Kettévált a szakszervezeti mozgalom

Bár több felvetéssel egyetértenek, a Liga szakszervezetek és a Munkástanácsok sem csatlakozik a szombati, kormányellenes szakszervezeti demonstrációhoz. Úgy vélik, az akción átsüt a politikai szándék, sőt, Palkovics Imre szerint éppen azok csapják be a munkavállalókat, akik a magánnyugdíjpénztárakat védik. A rendvédelmiek ugyancsak távol maradnak, ők elfogadható megállapodást kötnének a kormánnyal.

Bákonyi Ádám
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos kifogással is egyetértünk, ilyen például, hogy a köztisztviselőket indoklás nélkül el lehet bocsátani. A témák hecckampányízű tálalása azonban egyértelmű politikai szándékra utal, ezért nem veszünk részt a demonstráción – mondta a szombati szakszervezeti tiltakozásról Palkovics Imre. A Munkástanácsok elnöke hangsúlyozta: az, hogy az MSZP-hez kötődő szakszervezetek a magánnyugdíjpénztárak védelmében lépnek fel, éppen a baloldaliság feladása, a munkavállalók becsapása, hiszen ez a rendszer csak a pénztáraknak és a mögöttük álló nemzetközi tőkének kedvez. – Akkor lopták el az emberek pénzét, amikor a kötelezővé tették, hogy belépjenek a magánnyugdíjpénztárakba – mondta Palkovics Imre. Hasonló okokból döntött a Liga elnöksége is a szombati akciótól való távolmaradást mellett. – Több felvetést is jogosnak tartunk, ezek megoldásáról nem mondunk le. Az akció formájából és sietős megszervezéséből azonban érződik a politikai szándék – mondta Gaskó István elnök.
Mindeközben a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége nyilatkozatban cáfolta, hogy csatlakozott volna a szombati akcióhoz, és hogy nevét adta volna a demonstrációs bizottság közleményéhez. A szövetség elfogadhatatlannak tartja, hogy a közszféra munkavállalóit „hátrányosan érintő jogszabály-módosításokat fogadott el az új összetételű Országgyűlés”, ugyanakkor leszögezik: tagszervezeteik azt várják tőlük, hogy a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumán kössenek a munkavállalók számára elfogadható megállapodást.
Ismert, a demonstrációt a baloldali kötődésű Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége hirdette meg arra hivatkozva, hogy a jövő évi költségvetés vesztese a közszféra lesz. Feltűnő, hogy a demonstrációt szervező szakszervezetek az előző ciklusban eltűrték az illetményalapok négyéves befagyasztását, a közszférát érintő, összesen csaknem százezer fős elbocsátásokat és a 13. havi bér megszüntetését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.