Három-négy évünk van az átalakításokra

A válságadók három-négy évet adnak a kormánynak a nagy szerkezeti reformok véghezvitelére – hangoztatják szakértők. Szerintük ez idő alatt az egészségügyet és a nyugdíjrendszert alapvetően át kell alakítani – már csak azért is, mert ennek nyomán mérsékelni lehetne a járulékokat.

Jakubász Tamás
2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három-négy esztendő alatt hazánknak végre kell hajtania az elengedhetetlennek mutatkozó nagy szerkezeti átalakításokat – hangzott el a PwC adótanácsadó társaság tegnapi tájékoztatóján. A nemzetközi vállalat hazai leánycége – kormányzati és államigazgatási szereplők, valamint szakmai hozzáértők részvételével – adóügyi konferenciát tartott. A rendezvény szünetében Lőcsei Tamás, a PwC magyarországi cégtársa elemezte a nemrégiben elfogadott adótörvényeket.
Az adótanácsadó az előzmények felelevenítésével kezdte. Emlékeztetett rá, hogy a költségvetési hiányt illetően a kormány nyáron rugalmasságot kért az Európai Uniótól és a valutaalaptól, ám a nemzetközi szervezetek szigorúak voltak, s ragaszkodtak a korábban megállapított értékhez. – A kabinet akkor két lehetőség közül választhatott: vagy újabb, a lakosságot sújtó megszorításokat vezet be, vagy a gazdaság növekedését elősegítő intézkedéseket hoz, amelyek fedezetét valahonnan előteremti. – A kabinet az utóbbi mellett döntött – fogalmazott a szakember –, s a kormány első lépésként az adórendszer reformját foglalta törvénybe. A PwC cégtársa szerint az arányos, egykulcsos, 16 százalékos, családokat támogató személyi jövedelemadózás jövő évi bevezetése és a társasági adó jelentős mérséklése nagyléptékű átalakításnak tekinthető. Olyan reformintézkedés, amely egyszerre fokozza Magyarország térségbeli és uniós versenyképességét.
Az adóügyi átalakítások részbeni fedezetét a bank-, az energia-, a távközlési és a kiskereskedelmi szektorra kivetett többéves külön közterhek adják. A válságadókról szólva Lőcsei Tamás elsőként azt emelte ki, hogy a megadóztatott gazdasági szektorok cégei nem termelőmunkát végeznek, hanem szolgáltatásokat nyújtanak. – A különadó bevezetése ezzel együtt sem tekinthető kedvezőnek – fogalmazott a szakember, ám leszögezte: a lakosság terheinek csökkentése a szóban forgó vállalatokra is jótékony hatást gyakorol. A személyi jövedelemadó mérséklése ugyanis több száz milliárd forintot hagy a legálisan munkát vállalóknál, a polgárok a zsebükben maradó összegeket pedig minden bizonnyal két célra fordítják. Egyrészt növelik megtakarításaikat, másrészt nagyobb összeget fordítanak majd fogyasztási cikkekre, esetleg többet beszélnek telefonon, s melegebbre fűtik otthonukat. Vagyis annak a pénznek a nagy részét, amit az állam adócsökkentés formájában a lakosságnál hagy, az emberek éppen a különadóval sújtott cégeknél költhetik el.
Lőcsei Tamás szerint az ágazati különadók három-négy évet adnak a kormánynak a nagy szerkezeti átalakítások véghezvitelére. – Ez idő alatt számottevően mérsékelni kell az állami kiadásokat, elsősorban az egészségbiztosítást és a nyugdíjrendszert szükséges megváltoztatni – mondta a szakember. – Már csak azért is, mert ha a jövőben kevesebb pénzből a mostaninál jobb szolgáltatást nyújtanak a nagy állami rendszerek, csökkenteni lehet a járulékokat. Az adótanácsadó a további reformok mellett a járulékszabályok mielőbbi átírását is elengedhetetlennek nevezte.

Párbeszéd a telefonosokkal. Hozzá kell nyúlni a beruházásokhoz és az osztalékhoz is, mert a Magyar Telekom nem képes a napi működésén megspórolni a tőle várt 27 milliárd forint különadót – mondta a Napi Gazdaság című újságnak a távközlési vállalat elnök-vezérigazgatója. Christopher Mattheisen közölte: tudni szeretnék, hogy a különadó egyszeri lépésnek tekinthető, vagy azzal tartósan számolniuk kell. A telefontársaság vezetője ugyanakkor megjegyezte, a különadó részleteinek megvitatására nyitott volt a kormányzat. Mint a vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta: a magyar kabinet megígérte, hogy a 2011-es költségvetés elfogadása után érdemi párbeszédet kezd a távközlési szektorral.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.