Folytatódik a büfészoció · A Zimmer Feri 2. után két héttel itt az Üvegtigris 3.

Megújult, kicsúcsosodott, mintegy felívelt a garancsi-tavi burleszk, Rudolf Péter és csapata Tímár Péter Zimmer Feri 2-je után két héttel rázúdítja az Üvegtigris 3-at a plebszre.

Muray Gábor
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Startvonal. A mozikban tegnap óta, országos szinten csak mától látható az Üvegtigris 3., amelyet negyvenkét kópiával vetítenek. – Az öt évvel ezelőtti második részt háromszázhúszezren látták. Azóta elég sokat változtak a nézői szokások, de 200-250 ezres nézettséggel már nagyon elégedettek lennénk. A díszbemutató és az eddigi premiervetítések visszajelzései pozitívak. A DVD-megjelenés függ attól, meddig tudjuk a filmet a mozikban tartani, de reálisan jövő év április, május környékén kerülhet forgalomba – nyilatkozta a film producere, Kovács Gábor. A december 2. óta futó Zimmer Feri 2., Tímár Péter alkotása is jól teljesít. A huszonnyolc kópiával futó filmet eddig 27 406-an látták. A Zimmer Feri 2. DVD-kiadását szintén jövő tavaszra tervezik. (M. S.)


Most, amikor szép szavú műértők a magyar film hullámvölgyéről értekeznek gőzölgő eszpresszóik felett, érdemes elmélázni azon is, milyen felelőssége van annak a rendezőnek/producernek, aki a rövidebbik utat választja. Aki nem pepecsel sokat a hetedik művészettel: zsánert forgat.
Az Üvegtigris rendezője, Rudolf Péter a druszájához, Tímárhoz hasonlóan tudja, mit csinál: szórakoztatni akar. Nézője meg szórakozni, ami azért nem rossz alaphelyzet. Mindemellett az Üvegtigris-jelenség legalább olyan megosztó, mint a hét és fél órás Sátántangó-szeánsz, a permanens b…megelés, böfögés, ide-oda vizelgetés sokaknak a tűréshatáron túl van. Persze ez is, az is kultuszfilmmé lett, az Üvegtigris aranyköpései beépültek a kocsmaszlengbe, vannak helyzetek, amikor az „Ízirájder, öcsém!” egyszerűen odakívánkozik, a bubiról nem is beszélve.
Az eddigi hagyománnyal szakítva Rudolfék most egész kerek sztorit dolgoztak ki, amolyan 10-es úti road movie-t, amelyen a Tinnye melletti horgásztó félnótás kompániája egészen a budai luxusvillákig jut, és vissza. Azzal, hogy a történet a karaktereket kiemeli a büfé vonzáskörzetéből, próbára is teszi őket. Kérdés, vajon Lali (Rudolf Péter), a teljes burnoutban szenvedő büfés „működik-e” a flaszteren, a ravasz autónepper (Reviczky Gábor), a konfliktuskerülő Cingár (Szarvas József), a degenerált Róka (Gáspár Sándor), a még degeneráltabb Sanyi (Horváth Lajos Ottó) és a vadkeleti macsó, Csoki (Csuja Imre) elbírja-e a cselekményt. Nem húzom az időt: köszönik, működnek, elbírják. Viszont gyakran kell vakarózni a forgatókönyvi aránytévesztések miatt. Lali film eleji amnéziája kellemetlenül izzasztó, mint ahogy Kamarás Iván letaglózása is a legszebb óvodai színdarabjainkat juttatja eszünkbe. Peregnek viszont a dialógok, néhány aranyköpés borítékolhatóan máris a magyar köznyelvi vulgárba vándorol. S ha már a vulgárnál tartunk. Miért kell kilóra mérni a trágárságot? Miért kell a szimpla megjelenésével is röhögésre késztető Csokinak mindenről a vizelésre asszociálnia? A sutaságok ellenére Rudolf filmje nem kacérkodik a Szőke András-i mélységekkel (nem látjuk fél Taliándörögdöt öntudatlan részegen), és aki azt mondja, hogy az Üvegtigris a magyar vidékre nézve sértő, elfelejti a komédia és a burleszk alapelveit. Az új jövevények (Kamarás Iván, Pikali Gerda) csak fészkelődnek ebben a belviszályban, de megvannak a régi kedvencek, mint a Micimackóban. Ezek az összeszokott kétbalkezesek éppen kétbalkezességük miatt szerethetők, aki Üvegtigris-rajongó, újra a szívébe zárja őket.
Visszatérve a felelősségre. Tímár Péternek és Rudolf Péternek is tudnia kell, hogy a közönségfilmes éppen akkora népnevelő, mint -butító. Aki százezrekkel számol a vetítőtermek széksoraiban, nem árt, ha megfogja a nézője kezét, s nem hagyja, hogy belezuhanjon a kis magyar nihilbe, amit a film amúgy szépen dokumentál. A stáb szereti Hrabalt emlegetni. Menzelt, Formant. De azért óvatosan a mesterekkel. Könnyen pofára eshetünk – ez itt egyelőre Bud Spencer-i fennköltség, csattan pár tockos, de kisebb erkölcsi rövidzárlatok után még ki is süthet a garancsi-tavi nap.
(Üvegtigris 3. – színes, magyar vígjáték, 100 perc, 2010. Rendező: Rudolf Péter. Forgalmazó: Szuez Film Kft.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.