Garanciát ígér a kormány

Azoknak a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagoknak, akik 2011. január 31-ig átlépnek az állami nyugdíjrendszerbe, garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét, a befizetések értékállóságát, a veszteségek jóváírását, illetve az esetleges hozamok adómentességét. Utóbbit akkor is, ha azt nem egy önkéntes pénztárba irányítják át, hanem felveszik – derül ki az Orbán Viktor miniszterelnök, Kósa Lajos és Lázár János fideszes képviselők által tegnap benyújtott politikai nyilatkozattervezetből.

Szilágyi Richárd
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem büntet az unió. Az unió nem fogja büntetni Magyarországot a nyugdíjrendszer megváltoztatása, a magán-nyugdíjpénztári pillérből az állami nyugdíjrendszerbe visszaáramoltatás miatt – közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Brüsszelben. Az EU-országok pénzügyminisztereinek tanácskozásán megállapodás született: a visszalépést hátrányos szankcióval sújtó jogszabályt csak a jövő év augusztusában vagy szeptemberében hozza meg az unió, visszamenőleges hatály nélkül. Márpedig nálunk már e hónapban elfogadják a hárompilléres nyugdíjrendszer kétpilléressé alakítását, és januárban végre is hajtják a változtatásokat. Matolcsy jelezte, a magyar kormány végül sikeresen érvelt azzal, hogy nem lehet egy országot megbüntetni azért, mert visszatér egy olyan nyugdíjrendszerre – a kétpilléresre –, amelyről 18 EU-tag korábban sem mozdult el, és jelenleg is azt alkalmazza. (MTI)


Adómentes lesz az állami nyugdíjrendszerbe visszalépőknek a kötelező magánnyugdíjpénztárakban elért, infláció feletti hozam felvétele is – erősítette meg Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a nyilatkozattervezet ezzel kapcsolatos pontját. Elmondta, a döntésről – amelynek a jogtechnikai következményeit a Nemzetgazdasági Minisztériumnál készülő javaslat rendezi majd – vita zajlott a kormányon belül. Ismert, Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott korábban arról beszélt: az infláció feletti hozamok felvételét eredetileg is adó- és járulékmentesen kívánták megoldani, de szakértők arra hívták fel a kormány figyelmét, hogy a reálhozamnak mint tőkejövedelemnek a kivétele esetén meg kell fizetni a 16 százalékos személyi jövedelemadót. Szijjártó tegnap lapunknak azt mondta, ezt a vitát végül Orbán Viktor zárta le, aki úgy döntött, a nyugdíjak minél nagyobb biztonságba való helyezése érdekében adómentesen vehetik fel a reálhozamukat azok, akik jövő év január 31-ig áttérnek az állami rendszerbe. A Ház egyébként elfogadta azt az indítványt, amely szerint a reálhozam felvétele esetén nem kell megfizetni a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást sem, így várhatóan teljesen adó- és járulékmentes lesz a hozam felvétele. Szijjártó egyelőre nem tudott adatokat közölni arról, hogy ez az intézkedés hány főt érint, milyen költségvetési kihatása lehet, s hogy az állami rendszerbe áttérők milyen hamar juthatnak a pénzükhöz.
A kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről címet viselő politikai nyilatkozattervezet azt is tartalmazza, hogy kivizsgálják a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseivel való gazdálkodás körülményeit. Ennek kapcsán Szijjártó Péter elmondta: meg kell nézni többek között azt, hogy mi történt az emberek által befizetett járulékokkal, miért volt szükség arra, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszerben a működési költségek és a vagyonkezelési díjak jóval magasabbak legyenek, mint az állami rendszerben. – A vizsgálat konkrét formájáról a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott készít majd előterjesztést – mondta Szijjártó. E ciklusban ez egyébként a második politikai nyilatkozattervezet, amely a Ház elé kerül: a nemzeti együttműködésről szóló első előterjesztést június 14-én fogadta el a Ház.
– A nyilatkozattervezet nem más, mint a Fidesz kommunikációs trükkjeinek újabb példája, politikai blöff – reagált Mesterházy Attila (MSZP). Szerinte a nyugdíjpénztári tagok védelme érdekében nem percek alatt összefércelt nyilatkozatokra, hanem világos törvényi garanciákra lenne szükség. Az Országgyűlés költségvetési bizottsága tegnap nem támogatta azt az MSZP-s indítványt, amely lehetővé tette volna, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok átlépjenek valamelyik önkéntes nyugdíjpénztárba. A kormánypárti képviselők okafogyottnak nevezték a javaslatot.

Szakszervezeti aláírásgyűjtés. Több szakszervezet közösen gyűjt aláírásokat a korengedményes nyugdíj megtartásáért, sőt egy kedvezőbb rendszer kidolgozásáért – jelentette be Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.