Játszani és nyerni

Ballai Attila
2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon mit szeret jobban a profi sportoló: játszani vagy nyerni? Akár ilyen elméleti (eskedő) kérdés is feltehető annak kapcsán, hogy Görbicz Anita múlt vasárnapi ujjsérülése miatt kimaradt a december 7-én kezdődő Európa-bajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatottból. A keretszűkítés a mezőnyjátékosok tekintetében így ugyanis fájdalmasan egyszerűen megoldódott – Mátéfi Eszter szövetségi kapitány tegnap bejelentette, hogy három kapusa közül Triffa Ágnest hagyja itthon, ezzel kialakult a 16 utazó névsora –, Görbicz hiányában mindhárom további irányító Eb-résztvevő, sőt, kulcsfigurává kellene előlépniük.
Ha sikerül, a „játszani vagy nyerni” dilemma akár „játszani és nyerni” verzióvá is oldódhat, Szucsánszki Zita reméli is, hogy ez történik majd: „Görbe kiesése, az ő szerepének átvállalása nagy teher, de ezt a terhet a Fradiban is rám rakták már, és nem is ez lesz az első világversenyem. A lányokkal már beszéltünk az új helyzetről, és arra jutottunk, nem szabad begörcsölnünk, mindenkinek igyekeznie kell azt a vállalkozó kedvet és lazaságot a válogatottba is magával hoznia, ami a klubjában jellemzi.” A másik poszttárs, Kovacsics Anikó helyzete még speciálisabb, ő Görbicz tavalyi sérülésekor az ETO-ban is átvette az első számú irányító szerepét, és tinédzser kora ellenére remekül meg is oldotta azt. A világklasszis visszatértekor valamelyest érthetően háttérbe szorult, most pedig az a kérdés, képes-e onnan folytatni, ahol nemrég abbahagyta. „Remélem, igen – szögezi le –, mert mint ahogyan akkor, úgy most is egy sajnálatos sérülés miatt kerülhetek újra előtérbe. Persze mindenki minél többet szeretne játszani, de ehhez Görbicz Anita sérülése túl nagy ár, a pótlását nem is nekem vagy nekünk, irányítóknak kellene megoldani, hanem a csapatnak.”
Nem is akárhogyan, hiszen a szövetség elnöksége az első nyolc hely valamelyikének elérését tűzte ki célul, míg prémiumot az 1–6. pozíció megszerzéséért fizet, felülről lefelé haladva 15, 12, 10, 7, 5, 4 millió forint értékben. (Futballhívek kedvéért: nem egy-egy játékos kap ennyit, hanem a komplett keret.) Először persze a csoportból kellene továbbmenni, ehhez elegendő a jövő keddi nyitányon felülmúlni a szlovéneket. Aztán jöhetnek a franciák, a norvégok, a középdöntőben pedig valószínűleg a németek, az ukránok és a svédek. Aki nyolcba vágyik, annak ebből az ötösből két riválist kell legyőznie, aki hatba, annak hármat, aki négybe, annak négyet.
Ne is folytassuk. Szavakban legalábbis semmiképpen se.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.