Késik a bizonyítási eljárás

A második tárgyalási nap alól is egészségi okokkal mentették ki magukat néhányan abból a társaságból, amelynek tagjai a vádirat szerint arab pénzváltókat raboltak ki tavaly Budapesten. Az egyik sértettet egy volt rendőr lőtte le.

Csibra Tibor
2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádlottak betegsége miatt még nem kezdődött el érdemben annak az ügynek a bizonyítása, amelyben az érintettek számlájára írja az ügyészség, hogy tavaly megöltek és kiraboltak egy arab pénzváltót. Az egykori rendőr, E. Gábor és társai büntetőpere a második tárgyalási nappal folytatódott tegnap a Fővárosi Bíróságon. Nyereségvágyból elkövetett emberöléssel, jelentős értékre elkövetett fegyveres rablással, lőszerrel, lőfegyverrel visszaéléssel, súlyos testi sértés kísérletével, illetve fogolyszökéssel vádolják az exrendőrt. A társaság korábban egy másik, egyiptomi valutázót is megtámadott, a férfit viperákkal összeverték, és elvitték 7,5 millió forintját.
A büntetőper pénteken kezdődött, de már az első tárgyaláson sem jelent meg két vádlott, orvosi igazolással mentve ki magát a bíróság előtt. A terheltek részt vettek az említett gyilkosság előkészítésében, megfigyelték, követték a kiszemelt sértettet. Az arabot E. Gábor dulakodás közben lőtte fejbe, a férfi azonnal meghalt. A tíz vádlottból négyen vannak előzetes letartóztatásban, két terheltet a bizonyítás kezdete előtt röviddel bocsátott szabadlábra a bíróság. A hatályos jogszabályok szerint a társtettesként elkövetett bűncselekményeket csak úgy tárgyalhatja a törvényszék, ha – a büntetőtanács, az ügyész és a védelem mellett – az ügy összes vádlottja jelen van. Ítéletet azonban távollétében is lehet hirdetni a terhelt felett. Az alkalmazott jog bonyolultságát jelzi ugyanakkor, hogy vannak olyan perek – ilyen a fekete seregként ismert bűnszervezet, amelynek feltételezett vezetője, a maffia-bűncselekményekkel vádolt Magyar Róbert megszökött házi őrizetéből –, ahol a bizonyítási eljárást az érintett távollétében fejezték be.
Ismeretes, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a napokban egy 185 paragrafusból álló javaslatot nyújtott be a parlamentnek. Ezek egyike arra vonatkozik, hogy az elsőfokú büntetőeljárásokat a vádlott távollétében is le lehetne folytatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.