„Csökkentettük az asszimiláció arányát”

A rendszerváltás óta a határon túli magyarság szolgálatában tevékenykedő Rákóczi Szövetség az elmúlt évtizedben komoly eredményeket ért el a felvidéki magyarság asszimilációjának csökkentését illetően. Az eredmények – húsz év után – önmagukért beszélnek, hiszen a szövetség beiratkozási ösztöndíjprogramjának köszönhetően a Felvidék több régiójában sikerült csökkenteni a magyarok asszimilációs arányát. Erről nyilatkozott lapunknak Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, akit a közelmúltban tüntettek ki a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével.

Tarics Péter
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rákóczi Szövetség immár tíz éve eredményesen végzi a határon túli magyarok beiratkozási programját. Mi a rendeltetése ennek a programnak?
– Ma a felvidéki magyar családok mintegy huszonhét százaléka nem magyar iskolába íratja be gyermekét. Ez a rendkívül szomorú statisztikai adat késztetett bennünket arra, hogy elindítsuk a beiratkozási programot. Szövetségünk 1999 óta intézi a határon túli magyarok szervezett beiratkozási programját, 2000 óta pedig minden évben terv szerint igyekszünk az érintett szülők figyelmét felhívni az anyanyelvi oktatás fontosságára. Programunkat szolgálják az iskolák és óvodák közösségi rendezvényei, valamint a különböző tanszercsomagok. Közismert tény, hogy nemcsak Magyarországon, hanem a határainkon túl is erősen fogy a magyarság, ezért fontos ez a program.
– A beiratkozási program speciális kísérőprogramja az úgynevezett beiratkozási ösztöndíjprogram.
– Igen. Ennek részeként a magyarországi civil társadalom adományaira alapozva 10 ezer forint egyszeri oktatási-nevelési támogatást ajánlottunk fel a gyermekeik számára magyar iskolát választó családoknak. A magyar iskolába beíratott gyermekeket segítő oktatási-nevelési támogatást a magyar oktatási intézményekben történő tanulás fontos motivációs tényezőjének tartjuk. Szeretnénk tehát megállítani – vagy legalább csökkenteni – a Felvidéken csaknem két évtizede tapasztalható asszimilációs arányromlást. Mégpedig azzal, hogy országos gyűjtést szervezünk civil szervezetek, alapítványok, illetve magánszemélyek közreműködésével. Ennek mindenekelőtt az a célja, hogy minden gyermeknek, aki magyar iskolába iratkozik be, 10 ezer forintos ösztöndíjat adunk. Évente átlagban 20 millió forintot fordítunk az ösztöndíjprogramra, ez öt év alatt 100 millió forintot jelent. Meggyőződésünk, hogy a magyar gyermeknek magyar iskolában van a helye.
– Hány magyar család kapta meg eddig a beiratkozási ösztöndíjat?
– Évenként mintegy 2000–2500 ösztöndíjat juttattunk a felvidéki magyar családoknak. Eddig több mint 1820 család részére adtuk át – több mint ötven helyszínen, közösségi ünnepségeken – az általuk megpályázott ösztöndíjat.
– Sok magyar szülő szlovák óvodába járatja gyermekét. Miként próbálnak ezen segíteni?
– Minden olyan gyermek, aki szlovák óvodába jár, de magyar nemzetiségű, ajándékcsomagot kap tőlünk egy kísérőlevéllel, amiben felhívjuk a szülők figyelmét a magyar tanítási nyelvű iskola valamennyi előnyére. Programunkban eddig több mint
13 500 ajándékcsomagot osztottunk ki óvodai karácsonyi ünnepségek alkalmával.
– Be tudunk-e számolni valamiféle örömteli eredményről, változásról?
– Annak ellenére, hogy az elmúlt években a magyar iskolába beíratott diákok száma szlovákiai viszonylatban – mindenekelőtt demográfiai okokból – mintegy 11,5 százalékkal csökkent, beiratkozási programunknak köszönhetően a szociálisan különösen hátrányos régiókban – Szepsi, Nagykapos, Királyhelmec – az országos trenddel ellentétben csaknem négy százalékkal növekedett a magyar iskolába beíratott diákok számaránya az elmúlt évekhez képest. De ahol csak részlegesen valósult meg programunk, ott is sikerült megállítani az idegen nyelvű iskolába való beiratkozási arány növekedését, sőt: az elmúlt években kilenc százalék alá sikerült csökkentenünk ezt az arányt. Legújabb örömünk pedig az, hogy a Felvidék legszegényebb területein – Kassa, Szepsi, Rozsnyó, Rimaszombat, Nagykürtös, Losonc, Fülek – az idei tanévben több magyar diák iratkozott be magyar iskolába, mint az előző tanév elején. Ehhez a Rákóczi Szövetség beiratkozási ösztöndíjprogramja is egyértelműen hozzájárult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.