Csapda az eltitkolt társasházi tartozás

Sokan csak a társasház közgyűlésén szembesülnek azzal, hogy az általuk vásárolt lakás előző tulajdonosa jelentős tartozást hagyott maga után, főként a közös költséggel kapcsolatban. Egy napokban benyújtott törvénymódosító javaslat a több hónapos elmaradást felhalmozókkal szemben szigorúbb fellépést tenne lehetővé.

Szabó Emese
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csúnya meglepetés érheti azokat, akik egy társasházi lakás megvásárlásakor nem érdeklődnek utána, vajon az eladó rendesen fizette-e a közös költséget, van-e elmaradása. Ha a turpisság kiderül, gyakran az új tulajdonosra terheli a lakóközösség a tartozást. – Megesik, hogy az eladó a vevőt nem tájékoztatja arról, hogy nincs minden rendben a közös költség befizetése körül – közölte lapunk érdeklődésére Ruszthi Hunor ügyvéd. – Az ezzel kapcsolatos információnyújtás a közös képviselőnek ugyan feladata, de a vevők sokszor nem fordítanak időt arra, hogy a szerződés megkötése előtt felkeressék őt. Emiatt fordulhat elő, hogy az új tulajdonos csak a lakás birtokbavétele után szerez tudomást a tetemes tartozásról. Általában persze a tartozást felhalmozó tulajdonos az, aki köteles megfizetni az elmaradást, azonban a társasház szervezeti és működési szabályzata előírhatja az egyetemleges felelősséget is, azaz a társasház az új tulajdonostól is követelheti az elmaradás rendezését. Az ilyen gondokat a tulajdoni lap kikérésével akkor lehetne megelőzni, ha a tartozás be lenne jegyezve. Mivel azonban a közös költség elmaradása a földhivatali dokumentumból nem mindig derül ki, célszerű a közműszolgáltatók mellett a közös képviselőtől is beszerezni egy nullás igazolást – és ennek megszerzéséig a vételár egy részét viszszatartani – tanácsolta az ügyvéd.
Mindehhez hozzátartozik, hogy a jelenlegi szabályozás szerint jelzálogjogot csak hat hónapos elmaradás után lehet bejegyeztetni a társasházi lakásokra. – A helyzetet tovább nehezíti, hogy a közös képviselőknek – megkeresés esetén – kizárólag a közös költség tartozásról van tájékoztatási kötelezettségük, a társasház egyéb kötelezettségeire vonatkozóan nincs – tudtuk meg Bék Ágnestől, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnökétől. A társasház tartozásai a közgyűléseken derülnek ki egyértelműen. A tulajdonosok ilyenkor kapják meg a ház beszámolóját, ám nagy tartozás esetén ezt nem feltétlenül mutatják meg a vevőjelöltjüknek. A vevők kérdéseikkel ugyan megkereshetik a közös képviselőt, de ténylegesen csak a következő évi közgyűlésen szembesülhetnek a tartozásokkal – a törvény ugyanis nem ír elő olyan kötelezettséget, ami szerint a képviselőnek egy új tulajdonosnak beszámolót kellene készítenie. Ez utóbbi a gyakorlatban amúgy sem lenne megvalósítható, hiszen egy nagyobb társasházban kéthetente is történhet tulajdonosváltás, a beszámoló elkészítése pedig több napot venne igénybe. A tartozásokról ráadásul sehol nem lehet külön érdeklődni, hiszen a házaknak nem kell beszámolót leadniuk, és sem az APEH, sem pedig a cégbíróság felé nincs tájékoztatási kötelezettségük.
A kormány a problémát a társasházakról szóló törvény módosításával kívánja rendezni. Nagy Kálmán, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselője még ezt megelőzve, szeptemberben benyújtotta önálló indítványát. A képviselő azt javasolta, hogy amellett, hogy a közgyűlés határozatával a legalább hat hónapnyi közösköltség-tartozást felhalmozó tulajdonostárs tulajdoni hányadát jelzálogjoggal lehessen megterhelni, a ház közös képviselője legyen jogosult előzetes közgyűlési határozat nélkül, bírósági úton érvényesíteni a ház igényét azzal szemben, aki legalább kéthavi díjtartozást halmozott fel.
Nagy Kálmán indítványát október 20-án ugyan visszavonta, ám az ügy nem került le a napirendről, javaslatának lényege beépült a kormány által a napokban benyújtott átfogó javaslatba. Eszerint közgyűlési határozattal el lehetne rendelni azt, hogy a legalább három hónapnak megfelelő közös- költség-tartozással rendelkező tulajdonosok tulajdoni hányadát jelzálogjoggal megterhelhessék. „Azt szeretnénk elérni, hogy fegyelmezettebben fizessék a közös költséget. Az ugyanis nem állapot, hogy amikor a ház tartozása miatt a lift már nem üzemel, a legfelső emeleti – a közös költséget amúgy rendesen fizető – tulajdonosok ne tudjanak lejutni a földszintre” – érvel Nagy Kálmán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.