Ismét téma az euróövezet szétesése

Hírösszefoglaló
2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes szakértők a múlt csütörtöki, állandó válságkezelési mechanizmussal kapcsolatos megállapodás ellenére még mindig úgy vélik, hogy az euróövezet a jelenlegi formájában nem marad fenn – tette közzé a Portfolio.hu a Wall Street Journalra hivatkozva. A tekintélyes amerikai lapnak Desmond Lachman, az American Enterprise Institute kutatója azt nyilatkozta, várakozásai szerint 12–18 hónapon belül több ország is elhagyhatja a monetáris uniót. A perifériális euróövezeti tagállamokban ez segítené a szükséges fiskális kiigazítást. Lanchman szerint ha egy tagállam elhagyná az eurózónát, akkor a piac további, gyenge lábakon álló célpontot keresne, ami az euróövezet letisztulásához vezetne.
A lap írása ugyanakkor arra mutat rá, hogy ez a legvalószínűtlenebb forgatókönyv az euróövezet jövőjét illetően. Az elemzők ugyanis figyelmeztetnek, hogy az euróövezet elhagyása súlyos következményekkel járna az ország számára, hiszen összeomolhat a bankrendszer és a kötvénypiac, a lakosság külföldre menekítené pénzét, a devizában eladósodott háztartások, vállalatok és a kormány is komoly fizetési gondokkal küzdene. Barry Eichengreen, a University of California professzora úgy véli, hogy az euróövezetből való kilépés azzal egyenértékű, mint amikor valaki magára gyújtja saját házát azért, hogy megtalálja a kifelé vezető utat. A szakember szerint Görögország esetleges kilépése óriási bankrohamot és pénzügyi krízist okozna. Eichengreen ezért társadalmi sci-finek nevezi azt a forgatókönyvet, amikor megvalósulna az euró széthullása.

Írország biztosan marad. Írország nem fog kilépni az eurózónából – jelentette ki a spanyol El País-nak adott, tegnap megjelent nyilatkozatában az ír külügyminiszter. Micheál Martin elmondta: az ilyen jellegű feltételezés alaptalan, a kilépés gondolata szóba sem került. Írország kis, exportorientált gazdaság, és az egységes piacnak óriási jelentősége van számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.