Honfoglalók nyomai Nagykörűnél

Szathmáry István
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen bővítheti a honfoglalásról való eddigi ismereteinket egy most befejeződött Jász-Nagykun-Szolnok megyei temetőfeltárás. Fodor István, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója és Madaras László, a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze a késő ősz folyamán egytucatnyi sírból álló, rendkívül gazdag honfoglalás kori temető leletmentését végezte el Nagykörű környékén.
A sírokra alapásás közben bukkantak rá a település közepén, s az építkezést leállító Veres Nándor polgármester azonnal értesítette a leletekről a területileg illetékes szolnoki múzeumot.
A környékről már korábban is kerültek be értékes honfoglalás kori tárgyak a Magyar Nemzeti Múzeumba, de a mostani tizenkét sír leletanyaga a feltárást vezető régész szerint felülmúl minden eddigit. A vagyonos középréteg előkelőbb csoportjához tartozó elhunytak közül ötöt lovas sírban temettek el, mások mellé fegyvereket helyeztek, s közülük kettő különösen kitűnik gazdagságával. A leggazdagabb férfi lovas sírban több különleges tárgyat találtak a régészek. Közülük valóban ritkaságnak számít az elhunyt izgalmas ornamentikájú, váltakozóan kicsi állatfejekkel és növényi mintákkal díszített, aranyozott ezüstveretekkel, öntött ezüst csattal és szíjvéggel ékes öve. Emellett díszruhájának karját és bokáját aranylemezek zárták, ami azért különlegesség, mert a magyarok elég ritkán használtak aranyat, szent fémük az ezüst volt.
Madaras László szerint egyre valószínűbb, hogy a Felső-Tisza- vidékre telepedett fejedelmi törzs mellé a Közép-Tisza-vidéken is lehet egy honfoglaló törzset lokalizálni. A mostani lelőhely közvetlen földrajzi környezetében már egy sor gazdag honfoglalás kori leletet ismernek ebből a körből. Akár a Mátra aljáig is terjedhettek az egykori szálláshely határai; egy, a nagykörűi férfisírhoz hasonló, bár sokkal kevésbé gazdag leletanyagú síremlék Tarnaörsről került elő.
A most feltárt anyagokkal előbb-utóbb nagy valószínűséggel be lehet határolni ezt a valójában Tokajtól egészen Szentesig húzódó szállásterületet, amelynek egyik legszebb emléke a késő ősszel feltárt nagykörűi leletegyüttes. A leleteket a Magyar Nemzeti Múzeum és a megyei múzeumi igazgatóság megállapodása alapján Budapesten fogják restaurálni, majd Nagykörűn, Budapesten és Szolnokon láthatják őket az érdeklődők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.