazni, mégis minden évben visszatérnek. „Vegyes összetételű a mi kis csapatunk – mondta pedagógusuk, Veréb Ilona. – Vannak, akik helybéli magyarok, vannak, akik Magyarországról járnak át az iskolába, s vannak, akik osztrák létükre választották a két tannyelvű gimnáziumot.” S bár kicsit félénken, a kottát böngészve, de a szombati kulturális esten mindannyian énekelték Oláh Ibolya után, hogy van egy ország, ahol álmukban jártak, s ez az ország Magyarország.
Említhetnénk a gútai lányokat is. Akiket koruknál fogva még nem nyomaszt, hogy szombat óta Révkomáromnak szlovák polgármestere van; azt sem tudják, hogy választásokat rendeztek. Ők úgy „politizálnak”, hogy befogadták szlovák társaikat is, s megtanították őket magyarul. A komáromi Sütő Zsuzsanna énekét vastaps fogadta, pedig csupán a társai kedvéért jött el, hogy meglegyen a pingpongcsapat, ő maga csak kedvtelésből sportol.
Ezt persze egyúttal kritikaként is felróhatnánk. A profi sportolók között sok volt az amatőr, ami önmagában nem gond, de azért árulkodik arról, nem úgy történik a kiválasztás, ahogy az ideális lenne. Nevezetesen régiókként fel kellene venni a kapcsolatot azon magyar tannyelvű iskolákkal, amelyekben szervezett keretek közepette foglalkoznak valamely sportággal. Kiírni a területi, majd a regionális selejtezőket, hogy a döntőre valóban a legjobbak jöjjenek el. Felvidéken sakkban szerencsére önmagától is működik a rendszer: „Tizenkét iskolából hetvenkét általános és tizennyolc középiskolás diák részvételével, az eszmének megfelelően püspöki áldás alatt bonyolítottuk le az előversenyeket” – árulta el Pallag György. S talán nem véletlen, hogy a Kőszegen – a fiúkat is megelőzve – győztes Édes Zsófia tizenhét évesen már BEK-döntőn szerepelt.
Vele együtt a már említett zetelaki és gútai kézisek, továbbá a zentai asztaliteniszezők – éljátékosuk, Tóth Éva többszörös szerb utánpótlásbajnok – és birkózók persze valószínűleg így is a legjobbak közé tartoznának, de Erdélyt ezúttal sajnálatosan csak Zetelaka képviselte, Kárpátaljáról pedig a nagy távolság és a vele járó költségek miatt idén senki sem vállalta az utazást. A bajnokságnak az adná meg a rangját, ha ezrek közül kerülnének ki az aranyérmesek.
Véletlenül sem a szervezőkön akarjuk számon kérni a hiányosságokat. Források híján, önerőből, baráti kapcsolatok révén megteszik, amit lehet. Sőt, annál is többet. A Kárpát-medencei összmagyar nemzeti diákbajnokság kikezdhetetlen, nemes szellemi alapokra épül, és a gyakorlatban is életképes. Ám abba a korba ért, hogy itt az ideje kinőni a gyermekbetegségeket. A kapcsolatokat intézményesíteni kell.
Határok nélkül, a sportszerűség határain belül. Mert a sport ugyan játék, de ha komolyan vesszük, tartást ad.
Mások szemében is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.